Ensitieto

Kun lapsen vamma tai sairaus selviää, perheelle annetaan tietoa ja tukea.

Ensitieto tarkoittaa tilannetta, jossa perheelle kerrotaan lapsen tai sikiön sairaudesta tai vammasta. Laadukkaan ensitiedon avulla mahdollistetaan perheille varmempi aloitus uudenlaiseen arkeen. Tiedon tarve ei lopu ensimmäisiin hetkiin, sillä jokainen elämänvaihe tuo mukanaan uudet kysymykset.

Hyvä ensitieto kantaa -opas

Ensitieto-opas auttaa perhettä sekä ammattilaisia löytämään tietoa. Opas vastaa myös kysymykseen ”Miten ensitietoa tulisi perheille antaa?”. Opas on tarkoitettu kaikille, joita ensitiedon antaminen ja saaminen koskettaa: perheiden kanssa työskenteleville, kehitysvammaisten lasten perheenjäsenille ja läheisille sekä yhdistyksissä toimiville henkilöille.

Ensitieto on hyvää, kun sitä saa sopivina paloina eri alojen ammattilaisilta. Kehitysvammadiagnoosista aukenee kokonainen uusi maailma. Tiedontarve ei lopu varmasti koskaan.”
– Ilona Helin, kehitysvammaisen Leon, 3, äiti

Ensitietokurssit

Ensitietokursseja järjestää sairaanhoitopiirit ja Kela. Kehitysvammaisten Tukiliitto ei järjestä enää ensitietokursseja. Päätöksen taustalla ovat kuntien tiukentunut taloustilanne sekä Veikkauksen avustusten käyttötarkoituksen rajaaminen.

Kelan sopeutumisvalmennuskursseja on runsaasti tarjolla alle kouluikäisten ja kouluikäisten lasten perheille. Kursseista saa lisätietoa Kelasta ja kurssien järjestäjiltä.