Vinkkejä lämpimänä pysymiseen

Mikä voisikaan olla mukavampaa kauniina, kuulaana pakkaspäivänä, kuin lähteä lumiseen metsään hiihtämään tai lenkkeilemään? Ulkoillessa ei kuitenkaan saa tulla kylmä.

Kaikki lähtee lämpimästä kerrospukeutumisesta. On suositeltavaa, että ihoa vasten oleva alin kerros on luonnonmateriaalia, esim. villaa. Myös sukat ja käsineet on syytä valita huolella ja niissäkin luonnonmateriaalit ovat suositeltavia. Kylmimpinä päivinä kerroksia kannattaa laittaa riittävästi. Hyvä välikerros on esimerkiksi kevytuntuvatakki, joka on kevyt, mutta antaa paljon lämpöä. Uloimman kerroksen on hyvä olla säänmukainen, tuulenpitävä ja tarvittaessa sateelta suojaava. Pään kautta haihtuu suurin osa lämmöstä, joten lämpimän päähineen valinta on tärkeä.

Liikuntarajoitteinen ihminen ei välttämättä voi tuottaa lämpöä omalla liikkumisellaan, joten tarvitaan toimivia ratkaisuja lämpimänä pysymiseen.

Lämpöpussit, peitot ja taljat antavat lisälämpöä kylminä päivinä

Toimintavälineessä istuvalle lämpöpussi antaa lisälämpöä. Lämpöpusseissa on yleensä vettähylkivä ulkovuori ja niitä on saatavina erilaisilla täytteillä. Myös pienikokoista makuupussia voi kokeilla. Yksilöllinen lämpöhaalari on ohuempi, lämmittävämpi ja helpommin puettavissa kuin toppahaalari.

Poron- ja lampaantaljat ovat hyviä lämmöneristeitä toimintavälineeseen.  Myös vilteillä ja peitoilla saadaan lisää lämpöä.

Kovimmille pakkaskeleille lämmittimet avuksi

Urheilu- ja retkeilykaupoissa myydään erilaisia akkukäyttöisillä lämmittimillä varustettuja vaatteita. Esimerkkinä mainittakoon lämpöliivi, käsineet, sukat ja kengänpohjalliset. Näiden hintahaitari vaihtelee kymmenestä eurosta aina satasiin. Keittäen uudelleen ladattava kädenlämmitin tai lämpöpakkaus sopii toistuvaan lisälämmön tarpeeseen. Sen voi sijoittaa taskuun tai lämpöpussin sisään antamaan lisälämpöä.

Silloin, kun lämmittimen tarve on satunnainen, voi turvautua kertakäyttöisiin lämmittimiin. Niistä löytyy eri kokoja käytettäväksi esimerkiksi kengissä, käsineissä tai lämpöpussin tai vaatteiden sisällä. Kertakäyttöiset lämmittimet ovat helppoja ja yksinkertaisia käyttää. Käyttöaikaa voi pidentää, kun laittaa lämmittimen käytön jälkeen ilmatiiviiseen pussiin, jolloin lämpöominaisuudet säilyvät seuraavaan käyttökertaan

Ulkoisia lämmönlähteitä käytettäessä on tarkkailtava, etteivät ne kuumene liikaa ja polta käyttäjää. Ei ole mukavaa sekään, jos ulkoillessa tulee hiki. Silloin, kun toimintavälineessä istuja ei kommunikoi, lämmön voi tarkistaa niskasta.

Erilaiset lämmittimet antavat lisälämpöä pakkaspäivänä.
Erilaiset lämmittimet antavat lisälämpöä pakkaspäivänä.

Puuttuuko sinun paras vinkkisi tästä jutusta? Lähetä se meille sähköpostilla malike@tukiliitto.fi.


LÄMPÖRATKAISUJA MYYVÄT ESIMERKIKSI:

Lämpimiä vaatteita sekä kertakäyttöisiä, että akkukäyttöisiä lämmittimiä myydään tavarataloissa sekä retkeily- ja urheiluliikkeissä. Isoja, keittäen uudelleen ladattavia lämmittimiä löytyy ainakin verkkokaupoista (esimerkiksi www.Heat-it.fi).

Lämpöpusseja: Pyörätuoleihin sopivia lämpöpusseja on saatavana apuvälineyrityksiltä. Erikoisompelimot valmistavat lämpöpusseja ja lämpöhaalareita mittojen mukaan. Esimerkiksi Tmi Sirpa Leppänen,  Eenu Ulkoiluasu, Ergo Mode ja Erityisvaateompelimo Tuula Takala

Lämpimien vaatteiden lisäksi lämpöpussit varmistavat mukavan ulkoilukokemuksen pakkaspäivänä. Kuva: Janne Ruotsalainen
Lämpöpussit varmistavat mukavan ulkoilukokemuksen pakkaspäivänä. Kuva: Janne Ruotsalainen

 

Teksti on julkaistu alunperin Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU ry:n lehdessä Liikuntavinkki-palstalla 4/2016

Teksti: Soile Honkala ja Antti Tulasalo