Lastenkirjat

Suositut lastenkirjamme Leivotaan ihminen, Ihmetellään kromosomeja ja Pohdiskellaan periytymistä auttavat lapsia ymmärtämään ihmisen perimää.

Kaikkien kirjojen tarinan on luonut Sanna Kalmari yhdessä asiantuntijana toimineen perinnöllisyyshoitaja Ulla Parisaaren ja moniammatillisen taustatyöryhmän kanssa. Kirjojen kuvituksen on luonut kuvataiteilija Ilona Partanen.

Kirjat sopivat monen ikäisille lapsille ja erityisesti aikuisen kanssa yhdessä luettaviksi. Pienempien lasten kanssa kirjoja voi lukea vaikeampien kohtien yli hyppien.

Tällä sivulla voit tutustua kirjojen PDF-muotoihin. Kirjoja voi tilata Tukiliiton verkkokaupasta hintaan 5 € + postikulut.

Leivotaan ihminen

Leivotaan ihminen (2015) kertoo lapsille perustietoa ihmisen  perimästä selkeällä ja hauskalla tavalla pullataikinaresepti-vertauksen ja tarinan avulla. Kirja soveltuu hyväksi perusteokseksi kaiken ikäisille lapsille kuvaamaan sitä, miksi me kaikki olemme erilaisia. Kirja on käännetty myös englanniksi (The Recipe for a person) ja ruotsiksi (Hej, vi bakar en människa).

 

Kirjojen PDF-versiot tämän sivun alaosassa.

Ihmetellään kromosomeja

Ihmetellään kromosomeja (2017) avaa lapsille kehitysvammaisuuden ja kromosomipoikkeavuuksien maailmaa selkeällä ja hauskalla tavalla. Kirjassa nautiskellaan rantalomasta Kanariansaarilla ja ihmetellään siinä samalla ihmisten erilaisuutta. Kirjan päähenkilölapset, Emma ja Joonas, ovat tuttuja jo Leivotaan ihminen -kirjasta ja Ihmetellään kromosomeja toimiikin hyvänä jatkona Leivotaan ihmiselle. Kirja soveltuu keskustelun herättäjäksi kaiken ikäisille lapsille ja aivan erityisesti heille, joita aihepiiri koskettaa. Kirja on käännetty myös ruotsiksi (Hej, vi funderar på kromosomer).

Kirjojen PDF-versiot tämän sivun alaosassa.

Pohdiskellaan periytymistä

Pohdiskellaan periytymistä (2021) sijoittuu harvinaista, perinnöllistä sairautta sairastavien lasten perheiden kurssille. Kauniissa luonnossa, uusien ystävien kanssa pohditaan yleisimpiä periytymistapoja ja harvinaisia sairauksia. Leivotaan ihminen ja Ihmetellään kromosomeja -lastenkirjoista tutut lapset Emma ja Joonas ottavat ilon irti kurssin ohjelmasta, mutta myös vertaisuudesta. Pohdintaan nousevat periytymistapojen lisäksi sisaruus, eri tavoin näkyvät tai näkymättömät sairaudet sekä niiden herättämät tunteet. Kirja soveltuu keskustelun herättäjäksi kaiken ikäisille lapsille ja aivan erityisesti heille, joita aihepiiri koskettaa.

Kirjan PDF-versio tämän sivun alaosassa.