Tukea harvinaiseen murrosikään – nuorten perhekurssit

Järjestämme tavoitteellisia, ryhmämuotoisia kursseja perheille, joissa on noin 12–17-vuotias harvinaista sairautta sairastava nuori.

Perhekurssin tavoitteena on tukea nuorta ja hänen läheisiään arjessa harvinaisen sairauden kanssa. Kursseilla käsitellään murrosikään, itsenäistymiseen ja nuoren kehityksen tukemiseen liittyviä ajankohtaisia asioita perheiden omista tavoitteista lähtien, vertaistukea hyödyntäen. Kursseilla keskitytään nuoruusiän taitekohtaan. Kurssien kohderyhmät vaihtelevat vuosittain.

Harvinaisten nuorten perhekurssit 2023

  • Harvinaisten nuorten perhekurssi: FraX 14.-16.4.2023 Kylpylähotelli Peurunka, Laukaa | Hakuaika päättyy 9.3.2023
  • Harvinaisen hieno viikonloppu -kurssi harvinaisille vaikeavammaisille nuorille perheineen 6.-8.10.2023 Nuorisokeskus Marttinen, Virrat + kaksi verkkotapaamista ennen kurssia. Kurssi järjestetään yhteistyössä Malikkeen kanssa. | Hakuaika päättyy 1.9.2023
  • Harvinaisten nuorten perhekurssi: Harvinainen kehitysvammaoireyhtymä 27.-29.10.2023 Työväen Akatemia, Kauniainen + kaksi verkkotapaamista ennen kurssia | Hakuaika päättyy 17.9.2023

Kurssien sisältö

Nuorten kurssit tarjoavat koko perheelle aikaa olla yhdessä poissa arjen kiireistä sekä mahdollistavat ajatusten ja kokemusten jakamisen muiden perheiden kanssa. Kurssilla tuetaan vanhempia nuoren murrosiän tuomien haasteiden keskellä. Vanhempien ohjelma sisältää ohjattuja ryhmäkeskusteluja ja eri alojen asiantuntijoiden pitämiä tiedollisia osuuksia nuoruusikään liittyvistä teemoista, kuten opiskelu ja työelämä, itsenäinen asuminen, ihmissuhteet ja seksuaalisuus sekä itsetunto ja psyykkinen terveys. Nuorille ja sisaruksille on kurssilla päivisin omaa ohjelmaa, joka pitää sisällään ohjattua pienryhmätoimintaa. Nuorten ja sisarusten ohjelmassa käsitellään ryhmän tarpeista nousevia teemoja erilaisin toiminnallisin menetelmin unohtamatta mukavaa yhdessäoloa ja hauskanpitoa. Lisäksi kurssilla on koko perheen yhteistä ohjelmaa tutustumisen, ulkoilun ja retkien merkeissä.

Kurssien toteutus

Perhekurssit toteutetaan verkossa sekä koko perheen viikonlopputapaamisena. Verkossa toteutuu osa vanhemmille suunnatuista luennoista sekä tutustuminen kurssiperheiden kanssa ennen koko perheen yhteistä viikonloppua. Verkkotapaamiset toteutuvat Teams -alustalla arki-iltoina klo 17.30-19.30.

Harvinaisten nuorten perhekurssi: FraX koko perheen tutustuminen sekä vanhemmille suunnatut verkkotapaamiset ovat 15.3., 22.3., 29.3. klo 18.00-19.30. Koko perheen viikonlopputapaaminen on 14.-16.4.2023 Kylpylähotelli Peurungassa. Kylpylähotelli Peurunka sijaitsee kauniissa ja luonnonläheisessä Keski-Suomessa Laukaassa. Majoitus on hotellitasoisissa perhehuoneissa ja kurssin aikana on mahdollisuus käydä kylpylässä.

Harvinaisten nuorten perhekurssi: Vaikeavammaiset nuoret (kehitysvamma + liikuntavamma) järjestetään Virroilla Nuorisokeskus Marttisessa 6.-8.10.2023. Perheet majoittuvat pääasiassa Marttisen mökeissä. Viikonlopun aikana liikutaan Marttisen ympäristössä ja siirtymisiä eri rakennuksien välillä tulee useita. Ympäristö on mäkistä, mutta siirtymisiin on mahdollisuus saada apua. Kurssiin sisältyy ennen viikonlopputapaamista toteutettavat verkkotapaamiset: 18.9. ja 25.9. klo 17.30-19.30. Lue lisää Malikkeen kanssa yhteistyössä toteutettavasta kurssista eli Harvinaisen hienosta viikonlopusta täältä.

Harvinaisten nuorten perhekurssi: Kehitysvammaoireyhtymät järjestetään Kauniaisissa Työväen Akatemiassa 27.-29.10.2023. Perheet majoittuvat kahden hengen huoneissa ja tarvittaessa perheen käytössä on useampi huone. Kurssin kohderyhmänä ovat perheet, joissa nuorella on mikä tahansa harvinainen oireyhtymä, johon liittyy kehitysvammaisuus. Kurssiin sisältyy ennen viikonlopputapaamista toteutettavat verkkotapaamiset: 10.10. ja 17.10. klo 17.30-19.30.

Kurssille hakeminen

Kurssille haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Kurssia suunnitellaan perheiden toiveiden ja tarpeiden pohjalta, joten täytäthän hakulomakkeen huolella.

  • Harvinaisten nuorten perhekurssille: FraX voit hakea täältä. (HAKUAIKA PÄÄTTYNYT)
  • Vaikeavammaisten (kehitysvamma + liikuntavamma) nuorten perhekurssille (Harvinaisen hieno viikonloppu) voit hakea täältä. (HAKUAIKA PÄÄTTYNYT)
  • Harvinainen kehitysvammaoireyhtymä nuorten perhekurssille voit hakea täältä.

Kurssin järjestää Harvinaiskeskus Norio ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Osallistujille kurssi on maksuton. Matkakuluista perheet huolehtivat itse, eikä niihin ole mahdollista hakea Kelan matkakorvausta. Kurssille ei voi hakea Kelan myöntämää kuntoutusrahaa.

Tarkista kunkin kurssin viimeinen hakupäivä ja hae kurssille ajoissa. Kurssille ovat tervetulleita ensikertalaiset, mutta myös vastaavanlaisella kurssilla aikaisemmin olleet. Ensikertalaiset ovat etusijalla.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viikon sisällä hakuajan päättymisestä. Kurssille voidaan valita enintään 7-8 perhettä tai 40 henkilöä.

Lämpimästi tervetuloa kurssille!