Äänestäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan

12.01.2022

Risto Burman.
Risto Burman.

Minulla on sinulle hyviä uutisia. Aluevaalien äänestysaktiivisuus jää alhaiseksi. Mutta se tarkoittaa vain sitä, että sinulla ja minulla on suurempi paino, kun me äänestämme. Äänestä aluevaaleissa – ja houkuttele kaverikin äänestämään.

Jo vuoden päästä nämä uudet, nyt valittavat hyvinvointialueiden valtuutetut päättävät muun muassa vammaispalveluista. Vammaispalveluiden järjestäminen on iso osa hyvinvointialueiden toimintaa. Silti vammaispalvelut eivät näy aluevaalien ympärillä käytävässä keskustelussa. Kun ääni ei kuulu mediassa, on lähdettävä äänestyspaikoille.

Koskaan aiemmin emme ole voineet valita vaaleilla ihmisiä päättämään juuri sosiaali- ja terveyspalveluista. Nyt sinä ja minä voimme äänestämällä vaikuttaa kaikkein tärkeimpiin hyvinvointipalveluihin. Hyvinvointialueilla päätetään siitä, saavatko kehitysvammaiset aikuiset tarpeenmukaisen tuen ja asunnon, ja siitä, saavatko vammaisten lasten perheet lakisääteiset palvelut helposti, vai näännyttääkö hyvinvointialue perheet paperisodalla. Meillä on nyt mahdollisuus antaa ääni ehdokkaalle, joka osaa vaikuttaa ja tuntee vammaisten ja perheiden tilanteet.

Uusien hyvinvointialueiden tehtävät ovat rajatut, mutta monet. Pelkästään sosiaalihuollon järjestämiseen kuuluu kymmeniä erilaisia tehtäviä: kehitysvammaisten erityishuolto, vammaispalvelut, omaishoidon tuki, perhehoito, lastensuojelu, kuntouttava työtoiminta, perhetyö, ikääntyneiden ja vammaisten asumispalvelut, mielenterveyspalvelut jne. Hyvinvointialueet vastaavat myös terveydenhuollosta kuten terveyskeskuksista, sairaanhoidosta, hammashoidosta, osin harvinaisten sairauksien hoidosta jne.

Monet minulle tutut ihmiset lähtivät ehdokkaaksi. Kumarran mielessäni jokaiselle. Tarvitsimme myös jäseniä ehdokkaiksi ja onneksi heitä saimme. Ennalta ei voi tietää kenet valitaan, joten jokaisen ehdokkuus on tärkeä. Kiitos sinulle ehdokas!

Nyt on aika yhdessä nostaa esiin äänestämisen tärkeys. Jäsenyhdistykset tekevät sitä jo olemalla mukana erilaissa vaalitapahtumissa ja vaalipaneeleissa.

Aluevaaleissa äänestetään ennakkoon 12.–18.1. ja vaalipäivänä 23.1.2022. Välittäkäämme toisistamme ja välittäkäämme viestiä: äänestäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan!

Kirjoittaja on Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja.

.@ristoburman: Välittäkäämme toisistamme ja välittäkäämme viestiä, äänestäminen on nyt tärkeämpää kuin koskaan. #YKvammaissopimus #OikeusPalveluihin #ihmisensote #aluevaalit