Kuvat netissä

Valtaosa kuvista otetaan nykyään älypuhelimilla. Kysy aina lupa ennen kuin jaat toisen kuvan nettiin.

Valokuvien ottaminen on muuttunut täysin parissa vuosikymmenessä. Ennen kuvattiin filmille, lähettiin filmirulla kehitettäväksi ja säilytettiin paperisia kuvia kotona albumissa. Nyt tilalle on tullut digitaalinen kuvaaminen.

Valtaosa kuvista otetaan nykyään älypuhelimilla. Moni kuvaa lisäksi mielellään tabletilla tai erillisellä digikameralla. Sähköisessä muodossa isojenkin kuvamäärien säilyttäminen, siirtäminen ja jakaminen on helppoa.

Kuvat ovat kiva tapa ikuistaa oman elämän tärkeitä hetkiä ja kertoa niistä kavereille. Kuvia on mukava katsella jälkikäteen ja muistella hauskoja asioita. Kuvia ottaessa ja jakaessa kannattaa kuitenkin muistaa muutama tärkeä asia.

 

Kysy lupa muilta

Suomessa on sallittua kuvata julkisella paikalla ilman erillistä lupaa. Julkisia paikkoja ovat kaikki, joihin on vapaa pääsy: esimerkiksi kadut, torit, puistot, kirjastot, kauppakeskusten yleiset tilat ja juna-, bussi- tai lentoasemat. On silti kohteliasta olla kuvaamatta vieraita ihmisiä läheltä julkisissa tiloissa. Ei myöskään kannata laittaa nettiin vieraista henkilöistä kuvia, joista heidät voi tunnistaa.

Kysy aina kavereiltasi lupa ennen kuin julkaiset esimerkiksi somessa kuvia, joissa he ovat mukana. Kaikki eivät halua esiintyä netissä.

Erityisesti pienten lasten kuvia on syytä jakaa harkiten. Kasvettuaan isommiksi he eivät ehkä pidä siitä, että omat kuvat ovat kaikkien katsottavissa.

Eikä ole kohteliasta lähettää ilman lupaa eteenpäin kuvaa, jonka olet saanut ystävältä.

 

Mieti hetki

Selfieiden eli omakuvien ottaminen ja näyttäminen kavereille on hyvin suosittua. Jokaisella on vapaus julkaista kuvia itsestä, mutta kaikkien kuvien jakaminen ei ole välttämättä järkevää. Muista, että kerran nettiin mennyttä kuvaa on hyvin vaikea saada enää pois.

Mieti siis hetki, voiko kuvan julkaiseminen kaduttaa myöhemmin. Hauskalta tuntuvan kuvan jakaminen saattaakin vaikuttaa hetken päästä huonolta idealta.

 

Kunnioita tekijänoikeuksia

Netissä olevia kuvia ei pidä kopioida ja jakaa, vaikka se onnistuisikin helposti ja vaikka moni niin tekee. Esimerkiksi blogin tai verkkolehden kuvien oikeudet kuuluvat aina niiden ottajalle. Kopioidessasi kuvia luvattomasti rikot siis Suomen tekijänoikeuslakia.

Turvallisinta on käyttää itse otettuja kuvia. Voit myös kysyä luvan, jos haluat välttämättä käyttää jonkun muun ottamia kuvia. Tällöin hyviin tapoihin kuuluu mainita lähde eli kuvien alkuperäinen ottaja.

 

Verkko voittaa välimatkat -tekstit Mari Vehmanen ja kuvat Laura Vesa.