Tietoa tulevasta

Verkkokursseja itsenäistyvien nuorten perheille. Seuraava verkkokurssi on 1.4. - 19.5.2019
Kurssi on täynnä ja ilmoittautuminen päättynyt.

Itsenäistyvien nuorten perheille

Tukiliiton ensimmäisen verkkokurssin suosio ylitti odotukset. Ensimmäisen kurssin osallistujien kokemukset ja kehittämisehdotukset on huomioitu, joten kevään kurssi on entistäkin parempi. Tervetuloa mukaan!

”Ammattitaidolla järjestetty kurssi. Tuntuu hyvältä, kun jostakin saa näin tärkeää tietoa näin helposti.” (osallistujan kommentti)

Vanhempi, mietityttääkö sinua nuoresi tulevaisuus ja itsenäistyminen? Tarvitsetko sinä ja nuoresi tietoa mm. palveluista, jatko-opinnoista, nuoren omaan kotiin muuttamisesta?

Verkkokurssillamme saat tietoa eri aihealueista, asiantuntija-alustuksia ja vastauksia kysymyksiisi, tehtäviä pohdittavaksi yhdessä nuoren kanssa sekä mahdollisuuden vertaiskeskusteluun toisten vanhempien kanssa. Verkkokurssin aikana teet tehtäviä mCoach-valmennusalustalla, joka toimii netissä tai kännykkään ladattavan sovelluksen kautta. Kunkin aiheen materiaaleihin tutustumiseen kuten videoiden katseluun ja tekstitiedostojen lukemiseen ja tehtävien tekemiseen menee aikaa noin pari tuntia viikossa. Aihealue vaihtuu viikoittain.

Kenelle kurssi on tarkoitettu:  Perheille, joiden noin 13 – 29-vuotiaalla nuorella on kehitysvamma tai vastaavia tuentarpeita. Kurssi on osallistujalle maksuton.

Toteutustapa: Jokaisesta kurssin aiheesta on koostettu materiaalipaketti. Paketti voi sisältää asiantuntijan videoita, aiheeseen liittyvää kirjallista tietoa tai tehtäviä. Kurssia varten tarvitset älypuhelimen, tablettitietokoneen tai tietokoneen, sekä tavanomaiset netinkäyttötaidot. Myös kuulokkeet tai kaiuttimet ovat tarpeen, sillä kaikissa videoissa ei ole tekstitystä. Kuulokkeiden avulla voit katsoa lyhyen videon vaikkapa ruokatauolla tai työmatkabussissa.

Kurssin aihealueet:

 • 1. viikko: Suunnittelemme yhdessä palveluita
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 2.4.2019
  Miten palvelusuunnitelma laaditaan ja miten palaveriin kannattaa valmistautua? Tavoitteena on kertoa perheille erilaisista palveluista, erityishuolto-ohjelmasta, sekä niiden toteutumisen pohjana olevista asiakirjoista. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton aluekoordinaattori Salla Pyykkönen.
 • 2. viikko: Kohti jatko-opintoja
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 9.4.2019
  Kerromme oppilaitokseen hakemisesta sekä erilaisista vaihtoehdoista tutkinnon suorittamiseksi, mm. ammattitutkinnot ja oppisopimus sekä valmentavasta koulutuksesta. Tavoitteena on, että perheet voivat saamansa tiedon perusteella miettiä yhdessä nuoren kanssa sopivia jatko-opintoja. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Mari Hakola sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Satu Koivurinne.
 • 3. viikko: Nuoren polkuja työelämään
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 16.4.2019
  Minkälaisesta työstä tai tulevaisuuden suunnasta nuori haaveilee? Tietoa tuetusta työstä, työtoiminnasta sekä päivätoiminnasta. Tavoitteena on lisätä perheiden tietämystä erilaista vaihtoehdoista. Käsittelemme myös työsuhde- ja työehtoasioita, sekä palkkausta ja työosuusrahaa. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää. 
 • 4. viikko: Omaan kotiin
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 23.4.2019
  Millaisen kodin nuori haluaisi? Mitkä ovat nuoren omat tarpeet ja mieltymykset oman kodin suhteen? Asiaa yksilöllisestä asumisesta sekä muuttovalmennuksesta. Tavoitteena on antaa perheille tietoa erilaisista mahdollisuuksista. Pohdimme myös kokonaisvaltaisesti nuoren muuttoa pois lapsuuden kodista. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan päällikkö Katja Marjamäki  sekä Kehitysvammaisten Tukiliiton vaikuttamistoiminnan päällikkö Jutta Keski-Korhonen ja vammaispalveluiden asiantuntija Anne Saarinen.
 • 5. viikko: Henkilökohtainen apu sekä omannäköinen vapaa-aika
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä maanantaina 29.4.2019
  Mikä mahdollistaa nuoren omannäköisen vapaa-ajan toteutumisen? Kerromme esimerkiksi henkilökohtaisen avun palvelusta ja muista mahdollisuuksista. Henkilökohtaista apua myönnetään myös muuhun kuin vapaa-aikaan, esimerkiksi työhön, opiskeluun tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton johtava lakimies Sirkka Sivula sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Lauri Kervinen.
 • 6. viikko: Nuoren tukena asioiden hoitamisessa
  Materiaali on kurssilaisten käytettävissä tiistaina 7.5.2019
  Tarvitseeko nuori edunvalvojan vai riittävätkö kevyemmät keinot? Tavoitteena on antaa tietoa miten läheiset voivat olla tukena nuoren asioiden hoitamisessa sekä edunvalvonnasta. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton lakimies Tanja Salisma.

Ilmoittautuminen kurssikokonaisuuteen sekä yksittäisiin aiheisiin tapahtuu netissä. Jokaiselle kurssikerralle mahtuu 20 osallistujaa. Verkkokurssi itsenäistyvien nuorten perheille kevät 2019

Seuraava kurssi järjestetään 1.4. – 19.5.2019. Ilmoittautuminen on päättynyt, kurssi on täynnä.

Kurssi toteutetaan yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan kanssa.

Kohdataan verkossa!