Lataa sovellukset

Omaan laitteeseen voi ladata sovelluksia, joista on itselle eniten hyötyä ja huvia.

Lataa omat sovellukset laitteeseesi

Sovellukset ovat internetistä ladattavia ohjelmistoja, jotka on yleensä suunniteltu yhden tietyn asian tekemiseen. Sovelluksia voi hankkia tietokoneeseen, älypuhelimeen tai tablettiin.

Oma laite kannattaa varustaa juuri sellaisilla sovelluksilla, joista on itselle eniten hyötyä ja huvia. Valmiiksi ladatut sovellukset helpottavat tietokoneen tai mobiililaitteen käyttämistä: yhdellä klikkauksella tai kosketuksella pääsee tekemään haluamiaan asioita.

Usein sovelluksen hankkiminen on ilmaista, mutta jotkut sovellukset pitää maksaa lataamisvaiheessa luottokortilla tai verkkomaksulla. Sovelluksia on lukemattomia erilaisia:

  • Osa on tarkoitettu asioimiseen. Esimerkiksi kaikilla pankeilla on omat mobiilisovelluksensa, joissa voi maksaa laskuja ja seurata tilitietoja. Yrityksillä on paljon erilaisia kanta-asiakassovelluksia.
  • Monia sovelluksia käytetään yhteydenpitoon ja tutustumiseen. Tällaisia ovat vaikkapa sosiaalisen median ja treffipalveluiden sovellukset.
  • Eri tiedotusvälineiden mediasovellukset ovat erittäin suosittuja. Lehdillä on omia sovelluksiaan, joissa voi lukea ja kommentoida juttuja. Tv-sovelluksissa pääset katsomaan omia suosikkiohjelmiasi.
  • Pelisovellukset tarjoavat ajanvietettä. Oppimissovelluksissa pystyt harjoittelemaan uusia taitoja. Karttasovellukset auttavat löytämään perille.

Mistä sovelluksia saa?

Sekä maksuttomat että maksulliset sovellukset ladataan internetin sovelluskaupoista. Valitse kauppa sen perusteella, millaista ja minkämerkkistä laitetta käytät. Applen laitteisiin kuten iPhone-puhelimiin ja iPad-tabletteihin sovellukset saa App Store -kaupasta. Melkein kaikkiin muihin laitteisiin sopivia sovelluksia on tarjolla Google Play -kaupassa.

Google Play -sovelluskaupassa asioimiseen tarvitset voimassa olevan Google-tilin. Yleensä uusi älypuhelin tai tabletti ehdottaa Google-tilin luomista heti, kun avaat sen ensimmäisen kerran.

 

Miten lataan sovelluksen?

Pääset lataamaan sovelluksia Google Playssa, kun kirjoitat aloitussivun yläreunan hakukenttään haluamasi sovelluksen nimen tai osan siitä: vaikkapa ”Yle Areena” tai ”areena”. Voit tehdä myös laajempia hakuja: esimerkiksi ”ilmaiset pelit”. Kosketa tai klikkaa seuraavaksi suurennuslasin kuvaa, ja pian alle ilmestyy lista hakuusi sopivista sovelluksista.

Tämän jälkeen voit klikata haluamasi sovelluksen kuvaketta ja valita seuraavaksi ”Asenna”. Jos sovellus on maksuton, se latautuu useimmiten itsekseen laitteellesi. Latauksen valmistuttua laitteesi valikkoon ilmestyy kuvake, jota koskemalla pääset käyttämään sovellusta.

Kun haluat poistaa jonkin sovellukset, tämä onnistuu laitteen ”asetukset”-valikossa.

Verkko voittaa välimatkat -tekstit Mari Vehmanen ja kuvat Laura Vesa.