Lakineuvonta
Tukiliiton lakineuvontapalvelu antaa tietoa, tukea ja ohjausta kehitysvammaisten ihmisten oikeuksiin ja palveluihin liittyvissä asioissa. Voit olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse.
Missä asioissa Tukiliiton lakineuvonnasta voi saada apua?
Kehitysvammaisten Tukiliiton lakineuvonta palvelee sellaisissa oikeudellisissa kysymyksissä, jotka liittyvät suoraan kehitysvammaisten ja vastaavaa tukea tarvitsevien henkilöiden palveluihin tai oikeuksiin ja joihin ei saa helposti vastausta muualta. Lakineuvontaan voit olla yhteydessä puhelimitse tai sähköpostitse.
Jos haluaisit apua valituksen tekemiseen, ota yhteyttä heti päätöksen saatuasi. Lakineuvonnasta voit saada neuvoja valituksen perustelemiseen ja juridisiin kysymyksiin. Valitusten laatimisessa autamme asioissa, joilla on laajemmin merkitystä vammaisille ihmisille ja heidän perheilleen. Arvioimme yhteydenoton saatuamme, onko kyseessä oleva asia tällainen. Sivuiltamme löytyy myös joitakin valitusmalleja, joista voi olla apua muutoksenhakuun.
Huom! Voimme EU:n tietosuoja-asetuksen perusteella käsitellä arkaluonteisia henkilötietoja (esimerkiksi tietoja henkilön terveydentilasta, vammasta tai sosiaali- tai terveydenhuollon palveluista) vain tietojen luovuttajan nimenomaisella suostumuksella. Jos toimitat meille tällaista tietoa esimerkiksi sähköpostilla, sisällytäthän tai liitäthän viestiisi myös suostumuksesi siihen, että käsittelemme tietoa lakineuvonnan antamista varten. Voidaksemme antaa lakineuvontapalvelua tarvitsemme yhteydenottajalta suostumuksen tietojen käsittelyyn. Ottaessasi yhteyttä lakineuvontaan kerrothan meille suhteesi siihen henkilöön, jota asia koskee, jotta voimme paremmin neuvoa asiassa. Noudatamme EU:n tietosuoja-asetusta ja tietosuojalakia tietojen käsittelyssä. Lakineuvonnan tietosuojaseloste löytyy tietosuojasivuiltamme.
Vastaus voi löytyä jo Tukiliiton sivuilta
Moneen kysymykseen löydät vastauksen näiltä sivuiltamme.
Paljon tietoa löytyy myös vuosittain tammi-helmikuussa päivitettävistä Tukiliiton sosiaaliturvaoppaasta sekä järjestöjen yhteisestä sosiaaliturvaoppaasta. Kehitysvammaisten lasten ja heidän perheidensä palveluista on laadittu oma pikaopas. Löydät oppaat sivulta Oppaat ja materiaalit.
Kysymykset sähköpostilla
Perehdythän siis ensin kotisivuilla olevaan aineistoon. Jos et löydä sivuilta vastausta, lakineuvontamme sähköpostiosoite on lakineuvonta@tukiliitto.fi. Tähän sähköpostiosoitteeseen tuleviin viesteihin vastaavat vammaispalveluiden asiantuntija Anne Saarinen sekä juristit Tanja Salisma ja Saara Kokko. Huom! Emme pääsääntöisesti vastaa henkilökohtaisiin sähköpostiosoitteisiin lähetettyihin lakineuvontakysymyksiin, vaan jotta voimme palvella kaikkia kysyjiä paremmin, pyydämme lähettämään neuvontayhteydenotot lakineuvonnan yhteiseen sähköpostiosoitteeseen lakineuvonta@tukiliitto.fi. Kiitos!
Jos laitat meille sähköpostia, olisi hyvä, jos siinä kertoisit meille myös puhelinnumerosi. Otamme tarvittaessa sinuun yhteyttä puhelimitse, jos esimerkiksi tarvitsemme lisätietoa asian arvioimiseen.
Vastaamme kysymyksiin saapumisjärjestyksessä. Valitettavasti vastausajat saattavat välillä venyä ruuhkan vuoksi.
Neuvontapalvelu puhelimessa
Voit myös soittaa Tukiliiton lakineuvontaan vammaispalveluiden asiantuntijalle tai juristille. Puhelinajat ovat ajoittain ruuhkaisia, jolloin kannattaa yrittää myöhemmin uudestaan tai ottaa meihin yhteyttä sähköpostitse osoitteeseen lakineuvonta@tukiliitto.fi. Eniten ruuhkaa puhelinpalvelussa on yleensä puhelinaikojen alkupuolella.
Yhteinen lakineuvontapuhelinnumeromme 0n 040 177 3 771. Lakineuvonnnan puhelinajat ovat maanantaisin klo 10-14 ja ti-to klo 12-15. Kunkin kuukauden ensimmäisenä maanantaina on myös loppuiltapäivän puhelinaika. Ensimmäinen kerta on maanantaina 2.9. klo 16-18.
HUOM! Ti 3.9.2024 puheluihin vastaa Tanja Salisma ja ke 4.9.2024 Saara Kokko.
Tanja Salisma
Juristi
Puhelinnumero: 050 3160 663
Sähköposti: tanja.salisma@tukiliitto.fi
Yhteydenotot lakineuvonta-asioissa:
Puhelinaika keskiviikkoisin kello 12 – 15 numerossa 040 1773 771.
Lakineuvontasähköpostit osoitteeseen lakineuvonta@tukiliitto.fi.
Annan lakineuvontaa ja teen valtakunnallista vaikuttamistyötä.
Twitterissä käytän tunnusta @TanjaSalisma
Saara Kokko
Juristi (OTM)
Puhelinnumero: 040 664 1493
Sähköposti: saara.kokko@tukiliitto.fi
Yhteydenotot lakineuvonta-asioissa:
Puhelinaika tiistaisin kello 12 – 15 numerossa 040 1773 771
Lakineuvontasähköpostit osoitteeseen lakineuvonta@tukiliitto.fi
Annan lakineuvontaa ja teen valtakunnallista vaikuttamistyötä.
Anne Saarinen
Vammaispalveluiden asiantuntija (HTM)
Puhelinnumero: 050 5003 311
Sähköposti: anne.saarinen@tukiliitto.fi
Yhteydenotot lakineuvonta-asioissa:
Lakineuvonnan puhelinaika maanantaisin ja torstaisin kello 10 – 14 numerossa 040 1773 771.
Huom. 16.5.2024 alkaen puhelinaika maanantaisin klo 10-14 ja torstaisin klo 12-15.
Lakineuvontasähköpostit osoitteeseen lakineuvonta@tukiliitto.fi.
Minulta voi kysyä neuvoja vammaisten ihmisten palveluihin ja oikeuksiin liittyvissä asioissa.
Vammaispalveluihin liittyvää neuvontaa sekä keskustelu- ja koulutustilaisuuksia järjestävät myös Tukiliiton järjestöasiantuntijat.
Valtakunnallista vaikuttamistyötä Tukiliitossa tekee myös muun muassa vaikuttamistoiminnan päällikkö Jutta Keski-Korhonen.
Jutta Keski-Korhonen
Vaikuttamistyön johtaja
Puhelinnumero: 050 3775 040
Sähköposti: jutta.keski-korhonen@tukiliitto.fi
Vastaan Tukiliiton vaikuttamistyöstä ja teen sitä valtakunnallisella tasolla. En anna lakineuvontapalvelua.
Twitterissä käytän tunnusta @JuttaKeskiK
Tiedonhakuun avuksi
Osoitteita, joista voit löytää vastauksia muihin kysymyksiin:
– autoiluun liittyvät asiat www.trafi.fi
– edunvalvontaan liittyvät asiat (1.1.2020 maistraatit ovat muuttuneet Digi- ja väestötietovirastoksi) www.dvv.fi
– omaishoidon tuki omaishoitajat.fi
– perhe- ja jäämistöoikeus (avioero, perintöoikeus, testamentti) www.oikeus.fi
– sosiaaliturvaan liittyvät kysymykset (Kelan etuudet) www.kela.fi
– vammaispalveluihin liittyvissä asioissa kannattaa ottaa aina ensin yhteyttä oman kunnan vammaispalveluista tai kehitysvammahuollosta vastaavaan sosiaalityöntekijään ja tämän jälkeen sosiaaliasiamieheen. Valvonta-asioista vastaavat aluehallintovirastot eli avit.
Vammaisten henkilöiden palveluista ja oikeuksista löytyy runsaasti tietoa ja myös oikeustapauksia Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylläpitämästä Vammaispalvelujen käsikirjasta. Lisäksi kehitysvamma-alan verkkopalvelu Vernerissä on paljon hyödyllistä tietoa.
Kirjavinkki: Tapio Rädyn teoksesta Vammaispalvelut. Vammaispalvelujen soveltamiskäytäntö (Kynnys ry 2017) voi löytää runsaasti lisää tietoa ja oikeuskäytäntöä vammaisten henkilöiden palveluista.