Vinkit polkupyörän keväthuoltoon

Yhtä varmasti kuin muuttolinnut saapuvat Suomeen, saapuvat myös keväiset pyöräilykelit. Poimi tästä vinkit pyörän keväthuoltoon.

Talven väistyessä kevään tieltä, sukset ja kelkat pakataan takaisin varastoon ja polkupyörät otetaan esiin. Jotta odotetuille pyöräretkille lähteminen on kaikille polkijoille turvallista, muistathan tehdä pyörään pienen keväthuollon ennen polkureissuille suuntaamista.

Tarkista nämä ennen koeajoa

  1. Pyörän pesu: jäikö pyörä kuraiseksi syksyn jäljiltä? Pese pyörä laimealla saippuavedellä ja kuivaa huolellisesti. Apuna voit käyttää esim. tiskiharjaa ja pesusientä.
  2. Rengaspaineet: polkupyörän renkaat tyhjenevät usein yllättävästi itsestään talven aikana ja pyöräilijää voi odottaa ikävä yllätys ilmattoman kumin levätessä vannetta vasten. Pumppu esiin ja ilmaa renkaisiin!
  3. Ketjut: puhdista, voitele ja kiristä tarvittaessa.
  4. Jarrut: ovathan toimivat, vaijerit ehjät ja jarrupalat vielä iskussa? Ellei, vaihda ja korjaa nämä.
  5. Akku: sähköavusteisen pyörän akku tulee ladata ja tarkistaa ennen ajoa. Akun tulee ottaa virtaa vastaan, latautua sekä varata virtaa normaalisti.
  6. Pyörän lisävarusteiden kiinnitykset: kiristä löysiltä tuntuvat kiinnitysruuvit ja mutterit.

Koeajo

Tee koeajo pihapiirissä. Testaa vielä jarrujen pitävyys ja vaihteiden toiminta. Miltä pyörä kuulostaa? Jos pyörästä kuuluu epämääräisiä ääniä, sellaisia, mitä ei pitäisi, selvitä syy ja tee tarvittavat korjaukset heti. Oliko rengaspaine riittävä? Lisää ilmaa tarvittaessa.

Oikein huolletusta pyörästä on iloa pitkään. Turvallisia pyöräilykilometrejä!

punakypäräinen pyöräilijä tarkistaa peräpyörän kiinnitykset