Luistelu kuuluu kaikille

Luistelun aloituksessa auttavat erilaiset luistelutuet. Pystyluistelu on usein mahdollista, vaikka tasapainon kanssa olisikin haasteita.

Luistelu on kaikille sopiva harrastus! Jos lapsella tai aikuisella on liikkumisen haasteita, luistelu mahdollistuu toimintavälineiden avulla.

Pystyluistelu on usein mahdollista, vaikka tasapainon kanssa olisikin haasteita. Erilaiset luistelutuet mahdollistavat luistelun aloittamisen ja opettelun.

Kuvassa pystyluistelun tuki, jossa on kyynärtuet.
Luistelutuki Oiva kyynärtuilla mahdollistaa pystyluistelun tuettuna jaloilleen varaavalle luistelijalle. Kuva: Nikita Tikka

Muovinen puutarhatuoli saattaa jossain tapauksissa olla lapselle yksinkertainen apu jäällä liikkumiseen. Kyynärtuellinen luistelutuki mahdollistaa usein luistelun myös silloin, kun lapsi ei täysin varaa jaloilleen. Potkukelkka, jonka jalakset on taivutettu mutkalle, toimii myös hyvänä pystyluistelun tukena.

Jotkut pulkat ja kelkat soveltuvat myös luisteluun. Esimerkiksi Snow Comfort -kelkka ja Snow baby fun -pulkka on varustettu metallijalaksilla ja työntökahvoilla. Hiihto- ja luistelukelkat toimivat myös jäällä, kun niissä on luistimet alla. Riittävän käsien toimintakyvyn omaavat liikkujat voivat luistella niillä itsenäisesti teräväpiikkisten sauvojen avulla. Enemmän tukea tarvitseva luistelija pääsee liikkumaan jäällä hiihto-ja luistelukelkan avulla, jossa on työntökahva avustajaa varten.

Malikkeen toimintavälinekoulutuksessa järjestöjen työntekijöille kokeiltiin erilaisia luisteluratkaisuja. Kuvassa vauhdikasta menoa Snow Comfort -kelkalla. Kuva: Janne Ruotsalainen
Snow Comfort -kelkan avulla isompi lapsi tai aikuinen voi sekä laskea mäkeä, että luistella. Kuva: Janne Ruotsalainen

Kaikkein eniten tukea tarvitsevat pystyvät luistelemaan, kun rattaiden renkaisiin asennetaan erikoisvalmisteiset, rengaskourulla varustetut luistimet. Rengaskourullisia luistimia ei ole saatavana valmiina, vaan ne pitää teettää tai tehdä itse.

Armi ja Joonas Juvonen nauttivat luistelun vauhdista Malikkeen perhekurssilla Laukaassa kevättalvella 2016. Kuva: Janne Ruotsalainen
Snow baby fun -kelkka soveltuu luisteluun ja mäenlaskuun noin 1-4 -vuotiaalle lapselle. Kuva: Janne Ruotsalainen: Janne Ruotsalainen

Artikkeli on Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n lehdessä Liikuntavinkki-palstalla 1/2017.

Teksti: Soile Honkala ja Antti Tulasalo