Osa 8: Huolehdin hyvinvoinnistani

Terveys rakentuu sekä kehon että mielen hyvinvoinnista. Jokainen määrittelee itse, miten haluaa omaa terveyttään edistää.

Niko kertoo:

”Yritän liikkua aika paljon. Minulla on omassa huoneessani pyörä, jota poljen kaksi kertaa viikossa. Siitä saa kuulemma lihaskuntoa ja kehonhallintaa. Pyörä kertoo aina prosentteina, kuinka paljon pystyn polkemaan omin voimin.

Seisomista treenaan joka päivä tuen kanssa. Ja ohjaajat auttavat harjoittelemaan kävelemistä käytävässä. Muuten liikun pyörätuolissa, ja se sujuu tosi hyvin.”

Kehon ja mielen hyvinvointi

Kun suomalaisia pyydetään listaamaan elämän tärkeimpiä asioita, vastauksissa nousee lähes poikkeuksetta kärkeen terveys yhdessä läheisten ihmissuhteiden kanssa.

Jokainen kuitenkin määrittelee terveyden ja sairauden omalla tavallaan, eikä täydellistä terveydentilaa ole kenelläkään. Meillä kaikilla on oikeus tavoitella omaa parasta terveyttämme. Vammaisuus ei missään nimessä estä ihmistä kokemasta itseään terveeksi – varsinkaan, kun hän saa tarvitsemansa tuen.

Yhteistä meille kaikille joka tapauksessa on, että terveys muodostuu sekä kehon että mielen hyvinvoinnista. Paraskaan fyysinen kunto ei saa ihmistä tuntemaan oloaan hyväksi, jos mieli on koko ajan musta.

Saavutettavaa terveystietoa

Iso osa hyvinvointia on, että ihminen saa riittävästi olennaista tietoa omasta terveydestään. Oikean tiedon perusteella voimme tehdä arjessa hyvää oloa edistäviä valintoja. Esimerkiksi lääkärin on siis varmistettava, että hänen antamansa tieto on saavutettavaa ja ymmärrettävää.

Parasta hyvinvoinnin rakentamista on yleensä ehkäistä terveyspulmia jo ennalta eikä ainoastaan hoitaa jo puhjenneita sairauksia. Myös vammaisen ihmisen tulee saada tietoa ja tukea, kun hän haluaa muuttaa elämäntapojaan terveellisemmiksi.

Asuinympäristö luo terveyttä

Asuminen vaikuttaa valtavasti siihen, millaiset mahdollisuudet ihmisellä on huolehtia terveydestään. Esimerkiksi esteetön pääsy kotoa ulkoilemaan itsenäisesti on monelle merkittävä asia.

Lisäksi omasta terveydestä huolehtiminen edellyttää riittävästi tukea ja palveluita. Vaikkapa mieleiseen liikuntaryhmään osallistuminen voi vaatia apua ilmoittautumiseen, kuljetuksen ja henkilökohtaisen avustajan mukaan harjoituksiin.

Myös oikeanlaiset toimintavälineet ovat tärkeitä. Niiden avulla avautuu moni liikunta- ja muu harrastusmahdollisuus.

Tukea seksuaalisuuden toteuttamiseen

Olemme seksuaalisia olentoja. Iso osa ihmisen hyvinvointia on mahdollisuus toteuttaa valitsemallaan tavalla seksuaalisuuttaan ja kokemustaan sukupuolesta.

Vammaisille ihmisille kuuluvat tasavertaiset seksuaalioikeudet. Heidän tulee saada tarvitsemansa tuki oman seksuaalisuutensa toteuttamiseen. Asuinympäristö ei saa estää ihmistä ilmentämästä seksuaalisuuttaan haluamallaan tavalla.

 

Minulla on oikeus

Saan huolehtia terveydestäni

Minulla on riittävästi terveyttäni koskevaa tietoa. Saan tukea ja välineitä terveyteni edistämiseen ja ylläpitämiseen. Voin harrastaa mieleistä liikuntaa ja syödä monipuolisesti. Minulla on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttani haluamallani tavalla.

Näin sanoo YK:n vammaissopimus

Vammaisilla henkilöillä on oikeus parhaaseen mahdolliseen terveyden tasoon ilman syrjintää. Hänellä on oikeus saada myös seksuaali- ja lisääntymisterveyteen liittyviä terveydenhuoltopalveluita.

YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimus, artikla 25.