Oikeus omannäköiseen kotiin -opas

Koti on paljon muutakin kuin vain katto päämme päällä. Mahdollisuus päättää omasta asumisesta on tärkeä yhdenvertaisuuden edellytys.

Oma koti ja asuminen ovat keskeisiä asioita jokaisen elämässä. Koti on paljon muutakin kuin vain katto päämme päällä.

Se on meidän oma tilamme, ”jota voimme hallita”. Koti on myös paikka, jossa olemme läheistemme kanssa ja josta lähdemme työhön, harrastuksiin ja osallistumaan yhteiskunnan toimintaan.

Vammaisille ihmisille mahdollisuus päättää omasta asumisesta on tärkeä yhdenvertaisuuden edellytys. Riittävä tuki on olennainen osa hyvää asumista.

Tässä oppaassa esittelemme asumisen laatukriteerit, jotka antavat ohjeita vammaisten ihmisten asumisen arviointiin ja kehittämiseen.

Myös YK:n vammaissopimuksen monet artiklat koskevat asumista. Sopimus tuli Suomessa voimaan vuonna 2016. Sen sisältöä vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksista on siis noudatettava lakina.

Asumisen arkeen johdattavat lisäksi Taru Föhr ja Niko Turpeinen. He kertovat oheisilla sivuilla elämästään ja ajatuksistaan. Taru, 32, asuu  Kuopiossa itsenäisesti tavallisessa kerrostalokodissa. Niko, 18, asuu ryhmäkoti Kepakodissa Sipoossa.

Opas on suunnattu kehitysvammaisille ihmisille sekä heidän lähi-ihmisilleen. Eniten oppaasta saa irti, kun sitä lukee yhdessä keskustellen.

Tästä voit tulostaa Oikeus omannäköiseen kotiin -oppaan (pdf).

Voit tilata tämän oppaan myös painettuna: tilaukset@tukiliitto.fi
Oppaat ja esitteet ovat maksuttomia, mutta veloitamme tilauksista postituskulut.

Oikeus omannäköiseen kotiin opas