Yhdistystoiminnan aakkosia

31.03.2021

Sari Pohjolainen.

A = Aluekoordinaattorit. Asiantuntijat. Akkuna. Aluekoordinaattoreiden lisäksi Tukiliitossa on paljon muita asiantuntijoita tukemassa ja opastamassa tukiyhdistyksiä ja niiden jäseniä. Yhdistysposti Akkuna on täynnä yhdistyksiä koskevia ajankohtaisia asioita tiiviissä paketissa, joten toivottavasti sinäkin olet tilannut jo Akkunan omaan sähköpostiisi.

D = Digiloikka. Sitä olemme jo porukalla vuoden ahkerasti ottaneet ja lisää uusia digitaitoja opimme koko ajan. Joko teidänkin yhdistyksenne on ottanut ainakin pieniä digiaskelia eteenpäin?

E = Europe In Action. Europe in Action -konferenssi on Tukiliiton ja Inclusion Europen yhteistyötapahtuma. Tänä vuonna konferenssi järjestetään virtuaalitapahtumana 8.–11.6.2021. Konferenssin teema on SKILLS – Taidot.

F = Faktat. Facebook-ryhmä jäsenyhdistysten toimijoille. Paikallinen ja alueellinen vaikuttaminen perustuu faktoihin ja niiden esille tuomiseen. Jäsenten Facebook-ryhmässä Tukiliiton yhdistystoiminta (linkki vie FB-ryhmään) voit keskustella esimerkiksi yhdistystoiminnasta ja vaikuttamisesta. Voit myös jakaa vinkkejä ja hyviä käytäntöjä. Jos et ole vielä ryhmän jäsen, laita liittymispyyntö tulemaan!

H = Hallitus. Yhdistystoiminnan kivijalka, jonka kannattaa silloin tällöin pysähtyä miettimään ja keskustelemaan, mihin suuntaan yhdistystoimintaa viedään. Tukea hallitustyön kehittämiseen -tilaisuudesta hallitus saa työkaluja ja vinkkejä toimintansa kehittämiseen.

I = Ideakilpailu. Tukiliiton 60-vuotisjuhlien kunniaksi jäsenyhdistyksille on käynnissä kotisivuillamme #SiksiTukiyhdistys-ideakilpailu yhdistysten hyvistä käytännöistä. Joko teidän yhdistyksenne on paljastanut hyvän käytäntönsä ideakilpailussa?

J = Jäsenet. Joukkovoima. Jäsenpalvelu. Juhlavuosi. Yhdistysten välinen yhteistyö on joukkovoimaa ja tuo esimerkiksi vaikuttamiseen lisää vakuuttavuutta ja tehoa sekä auttaa jakamaan työmäärää jäsenten ja yhdistystoimijoiden kesken tasaisemmin. Tukiliiton jäsenpalvelu pitää yllä jäsenrekisteriä ja hoitaa keskitetyn jäsenmaksuperinnän. Jäsenpalvelumme kiittää, kun pidätte jäsenrekisterin tiedot ajan tasalla – tämä helpottaa ja nopeuttaa meidän kaikkien työtä. Tämä vuosi on jäsenyhdistystensä muodostaman Tukiliiton 60-vuotisjuhlavuosi. Tervetuloa mukaan juhlimaan kanssamme!

K = Kuntavaalit. Vaalit ovat yksi tärkeä vaikuttamisen kanava. Tukiliitossa olemme koonneet yhdistyksille ja niiden jäsenille tietoa, vinkkejä ja materiaalia kuntavaalivaikuttamiseen − käyttäkää valmista materiaalia hyväksenne esimerkiksi somen kautta vaikuttamisessa!

L = Liittohallitus. Liittokokous. Tukiliittoa edustaa ja sen asioita hoitaa liittohallitus. Liittokokouksessa jäsenet käyttävät Tukiliiton ylintä päätösvaltaa. Liittokokous järjestetään tänä vuonna 12.6. Tampereella ja etäosallistuminen mahdollistaa kokoustamisen kätevästi pidemmänkin matkan päästä.

M = Me Itse ry. Kehitysvammaisten ihmisten valtakunnallinen yhdistys, yksi Tukiliiton suurista yhdistyksistä. Me Itse -ryhmät ovat paikallisten tukiyhdistysten tärkeitä yhteistyökumppaneita.

N = Neulominen. Jo äitikerhoista asti naiset – jotka eivät koskaan voineet istua tyhjin käsin edes kerhotapaamisissa – ovat neuloneet. Tampereen äitikerhon porukat aloittivat varainhankinnan kintaista ja ompeluksista. Äitikerhoista syntyi tukiyhdistys, ja tukiyhdistyksistä liitto.

O = Osallisuus. Yhdistykset mahdollistavat osallistumisen lisäksi myös osallisuuden.

P = Patentti- ja rekisterihallitus eli PRH. Hoitaa yhdistysrekisteriä. On tärkeä muistaa ilmoittaa esimerkiksi nimenkirjoitusoikeuden muutokset PRH:lle (linkki vie rekisteriin). Onhan teidän yhdistyksenne tiedot yhdistysrekisterissä ajan tasalla?

R = Rohkeus. Rivakkuus. Reiluus. Rentous. Rakkaus. Yhdistystoiminnassa on hyvä muistaa nämä kaikki. Tarvitaan rohkeutta ja rivakkuutta toimia, mutta on hyvä muistaa myös reilu ja rento meininki. Yhdistystoiminta pitää sisällään myös rakkautta sekä lähimmäistä että yhdistystä kohtaan.

S = Säännöt. Tunnetko yhdistyksesi säännöt? Lähiaikoina on tulossa uudet mallisäännöt yhdistysten ja tukipiirien käytettäväksi.

T = Tukiliitto. Tukipiirit. Toimintaraha. Tukiliitto on valtakunnallinen, jäsenyhdistystensä muodostama ihmisoikeus- ja kansalaisjärjestö. Tukipiirit ovat alueellisia yhdistyksiä ja ne muodostuvat kunkin alueen itsenäisistä tukiyhdistyksistä. Tukiliitto myöntää toimintarahaa jäsenyhdistysten yhteistyöhön sekä jäsenjärjestöavustuksia tukipiireille.

U = Uudistuminen. Yhdistystoiminta tarvitsee tuttujen ja hyviksi havaittujen rutiinien lisäksi aika-ajoin pientä uudistumistakin – eikö vaan?

V = Vertaistuki. Vaikuttaminen. Viestintä. Verkkotoiminta. Yhdistyksen tärkeitä tehtäviä on antaa vertaistukea ja vaikuttaa kehitysvammaisia ja heidän läheisiään koskeviin asioihin ja palveluihin. Nämä edellyttävät myös sopivaa ja oikea-aikaista viestintää ja tapahtuvat tällä hetkellä pääosin verkkotoimintana.

W = Webinaari. Wilma. Webinaarit ovat tämän päivän tapa opiskella ja osallistua erilaiseen toimintaan. Tukiliitossa Wilma Karikko neuvoo yhdistyksiä, kun tarvitsette tukea ja koulutusta verkkotoiminnan aloittamiseen ja kehittämiseen tai vinkkejä ja opastusta etäkokousten järjestämiseen.

Y = Yhdistystoiminta. Yhteistyö. Yhteisöllisyys. Ystävyys. Yhdistystoiminta pitää sisällään yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä. Yhdistystoiminnan kautta syntyy myös pitkiä – jopa koko elämänmittaisia – ystävyyssuhteita.

Ä = Äänestäminen. Kuntavaalit ovat tulossa. Äänestämällä voit vaikuttaa oman kotikuntasi palveluihin, joten muistathan käyttää äänioikeuttasi!

Kaikkia asioita ei millään saanut kerralla mahdutetuksi aakkoslistalle eli monta tärkeää sanaa jäi vielä listalta poiskin. Ehkäpä lista vielä täydentyy joskus tulevaisuudessa…

Koko Tukiliiton puolesta toivotan yhdistysväelle ja kaikille muillekin aurinkoista ja rauhallista pääsiäisen aikaa!

T = Tukiliitto. Y = yhdistys, yhteistyö ja ystävyys. V = vertaistuki ja vaikuttaminen. Blogi kokoaa kevään tärkeimmät yhdistystoiminnan aakkoset. #SiksiTukiyhdistys #SiksiTukiliitto #KohtaaMut

Kirjoittaja on Tukiliiton aluekoordinaattori.
Kirjainkuva: Pixabay