
Etelä-Suomen kokemustoiminta omaksi -hanke (ESR+) käynnistyi
09.05.2025Hankkeessa kehitetään toimintamalli, jossa kehitysvammaiset kokemustoimijat ovat aktiivisina toimijoina yhdistyksissä ja vaikuttamassa kuntien ja hyvinvointialueiden palveluihin.
Etelä-Suomen kokemustoiminta omaksi -hankkeen kehittämistyötä tehdään Uudenmaan ja Kanta-Hämeen alueilla. Hankkeen toteutusaika on 1.1.2025–31.12.2025. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto (ESR). Kansallinen rahoittaja on Hämeen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus eli Ely-keskus.
Hankkeen toiminnan tuloksena syntyy sovellettava toimintamalli, jossa kehitysvammaiset kokemustoimijat ovat aktiivisina toimijoina yhdistyksissä ja vaikuttamassa hyvinvointialueilla ja kunnissa.
Kehitämme käytäntöjä, joissa kokemustoimijat vaikuttavat tasavertaisina toimijoina
yhdistystoimijoiden kanssa ja heidän tuellaan:
- hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalveluihin
- kuntien tuottamaan hyvinvointia ja terveyttä edistävään toimintaan sekä
- kuntien työllisyyspalveluihin.
Toimintamallia kehitetään yhdessä jäsenyhdistysten kanssa
Hankealueen jäsenyhdistykset ovat tärkeitä kumppaneitamme. Hankkeen toimintamuotoja kokeillaan ja kehitetään yhdessä yhteistyöyhdistysten ja alueellisten vaikuttamistyöryhmien kanssa.
Etsimme kokemustoimijoiden ja yhdistystoimijoiden kanssa yhdessä tietoa alueiden tuen ja palveluiden tilanteesta sekä vaikuttamismahdollisuuksista. Kehitämme yhdistysten toimintaa niin, että kehitysvammaiset kokemustoimijat voivat olla tasavertaisia toimijoita läheisten kanssa. Yhdistyksillä on tärkeä rooli myös tiedottamisessa ja toiminnan juurtumisessa.
Hankkeessa kokeiltavat toimintamuodot
- Kokemustoimijakoulutus ja kokemustoimijaverkosto
Kokemustoimijakoulutus on käynnissä. Hankkeen koulutusryhmät kokoontuvat Hämeenlinnassa ja Vantaalla. Koulutusryhmissä on mukana yhteensä 12 osallistujaa. Kokemustoimijaverkoston kokoontumiset käynnistyvät kokemustoimijakoulutuksen jälkeen. Voit kysyä kokemustoimijaverkoston tapaamisista lisää Taina Koivunen-Kutilalta. - Yhdistystoimijoiden koulutukset kehitysvammaisten henkilöiden osallisuudesta
Yhdistysten ensimmäiset Teams-illat järjestettiin huhtikuussa. Varsinaiset koulutukset toteutetaan kesäkuussa. Voit kysyä koulutuksista lisää Salla Pyykköseltä. - Vaikuttamiskokeilut sosiaali- ja terveyspalveluissa ja kunnan toiminnassa sekä työllistymistä edistävät kampanjat ja tietoiskut
Toimintamallin kehittämiseen liittyvät kokeilut tehdään syksyllä 2025.
Kokemustoiminnan kehittäminen Tukiliitossa
Etelä-Suomen kokemustoiminta omaksi -hanke on luontevaa jatkumoa Tukiliiton viime vuosien kehittämistyölle, jossa tavoitteena on ollut kehitysvammaisten henkilöiden kokemustoiminnan kehittäminen. Kehittämistyössä on muun muassa muokattu valtakunnallisen kokemustoimintaverkoston (KOTOn) kokemustoimijoiden peruskoulutus saavutettavaksi ja selkokieliseksi, mallinnettu Tukiliiton kokemustoimijaverkoston toiminta sekä sovittu järjestön kokemustoiminnan käytännöistä. Kokemustoimintaa kehitetään parhaillaan myös Pohjois-Suomen Elämä omaksi -jatkohankkeessa (ESR+) ja Kaakkois-Suomen Elämä omaksi -hankkeessa (ESR+).
Hankkeen sivu nettisivuillamme: Etelä-Suomen kokemustoiminta omaksi (ESR+)
Kysy lisää

Jonna Savolainen
Johtava järjestöasiantuntija
Puhelinnumero: 040 486 3523
Sähköposti: jonna.savolainen@tukiliitto.fi
Neuvon ja ohjaan yhdistyshallintoon
ja yhdistysten yhdistymiseen liittyvissä asioissa.
Vastaan jäsenyhdistyksillemme järjestettävistä koulutuksista.
Koordinoin Etelä-Suomen kokemustoiminta omaksi -hanketta (ESR+).
Voit kysyä minulta myös iästä riippumattomista vammaispalveluista.
Kuopion toimisto
Kirkkokatu 1, 4. krs.
70100 Kuopio

Salla Pyykkönen
Järjestöasiantuntija
Puhelinnumero: 050 5288 392
Sähköposti: salla.pyykkonen@tukiliitto.fi
Koordinoin Tukiliiton alueellisten vaikuttamistyöryhmien työtä ja vastaan alueellisen vaikuttamisen tuesta ja kehittämisestä.
Minulta voit kysyä lapsiperheiden vammaispalveluista ja tuesta.

Taina Koivunen-Kutila
Suunnittelija
Puhelinnumero: 040 5268 272
Sähköposti: taina.koivunen-kutila@tukiliitto.fi
Tehtäviini kuuluu perhetyö.