Tunnetko tekijänoikeudet?

Musiikin kuunteleminen netissä on luvallista esimerkiksi Youtubessa ja Spotifyssa.

Netti ja some ovat täynnä mielenkiintoista ja hauskaa materiaalia: kuvia, tekstejä, videoita, elokuvia, biisejä ja paljon muuta kivaa. Monesti ajatellaan, että kaikki netissä olevia asioita saa vapaasti kopioida ja jakaa eteenpäin. Näin ei kuitenkaan ole.

Hyvä yleisohje on, että kaikkiin netissä oleviin materiaaleihin on tekijänoikeus jollakulla ihmisellä. Ja vastaavasti kun teet nettiin itse tekstejä, kuvia tai videoita, syntyy sinulle tekijänoikeus niihin.

Kuvien käyttämisestä on kerrottu tarkemmin täällä. Muiden materiaalien tekijänoikeuksista on hyvä muistaa nämä asiat:

 

Tekstit

Muiden kirjoittamia nettitekstejä saa siteerata kohtuullisesti. Silloinkin on ehdottomasti mainittava lähde eli se, missä paikassa teksti on alun perin julkaistu.

Linkkien tekeminen toisten teksteihin on sallittua. Voit siis laittaa vaikkapa Facebookiin linkin mielenkiintoiseen blogikirjoitukseen tai verkkolehden juttuun.

 

Videot

Voit katsella vapaasti YouTubeen tai muihin maksuttomiin videopalveluihin ladattuja, ihmisten itse tekemiä videoita. Sen sijaan niiden kopioiminen oman koneen muistiin ei ole sallittua.

Youtubessa ja muualla netissä on myös paljon luvattomasti ladattua videomateriaalia: esimerkiksi kokonaisia elokuvia ja tv-sarjoja. Katsoessasi niitä suoraan netistä et varsinaisesti riko lakia, mutta älä tallenna ohjelmia tai leffoja omalle koneellesi.

 

Musiikki

Suomessa kaiken musiikin tekijänoikeudet ovat voimassa 70 vuotta tekijän kuoleman jälkeen. Sitä uudempia kappaleita ei siis esimerkiksi saa soittaa oman Youtube-videon taustamusiikkina. Uutta musiikkia voi laulaa ja soittaa vapaasti perheen tai kavereiden kesken, mutta julkinen esittäminen vaatii luvan. Et siis voi vaikkapa ladata someen itse laulamaasi versiota uudesta lempibiisistäsi.

Musiikin kuunteleminen netissä on sallittua Youtubessa sekä Spotifyssa ja muissa varsinaisissa musiikkipalveluissa. Esimerkiksi Spotifyn täyden version käyttäminen maksaa muutaman euron kuukaudessa.

 

Elokuvat ja tv-ohjelmat

Voit katsoa ohjelmia ja leffoja ilmaiseksi suomalaisten tv-kanavien nettipalveluissa: YLE Areenassa sekä Ruudun ja Katsomon perusversioissa. Lisäksi tarjolla on monia erilaisia maksullisia palveluita, kuten Netflix, HBO ja Viaplay.

Elokuvia ja tv-ohjelmia ei kannata koskaan ladata omalle koneelle tuntemattomilta sivustoilta. Niitä ei myöskään saa jakaa eteenpäin. Pahimmillaan luvattomasta käyttämisestä ja jakamisesta voi joutua maksamaan sakkoja.

 

Piirustukset ja maalaukset

Tekijänoikeudet koskevat myös taideteoksia. Turvallisinta onkin julkaista netissä vain omia piirroksia ja maalauksia.

Muumin tai Aku Ankan kaltaisia sarjakuvahahmoja ei ole luvallista käyttää netissä edes omana piirrosversiona.