Halkiokurssit

Järjestämme tavoitteellisia, ryhmämuotoisia kursseja halkiolasten perheille ja halkionuorille.

Perhekurssin tavoitteena on tukea perhettä, jossa lapsella on huuli- ja/tai suulakihalkio. Kursseilla käsitellään hoitoon, kuntoutukseen ja lapsen kehityksen tukemiseen liittyviä ajankohtaisia asioita perheiden omista tavoitteista lähtien, vertaistukea hyödyntäen. Järjestämme suosittuja perhekursseja vuosittain kolme ja ne on jaoteltu lapsen iän mukaan.

Perhekurssit

Vauvaikäisten (n. 0-2.v) halkiolasten perhekurssi 28.11.-1.12.2023

Hakuaika päättyy 1.10.2023

Leikki-ikäisten (n. 3-6.v) halkiolasten perhekurssi 18.-20.5.2023

Hakuaika päättyy 26.3.2023

Alakouluikäisten (n. 7-12.v) halkiolasten perhekurssi 6.-9.6.2023

Hakuaika päättyy 11.4.2023

Perhekurssien sisältö

Kurssin ohjelmassa on asiantuntijaluentoja, ajatusten ja kokemusten vaihtoa muiden perheiden kanssa sekä koko perheen yhteistä tekemistä. Vanhempien ohjelma sisältää tietoa ja keskustelua muun muassa hoidosta, kuntoutuksesta, voimavaroista vanhempana, lapsen itsetunnosta, sisaruudesta ja yhteiskunnan tukimuodoista. Kurssien sisällöt keskittyvät lapsen sen hetkiseen ikävaiheeseen. Luennoimassa ovat usein esimerkiksi kirurgi, hammaslääkäri, puheterapeutti ja psykologi. Lapsille on kurssilla päivisin omaa ohjelmaa, joka koostuu muun muassa toiminnallisista ryhmistä, leikistä ja ulkoilusta.

Perhekurssien toteutus

Perhekurssit toteutetaan verkossa sekä koko perheen tapaamisena. Leikki-ikäisten perhekurssilla toteutuu osa vanhemmille suunnatuista luennoista verkossa  ennen koko perheen yhteistä tapaamista. Alakouluikäisten perhekurssille järjestetään kurssiperheille yhteinen tutustumishetki verkossa ennen kurssille saapumista.  Etätapaamiset toteutuvat Teams -alustalla arki-iltana klo 17.00-18.30. Etätapaamisten ajankohdat varmistuvat pian!

Perhekurssit järjestetään Iiris-keskuksessa, Helsingissä. Kurssilla majoitutaan perhehuoneissa, joissa on oma WC, kylpyhuone ja jääkaappi. Kurssiajan ulkopuolella perheiden yhteisessä käytössä on olohuone ja leikkitilat. Ruokailut tapahtuvat Iiris-keskuksen ravintola Antell Iiriksessä. Kurssilla on vanhemmille suunnattuja luentoja, joiden aikana osaavat lastenhoitajat huolehtivat perheen lapsista. Lapsilla on mukavaa ikätasoista ohjelmaa ja sen lisäksi isommilla lapsilla on halkioasiaa käsitteleviä tuokioita. Koko perheen yhteinen toiminta voi olla yhteisiä toiminnallisia tuokioita, niin tutustumisen, ulkoilun kuin erilaisten retkien merkeissä.

Perhekurssille hakeminen

Perhekurssille haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Pääset hakulomakkeeseen tästä.

Kurssin järjestää Harvinaiskeskus Norio ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Yhteistyössä toimii SUHUPO ry. Osallistujille kurssi on maksuton. Matkakuluista perheet huolehtivat itse, eikä niihin ole mahdollista hakea Kelan matkakorvausta. Kurssille ei voi hakea Kelan myöntämää kuntoutusrahaa.

Tarkista kunkin kurssin viimeinen hakupäivä ja hae kurssille ajoissa. Kurssille ovat tervetulleita ensikertalaiset, mutta myös vastaavanlaisella kurssilla aikaisemmin olleet. Ensikertalaiset ovat etusijalla.

Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viikon sisällä hakuajan päättymisestä. Kurssille voidaan valita enintään kahdeksan perhettä tai 40 henkilöä.

Nuorten oma kurssi (noin 13-17-vuotiaille)

Nuorten oma kurssi järjestetään 1.-3.8.2023. Viimeinen hakupäivä kurssille on 28.5.2023.

Kurssille haetaan täyttämällä sähköinen hakulomake. Pääset hakulomakkeeseen tästä.

Kurssi järjestetään Hämeenlinnan Aulangolla (Aulangon-Heikkilän tie 168). Tarvittaessa kurssipaikalle järjestetään, yhteiskyyti Hämeenlinnan rautatieasemalta.

Kurssin aikana seikkaillaan usein luonnossa, nautitaan vauhdista, jutellaan kurssin vetäjien johdolla nuorten elämään liittyvistä jutuista sekä jaetaan kokemuksia halkioon liittyen. Aikaisempia kurssipaikkoja ovat olleet esimerkiksi Nuuksio, Koli, Kylpylähotelli Peurunka, Hailuoto.

Tarkista viimeinen hakupäivä ja hae kurssille ajoissa. Kurssille ovat tervetulleita ensikertalaiset, mutta myös vastaavanlaisella kurssilla aikaisemmin olleet. Ensikertalaiset ovat etusijalla. Kaikille hakijoille ilmoitetaan valinnoista viikon sisällä hakuajan päättymisestä. Kurssille voidaan valita enintään 10 nuorta.

Kurssin järjestää Harvinaiskeskus Norio ja sen rahoittaa Sosiaali- ja terveysministeriö Veikkauksen tuotoilla. Yhteistyössä toimii SUHUPO ry. Osallistujille kurssi on maksuton. Matkakulut ovat omakustanteisia, eikä niihin ole mahdollista hakea Kelan matkakorvausta.

 

Lämpimästi tervetuloa kurssille!