Vihdoin oma pyörä

Kasper rakastaa vauhtia ja polkupyörällä viilettämistä. Jenni-äidin mielestä mahdollisuus apuvälineisiin on osa lasten yhdenvertaisuutta.

Espoolaisen Kasper Artelin toiveesta tuli totta, kun oma polkupyörä saapui heinäkuussa 2020 pitkän odottamisen jälkeen.

”Kasper rakastaa vauhtia ja erilaisia kulkuneuvoja. Meistä onkin tuntunut todella tärkeältä, että hän saisi pyöräillä yhtä lailla kuin isosisko ja muut lapset”, äiti Jenni Arteli kertoo.

Kovin helppoa pyörän hankkiminen ei kuitenkaan ollut, sillä sitä ehdittiin hakea useaan otteeseen. Perhe ei lannistunut kielteisistä päätöksistä vaan yritti yhä uudelleen.

”Vuokrasimme Malikkeesta pyörän kahteen kertaan, ja kuvasimme ja videoimme Kasperin pyöräilyä. Malikkeen väki on myös auttanut pohtimaan argumentteja hakemusten tueksi. Lisäksi olemme hankkineet puoltavan lausunnon esimerkiksi fysioterapeutilta”, Jenni Arteli sanoo.

Hylkäyspäätöksissä esteeksi nousi ennen kaikkea se, ettei Kasperin näkökykyä tiedetä tarkasti.

”Sitten piti vain yksityiskohtaisesti todentaa, että hän pystyy kyllä kelaamaan itse pyörätuolinsa oviaukoista törmäilemättä.”

Lopulta, monien vaiheiden jälkeen HUS myönsi Kasperille pyörän lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi.

”Kun pyörä vihdoin tuli ja autoimme Kasperin sen selkään, emme olleet uskoa silmiämme. Hän vain otti ja lähti polkemaan kovaa vauhtia riemusta nauraen”, äiti kertoo.

Aikaa varattava hakemiseen

Pyörä on ollut saapumisestaan lähtien kovassa käytössä. Kasper jaksaa ajaa kerrallaan jopa tunnin. Äidin mukaan pyöräily auttaa selvästi pitämään yllä jalkojen toimintakykyä ja liikkuvuutta.

”Vähintään yhtä suuri merkitys omalla pyörällä on henkisesti ja symbolisesti. Kasperille on iso juttu päästä pyöräilemään yhdessä siskon kanssa.”

Jenni-äidille kyse on ennen kaikkea yhdenvertaisuudesta. Vammattomille ikätovereille saa kunnollisen uuden pyörän parilla sadalla eurolla ja käytetyn vielä edullisemmin.

”Vammaisen lapsen pyörän hintalappu puolestaan on helposti 3 500 euroa tai enemmän. Harvassa perheessä on mahdollisuuksia sellaisiin investointeihin”, Jenni Arteli huomauttaa.

Hän kannustaa kaikkia perheitä sinnikkyyteen apuvälineiden hakemisessa. Pohjatyöt kannattaa tehdä hyvin ja tutustua tarkasti myöntämisperusteisiin.

”Aikaa täytyy varata runsaasti. Vaikka välillä turhauttaa, onnistuminen ja lapsen ilo kyllä palkitsevat. Myös neuvoja hakemiseen on onneksi saatavilla. Kannattaa siis hyödyntää Malikkeen ja muiden ammattilaisten apua.”