Pyöräillen pois pihasta

 

Pyöräily on harrastus, joka sopii jokaiselle lapselle! Kesän tullen kannattaa suunnata pois pihapiiristä nauttimaan vauhdista ja maisemista.

Vaikka lapsi ei pystyisi pyöräilemään itsenäisesti, on hänelle silti läydettävissä sopivat ratkaisut pyöräilyyn.

Jos lapsi pystyy polkemaan, yksinkertaisin tapa on kytkeä hänen oma pyöränsä avustajan pyörän perään kiinni (merkeistä mainittakoon esimerkkeinä Follow me ja Trailgator). Toinen vaihtoehto on kiinnittää peräpyörä avustajan pyörän perään. Yksipyöräisiä peräpyöriä löytyy useammalta valmistajalta. Edellä mainitut ratkaisut soveltuvat parhaiten alle kouluikäiselle lapselle. Isommille ja enemmän tukea tarvitseville lapsille löytyy kaksipyöräisiä vaihtoehtoja (esimerkiksi Hase Trets- tai Tonicpouss-peräpyörät).

Tandempyöristä löytyy erilaisia malleja ja kokoja. Markkinoilla on jo noin kymmenvuotiaalle lapselle sopivia tandempyöriä (esimerkiksi Dawes Duet Twin). Yhtenä vaihtoehtona on myös kaksipyöräinen nojatandem (esim. Hase Pino), josta löytyy erilaisia säätövaihtoehtoja.

Erityistandempyöriä löytyy eri valmistajilta (esimerkiksi Van Raam, Draisin ja Hoening). Niissä lapsi polkee avustajan edessä, jolloin avustajan on helpompi tarkkailla lasta ja huomata, jos tämä esimerkiksi väsähtää matkalla. Erityistandempyörien yhtenä ominaisuutena on valita, pakottavatko polkimet jalat liikkeeseen, pyörivätkö polkimet apukuskin valitsemaa vauhtia vai polkevatko polkimet tyhjää. Näin pidemmän pyörälenkin aikana voidaan varmistaa se, että apukuskin jalat eivät väsy.

Erityispyöriä voidaan varustella pyöräilijän tuentarpeen mukaan poljintuilla, säärituilla, vartalotuilla ja erityisohjaustangoilla. Kevyimmät pyörät ovat kaksipyöräisiä, enemmän tukea tarvitsevat voivat käyttää kolmipyöräistä pyörää. Kaksipyöräiset tandemit ja polkupyörät sopivat vauhdikkaaseen pyöräilyyn erinomaisesti, mutta liikkeelle lähteminen saattaa olla haastavaa. Kolmipyöräisellä pyörällä liikkeelle lähteminen ja pysähtyminen on helpompaa ja sillä voi myös tarvittaessa ajaa vaikka kävelyvauhtia.

Kaikkein tukevimpia pyöriä ovat rinnakkain ajettavat pyörät. Rinnakkain ajettavalla tandempyörällä polkiessa avustajan on helppo tarkkailla lasta ja kommunikoida hänen kanssaan myös muilla tavoilla, kuin puhumalla. Toisaalta kannattaa ottaa huomioon pyörän iso koko ja se, että sekä kuljetus että säilytys vaativat tilaa.

Sähköavusteisuus on tärkeä ominaisuus etenkin isoissa ja painavissa erityispolkupyörissä ja se helpottaa etenkin avustajan urakkaa. Myös pyöräilijän, jonka lihasvoima ei riitä tavallisella polkupyörällä ajamiseen, kannattaa kokeilla sähköavusteista polkupyörää.

Jos polkeminen ei syystä tai toisesta onnistu, avustettuun pyöräilyyn löytyy paljon ratkaisuja. Niihin voit tutustua Kokeile-toimintavälineitä -sivuilla.

Kolmipyöräisessä erityistandempyörässä lapsi istuu edessä. Kuva: Soile Honkala
Kolmipyöräisessä erityistandempyörässä lapsi istuu edessä Kuva: Soile Honkala
Peräpyörä mahdollistaa turvallisen pyöräilyn yhdessä lapsen kanssa. Kuva: Janne Ruotsalainen
Pyöräilijän ja avustajan pyörät voidaan kytkeä yhteen. Kuva: Janne Ruotsalainen
Malikkeen Liikkeelle-lomalla Kuortaneen urheiluopistolla vuonna 2015 pyöräiltiin vauhdikkaasti erityispyöräratkaisujen avulla. Kuva: Janne Ruotsalainen.
Peräpyörä mahdollistaa turvallisen pyöräilyn yhdessä lapsen kanssa. Kuva: Janne Ruotsalainen.

Teksti on julkaistu alunperin Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n lehdessä Liikuntavinkki-palstalla 2/2017.

Teksti: Soile Honkala ja Antti Tulasalo
Kuvat: Janne Ruotsalainen ja Soile Honkala

.