Äänestäminen kannattaa

18.01.2022

""
Jenna Jakku-Hiivala.

Elämä omaksi -hankkeen Kohtaa mut -verkkokahviloissa on kokoontunut parinkymmenen henkilön porukka.

Kevään ensimmäisellä verkkokahvilakerralla 10.1. palattiin hetkeksi vielä muistelemaan joululomaa ja uuden vuoden vaihdetta. Vilkasta keskustelua käytiin siitä, miten loma oli mennyt ja mitä suunnitelmia uudelle vuodelle olikaan mietitty.

Myös ajankohtainen aihe, aluevaalit, puhutti. Kävimme yhdessä läpi muun muassa sitä, mitä aluevaalit tarkoittavat ja miksi kannattaa äänestää. Vaalit olivat tuttua juttua suurimmalle osalle meidän verkkokahvilamme kävijöistä. Osalla oli jo oma ehdokas selvillä ja muutama aikoikin mennä heti ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä käyttämään äänioikeutensa.

Siinä missä jollekin oli selvää, että lähtee käyttämään äänioikeutensa, oli toisella äänestämisestä erilainen ajatus. ”Ei kannata, mikään ei muutu eikä oma ehdokas pääse läpi.” Näkökulmia tuli äänestämisestä  tuli puolesta ja vastaan.

Myöhemmin samalla viikolla tapasin muutaman kahvilaan osallistuneen kanssa. Keskustelimme vielä vaaleista ja huomasin, että aihe oli jäänyt mieleen ja herättänyt kysymyksiäkin. Muun muassa se mietitytti, että saavatko kaikki vammaiset äänestää ja saako äänestyskoppiin tulla avustaja.

Selvitimme yhdessä, että jokaisella Suomen kansalaisella on äänioikeus ja, että äänestyskoppiin voi saada vaaliavustajan. #Aluevaalit

Aluevaaleissa voi äänestää ennakkoon tänään 18.1. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 23.1.2022. Vielä on aikaa vaikuttaa ja meidän jokaisen ääni on tärkeä.

*

Lue myös Tukiliiton lakimiehen vastaus kysymykseen: Kenellä on oikeus äänestää ja olla ehdolla vaaleissa?
Kehitysvammaisella henkilöllä on äänioikeus kuten muillakin täysi-ikäisillä kansalaisilla ja oikeus saada tarvittaessa apua äänestämiseen.