Verkkoauttaminen

Verkkoauttaminen on verkossa järjestettyjä kursseja, valmennusta, keskusteluja sekä vertaistukea.

Verkossa tapahtuu

Verkkotarjontamme hyödyntämiseen riittävät tavanomaiset netinkäyttötaidot ja tietokone, tabletti tai älypuhelin. Suosittelemme käyttämään jotain muuta nettiselainta, kuin Internet Exploreria, koska esimerkiksi Tukinetin sivut eivät aukea sillä oikein.

 

Verkkovertaisryhmät Tukinetissä

Verkkovertaisryhmä vanhemmille tai vanhemmuudesta haaveileville, joilla itsellään on kehitysvamma tai vastaavaa tuen tarvetta

Tämä ryhmä on tarkoitettu kehitysvammaisille aikuisille ja muille vastaava tukea tarvitseville ihmisille, jotka haaveilevat vauvasta tai joita mietityttävät lapsen saaminen sekä vanhemmaksi tuleminen. Vahvistu vanhempana -hanke järjestää verkkovertaisryhmän Tukinetissä.

Ryhmässä voit keskustella vanhemmaksi tulemiseen tai vauvahaaveisiin liittyvistä asioista muiden samanlaisessa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Seuraavan kerran ryhmään otetaan lisää osallistujia elokuussa. Klikkaa tästä, niin saat lisätietoja ryhmästä ja siihen liittymisestä.

Verkkovertaisryhmä nuorten vanhemmille syksyllä 2019

Verkkovertaisryhmä vanhemmille, joiden nuorella on kehitysvamma tai samankaltaista tuen tarvetta. Ryhmässä pureudutaan tänä syksynä erityisesti nivelvaiheen, eli 16-18 -vuotiaiden nuorten tilanteeseen. Tähän ikävaiheeseen liittyy paljon muutoksia. Nuoresi ei tarvitse olla juuri tämän ikäinen, ryhmässä keskustellaan nuoren kasvusta aikuiseksi ja siihen liittyvistä asioista. Ryhmän ohjaajana toimii vanhempi ja joka toisella kerralla mukana on Tukiliiton työntekijä.

Vertaisryhmä tapaa joka toinen keskiviikko klo 18 – 19.30 Tukinetin chatissa. Chat tarkoittaa netissä kirjoittamalla käytävää keskustelua. Uusi Tukinet on huomattavasti käyttäjäystävällisempi kuin vanha versio. Muun muassa teksti on isompaa ja ikkuna selkeämpi. Chattien päivämäärät:

  • 11.9.2019
  • 25.9.2019
  • 09.10.2019
  • 23.10.2019
  • 06.11.2019
  • 20.11.2019
  • 04.12.2019

Järjestäjänä Tukiliiton Tuleva-hanke. Tästä löydät hakuohjeet ja lisätietoja verkkovertaisryhmästä.

Vahvistu vanhempana -verkkovertaisryhmä isovanhemmille

Ryhmä on tarkoitettu isovanhemmille, joiden kehitysvammainen aikuinen lapsi on itse tullut vanhemmaksi. Ryhmässä jaetaan omia kokemuksia, ajatuksia ja tunteita muiden isovanhempien kanssa. Et ole ainoa! Toistaiseksi ryhmä on täynnä, mutta vapautuvista paikoista tai toisen vastaavan ryhmän perustamisesta voi kysyä hankkeen työntekijöiltä. Lisätietoja löydät tapahtuman sivulta https://www.tukiliitto.fi/tapahtuma/verkkovertaisryhma-isovanhemmille/
Järjestäjänä Tukiliiton Vahvistu vanhempana -hanke.

Harvinaisnuorten chat-ryhmä

Harvinaiskeskus Norion vetämä kahden tunnin mittainen chat-ryhmä järjestetään Tukinetissä. Keskustelemaan ovat tervetulleita kaikki harvinaista sairautta sairastavat nuoret ilman tiukkoja ikärajoja. Tulevat chat-ajat löytyvät Harvinaiskeskus Norion sivuilta https://www.norio-keskus.fi/palvelut/vertaistuki/nuorille.html

Harvinaiskeskus Norion vetämä kahden tunnin mittainen chat-ryhmä harvinaissairaille nuorille järjestetään syksyllä 2019 kahdesti: ti 17.9. klo 20.00-22.00 ja to 21.11. klo 16.00-18.00 Tukinetissä.

Keskustelun teema nousee nuorten tarpeista. Keskustelemaan ovat tervetulleita kaikki harvinaista sairautta sairastavat nuoret ilman tiukkoja ikärajoja.

Suljettuja ryhmiä

Lisäksi jo alkaneita, suljettuja ryhmiä on perustettu muun muassa harvinaiseen PWS-oireyhtymään sekä Mahti-kurssilla FASD:iin liittyen.

Verkkokurssit ja verkkovalmennukset

Perheille

Miniverkkokurssi: palvelujen suunnittelu ja tuettu päätöksenteko 13.11.-29.11.2019

Tarvitsetko tietoa palvelujen suunnittelusta? Mikä on palvelusuunnitelma? Mikä on erityishuolto-ohjelma? Oletko pohtinut, mitä tarkoittaa tuettu päätöksenteko?
Tule miniverkkokurssille!

Miniverkkokurssilla tutustut omaan tahtiisi aiheen materiaaliin, joka sisältää asiantuntijan videoita, kirjallista tietoa ja tehtävän. Varaa kurssille aikaa 1-2 tuntia viikossa. Lisäksi osallistut yhteiseen, kirjoittamalla käytävään chat-keskusteluun. Kurssialustana on Tukinet, joka löytyy osoitteesta www.tukinet.net . Chatteja pidetään kurssin aikana kaksi. Chattien tarkoituksena on syventää materiaalien antamaa tietoa ja mahdollistaa keskustelu asiantuntijan sekä toisten kurssilaisten kanssa. Lisätietoja minikurssista ja ilmoittautuminen.

Taitoa tulevaan -ratkaisu- ja voimavarakeskeinen verkkovalmennus nuorten vanhemmille 13.4.2020 – 26.5.2020

Verkkovalmennus vanhemmille, joiden noin 13 – 29 -vuotiaalla nuorella on kehitysvamma tai vastaavia tuentarpeita. Verkkovalmennuksen tavoitteena on vahvistaa vanhempien voimavaroja ja vanhemmuuden taitoja olla nuoren tukena itsenäistymisvaiheessa. Lähtökohtana ovat jokaisen osallistujan omat tavoitteet ja uusien vanhemmuuden taitojen oppiminen. Tavalliset netinkäyttötaidot riittävät osallistumiseen. Valmennus on osallistujalle maksuton. Järjestäjänä Tuleva-hanke yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan kanssa. Lisätietoja valmennuksesta.

Tietoa tulevaan -verkkokurssi nuorten vanhemmille 9.3.2020 – 7.4.2020

Verkkokurssi vanhemmille, joiden noin 13 – 29 -vuotiaalla nuorella on kehitysvamma tai vastaavia tuentarpeita. Kurssin tavoitteena on lisätä perheiden tietoa palveluista, tukitoimista ja oikeuksista liittyen nuoren itsenäistymisvaiheeseen. Tavalliset netinkäyttötaidot riittävät osallistumiseen. Kurssi on osallistujalle maksuton. Järjestäjänä Tuleva-hanke yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan kanssa.
Lisätietoja verkkokurssista.

”Ammattitaidolla järjestetty kurssi. Tuntuu hyvältä, kun jostakin saa näin tärkeää tietoa näin helposti.” (osallistujan kommentti)

Järjestäjänä Tukiliiton verkkoauttamisen Tuleva-hanke yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan kanssa.

 

Ammattilaisille

Verkkokoulutus perheitä kohtaaville ammattilaisille

Kehitysvammaisten Tukiliiton toteuttama koulutus on tarkoitettu kaikille perheitä työssään kohtaaville ammattilaisille. Koulutus sisältää tietoa ja keinoja niiden perheiden kohtaamiseen, joissa on enemmän tukea tarvitseva perheenjäsen.

Koulutus sisältää kolme aihekokonaisuutta: Erityinen sisaruus, lapsen osallisuus ja vammaisten henkilöiden vanhemmuus. Jokaisen aihekokonaisuuden suorittamiseen on aikaa 3 viikkoa. Työaikaa suorittamiseen kuluu noin 1 – 2 h /viikko. Koulutuksen voi suorittaa kokonaan tai valita vain se osuuden, joka koskettaa omaa työtä. Osallistua voi itsenäisesti tai yhdessä työyhteisön kesken. Koulutus on maksuton.

Aikataulu kurssille

Ennakkotieto -chatti 3.10 klo 14 – 15 on tarkoitettu ammattilaisille, jotka ovat kiinnostuneita tästä koulutuksesta. Mahdollisuus kysyä lisätietoa ja keskustella koulutuksen järjestäjien kanssa. Chatti on Tukinetissä.

14.10 – 3.11.2019 Vahvistu vanhempana. Osio sisältää tietoa ja käytännön keinoja niiden perheiden kohtaamiseen, joissa yhdellä tai useammalla vanhemmalla on tuentarvetta oppimisessa ja ymmärryksessä, esimerkiksi kehitysvamma.

04.11.– 24.11.2019 Erityinen sisaruus. Osio sisältää sekä kirjallisuuteen että kokemustietoon pohjautuvaa tietoa pitkäaikaissairaan tai vammaisen henkilön sisaruuteen, aiheeseen liittyviä materiaaleja sekä käytännön vinkkejä sisarusten huomioimiseen.

 25.11. – 15.12.2019 Lapsen osallisuus. Osio sisältää tietoa vammaisen lapsen osallisuudesta ja sen oikeudellisesta perustasta, sekä käytännön vinkkejä puhetta tukevien ja korvaavien menetelmien käyttöön.

Mitä koulutuksessa tehdään

Koulutuksen kaikki kolme osiota sisältävät videoluentoja ja ohjevideoita, kirjallista materiaalia sekä tehtäviä. Ennakkotieto-chatin lisäksi jokaisen osion lopussa järjestetään syventävä chatti, johon osallistuminen on vapaaehtoista. Syventävä-chatti tarjoaa mahdollisuuden vielä keskustella koulutuksen teemoista ja heränneistä kysymyksistä muiden osallistujien ja kurssin vetäjien kanssa.

Miten haetaan

Osallistuaksesi koulutukseen tarvitset Tukinet tunnukset. Voit luoda tunnukset Tukinetissä. Oikeasta yläkulmasta löytyy “kirjaudu”, jota klikkaamalla pääset luomaan tunnukset. Voit katsoa videon tunnusten luomisesta tästä.

Kun olet luonut itsellesi tunnukset, löydä koulutukset valitsemalla toimijoista Kehitysvammaisten Tukiliiton ja selaamalla teemojamme. Mikäli jo käytät Tukinettiä esimerkiksi jonkin järjestön työntekijän tai vapaaehtoisen käyttäjätunnuksilla, ryhmän “Hae”-nappi ei tule näkyviin. Ryhmiin osallistumista varten tarvitset tavalliset käyttäjätunnukset.

Mukana koulutusta toteuttamassa Tukiliiton Perheily, Erityinen sisaruus -hanke ja Vahvistu vanhempana -hanke.

Verkkovertaistuen työpaja ammattilaisille

Työpaja pidetään 12.12.2019 klo 12.15 – 15.45. Tulppaanitalolla, Pinninkatu 51, Tampere. Tilaisuus on osallistujalle maksuton ja tarjoamme päiväkahvit työskentelyn lomassa.

Työpaja on tarkoitettu sinulle, joka kehität tai koordinoit verkkovertaistukea tai vasta suunnittelet toiminnan käynnistämistä. Työpajassa kuullaan kaksi alustusta aiheista videovälitteinen verkkovertaisryhmä ja videovälitteinen työnohjaus vapaaehtoisille. Lisäksi ideoidaan yhteisiä koulutuksia verkkovertaistukeen liittyen. Tule jakamaan ja kuulemaan vinkkejä ja suunnittelemaan yhdessä lisää. Ilmoittaudu 05.12. mennessä.

Muuta apua ja tukea verkon kautta

Harvinaiskeskus Norion chat

Harvinaiskeskus Norioon on mahdollista ottaa yhteyttä kotisivujen www.norio-keskus.fi chatin kautta. Chat-ikkuna aukeaa aina kun henkilökuntaa on chatissa ja kysyä voi mitä tahansa Harvinaiskeskus Norion palveluihin ja harvinaisiin tai perinnöllisiin sairauksiin liittyen.

Verkkovertaistuen kehittäjien ryhmä

Verkkovertaistukea tukeville tai sen aloittamista suunnitteleville järjestötyöntekijöille on perustettu suljettu ryhmä Tukinettiin. Tule mukaan jakamaan kokemuksia ja ideoimaan verkkovertaistuen kehittämistä. Ryhmään “Hae”-nappi näkyy, kun olet kirjautunut Tukinettiin muulla tunnuksella, kuin sellaisella jolla hallinnoit omia Tukinetin ryhmiäsi. Ryhmä löytyy täältä, kun olet kirjautuneena Tukinettiin.

Tutustu Tukiliiton verkkovertaistuen sääntöihin

Olemme määritelleet sääntöjä ja periaatteita, jotka auttavat meitä kaikkia toimimaan verkossa kunnioittaen toisia. Ryhmän ohjaajalla on oikeus poistaa sääntöjen vastaisesti käyttäytyvä henkilö ryhmästä. Haluamme, että keskustelu on rakentavaa ja toisia tukevaa. Ryhmissä noudatetaan hyvää verkkokeskustelun tapaa. Ryhmässä jaetaan vertaisten kokemuksia. Haluamme, että verkkovertaisryhmissä keskitytään uusien näkökulmien ja ratkaisujen löytämiseen sekä osallistujien voimavarojen vahvistamiseen.

Verkkovertaistuen säännöt (pdf).