Osa 5: Mahdollisuus oppia ja kehittyä

Jokainen oppii uutta läpi elämänsä. Kaikilla meillä on myös asioita, joissa olemme hyviä.

Niko kertoo:

”Olen taitava monissa asioissa. Osaan esimerkiksi uida tosi hyvin, ja käyn mielelläni uimahallissa.

Cd-levyt, pelit ja kaikki semmoinen tekniikka ovat myös minun juttujani. Rallipelissä osaan ajaa kuin Räikkönen.

Yhdessä naapureiden kanssa opetellaan ja pelataan iltaisin lautapelejä. Inkan Aarre on suosikkini. Huijata ei saa, eikä hermostua kaverin voitosta.

En ihan tarkasti vielä tiedä, mihin hommaan aion ruveta myöhemmin. Ensin haluan ainakin opiskella Ammattiopisto Livessä. Nyt olen opiskellut Telmassa ja tykännyt siitä.”

Omat vahvuudet

Mikä on juuri minun juttuni? Onko se musiikki, käsitöiden tekeminen, koodaaminen vai jokin ihan muu?

Meillä jokaisella on vahvuuksia. Ne ovat asioita, joita tehdessä saamme käyttää yksilöllisiä kykyjämme ja voimavarojamme ja toteuttaa itseämme.

Omien vahvuuksien löytäminen ei ole aina yksinkertaista. Monesti siihen tarvitaan muiden ihmisten tukea. Yhdessä toisten kanssa on helpompi pohtia ja kokeilla, mitä todella haluan tehdä ja missä koen olevani taitava.

Jokainen asettaa tavoitteensa

Itselle tärkeisiin päämääriin pyrkiminen antaa elämään mielekkyyttä. Jokaisen ihmisen tuleekin saada asettaa omia pieniä ja suuria tavoitteita.

Osa tavoitteista voi olla varsin arkisia asioita, jotka on ehkä mahdollista saavuttaa melko helposti ja nopeasti. Saatamme haaveilla kesälomareissusta tai kaukana asuvan ystävän kohtaamisesta.

Mutta jokaisella on myös isoja, jopa elämänmittaisia tavoitteita. Tällaisia voivat olla vaikka itsenäinen asuminen tai hyvän parisuhteen löytäminen.

On tärkeää, että läheiset tukevat tavoitteiden asettamisessa ja valittujen asioiden harjoittelemisessa. Jokaisella on myös oikeus kokeilla, epäonnistua ja yrittää uudelleen.

Omalle alalle

Kouluttautuminen kuuluu Suomessa kansalaisen perusoikeuksiin. Vammaisilla ihmisillä on muiden tavoin oikeus opiskella peruskoulussa ja tämän jälkeen toisella asteella valitsemallaan alalla.

Lain mukaan jokaisen pitää saada opiskelemiseen riittävää tukea koko perusopetuksen ajan. Myös ammatillisessa koulutuksessa opiskelijalla on oikeus tarvitsemaansa tukeen ja ohjaukseen.

Oikeanlaiset toimintavälineet ja oppimista tukeva teknologia auttavat opinnoissa.

 

Minulla on oikeus

Saan kouluttautua

Löydän omat vahvuuteni ja voimavarani. Valitsen koulutukseni, ja kehitän itseäni. Voin asettaa tavoitteita, ja pyrkiä niihin. Minulla on lupa kokeilla, onnistua ja epäonnistua. Saan kaikkeen tähän riittävästi tarvitsemaani yksilöllistä tukea.

Näin sanoo YK:n vammaissopimus

Vammaiset henkilöt pääsevät kattavaan, laadukkaaseen ja maksuttomaan koulutukseen yhdenvertaisesti muiden kanssa niissä yhteisöissä, joissa he elävät. Toteutetaan tehokkaat yksilöidyt tukitoimet.

YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimus, artikla 24

Vammaisille henkilöille on järjestettävä mahdollisuudet kehittää ja käyttää luovia, taiteellisia ja älyllisiä kykyjään paitsi omaksi hyödykseen myös yhteiskunnan rikastamiseksi.

YK:n vammaisten ihmisten oikeuksien sopimus, artikla 30