Tahdon!

Kolme vuotta sitten Janette kävi tutustumassa uuteen kouluun. Tuolla vierailulla hän löysi opiskelupaikan ja tulevan aviomiehensä, Joonaksen.

Istuudumme syksyisenä iltapäivänä Janette Blom-Leppäsen, 22, ja Joonas Leppäsen, 20, olohuoneeseen. Sohvan selkänojalla istuu trooppisia eläinhahmoja ja seinällä riippuu romanttinen hääkuva, jossa molemmilla on vaaleanpunaista yllään.

Kumpikin on ehtinyt palata kotiin. Janette on ollut avotyössä vuoden verran Myötätuulen erityiskoulun keittiössä ja Joonas on avotyössä samankaltaisissa tehtävissä Cygnaeuksen ruokapalvelukeskuksen keittiöllä. Työpäivän aikana he laittavat puhtaat astiat kuivumaan ja huolehtivat ruokailuvälineiden puhtaudesta.

Joonas työskentelee maanantaista torstaihin ja Janette työskentelee koko viikon. Ohjaajan he tapaavat kotonaan neljä kertaa viikossa ja viikonloput ovat rauhoitettu rentoutumiselle.

Kokemukset yhdistivät

Janette ja Joonas tapasivat opintojen parissa vuonna 2018. Joonas opiskeli aiemmin lähihoitajaksi, mutta päätti vaihtaa puhtaus- ja kiinteistöalaan. Saman alan oli valinnut myös Janette.

Mikä toisessa veti puoleensa?

”Ensimmäisenä ulkonäkö” Janette sanoo epäröimättä.

”Varmaankin ulkonäkö, sitten myös kiltteys, rehellisyys ja tulimme hyvin toimeen. Sellaisessa seurassa viihtyi hyvin”, Joonas vastaa.

Joonas muistelee tehneensä aloitteen menemällä juttelemaan Janettelle. He olivat osuneet pareiksi koulutehtävän aikana, ja jutellessa aika vierähti kuin siivillä.

”Molempien perhetaustat ovat hieman rikkonaiset”, Joonas kertoo.

Kummankin perheessä vanhemmat ovat eronneet ja perheeseen kuuluu vanhemman uusi kumppani.

”Meillä oli samanlaisia kokemuksia”, Janette täydentää.

Tutustuttuaan nuoret viettivät aikaa joka viikonloppu. Joonas asui tuolloin Nakkilassa, mutta kävi koulussa Porissa. Janette asui tuetusti heidän nykyisen asuntonsa lähellä. Päätös seurustelusta tapahtui varhaisessa vaiheessa, eikä sitä epäröity.

”Sukulaiset sanoivat, tarvitseeko edetä niin nopeasti, mutta se tuntui sopivalta meille”, Janette muistaa.
Puoli vuotta seurustelupäätöksen jälkeen pari meni kihloihin.

”Katselimme sormuksia ja päätimme ostaa melkein samanlaiset. Emme kertoneet kihloista ensin kenellekään, sillä emme tienneet miten läheiset olisivat reagoineet. Äitini onnitteli meitä, hän ei ollut yllättynyt”, Joonas kertoo.

Samoihin aikoihin Joonas sai asunnon läheltä Janettea.

Janette ja Joonas istuvat valoissa keittiössä ja juovat kahvia.
Yhdessä on mukava haaveilla vaikka tilavammasta kodista ja matkoista ulkomaille. Janette Blom-Leppäselle ja Joonas Leppäselle tärkeintä on kuitenkin saada olla yhdessä.

Lämpöä kesähäissä

Naimisiinmeno tuntui luonnolliselta seuraavalta askeleelta.

”Ajattelin, että eikö yleensä naimisiin mennä.” Joonas muistaa. Hän kosi ja Janette vastasi myöntävästi. Sitten ryhdyttiin selvittämään käytännön asioita. Aika sovittiin maistraattiin, jossa hoidettiin virallinen osuus. Nopea eteneminen sai jotkut epäilemään pariskunnan aikeita.

”Minulle on myös sanottu, että onko tämä vitsi. Se ei tuntunut yhtään kivalta”, Janette kertoo.

Kesäkuun 10. päivä vuonna 2020 Janette ja Joonas saivat opinnot päätökseen ja sukulaiset järjestivät valmistujais- ja hääjuhlan Janetten tädin luona Porissa. Korona rajoitti häävieraiden määrää, paikalle sai kutsua noin 50 henkeä. Pieni kokoontuminen järjestettiin vielä toiselle porukalle.

”Päivä tuntui vähän jännittävältä. Oli paljon ihmisiä ja halusimme pitää kaikille seuraa”, Janette sanoo.

Seremonia meni kuitenkin hyvin jännityksestä huolimatta.

Onko jokin muuttunut naimisiinmenon jälkeen?

”Juuri mikään ei ole muuttunut arjessa. Vietimme aiemminkin paljon aikaa yhdessä”, Janette sanoo.

Jokaisessa suhteessa on ylä- ja alamäkiä, mutta erimielisyyttä pariskunnalla ei ole usein.

”Olemme miettineet, että emme puuttuisi toisen rahankäyttöön, ulkonäköön tai muuhun, mikä voisi loukata toista”, Joonas sanoo.

Parisuhteessa toisen huomioiminen on tärkeää. Janette ja Joonas ovat päättäneet, että jos toinen haluaa mennä nukkumaan aiemmin, valveille jäävä voi pienentää television ääntä ja vastaavasti aamulla aikaisemmin heräävä ei laita kaikkia valoja päälle. Kun arjen askareista kuten pyykki- ja siivousvuoroista on sovittu etukäteen, ei tule riitoja.

Kaksikon keittiössä

Vapaa-ajalla Janette Blom-Leppänen ja Joonas Leppänen käyvät kävelyillä, katsovat televisiota. Yhdessä he ovat käyneet myös Tukiliiton MAHTI-kurssin.

Kesällä he pyöräilevät ja käyvät rannoilla uimassa. Pitkätkään pyörämatkat eivät jää tekemättä, viime kesänä eräällä reissulla tuli pyöräiltyä yhteensä 40 kilometriä. Välillä Janette käy ratsastamassa ja Joonas kuuntelee musiikkia ja piirtää. Joonas on myös intohimoinen eksoottisten ruokien valmistaja.

”Kaikki Joonaksen ruuat ovat hyviä. Paitsi sienet, niistä en tykkää”, Janette ilmoittaa.

”Janetten tekemä makaronilaatikko on hyvää”, Joonas vastaa.

Inspiraatiota ruoanlaittoon he saavat MasterChef -ohjelmasta. Kaksikon keittiössä valmistuvat myös esimerkiksi erilaiset itämaiset ruokalajit, mutta paikallisten ruokakauppojen valikoimat rajoittavat välillä luovuutta. ”Otan Oseanian ruokakulttuurista vaikutteita omaan ruoanlaittoon”, Joonas lisää.

Joonas on miettinyt myös alan opiskelua, sillä hänen ruoanlaittokykynsä on pantu merkille. ”Ohjaajani Petra on sanonutkin joskus, että pitäisikö minusta tulla kokki. Isän äiti on myös kokki, se kulkee suvussa.”

Janette haluaisi työskennellä ehkä joskus lastenohjaajana tai vaikka lähteä ravintola-alalle.

”En tiedä mikä olisi hyvä vaihtoehto – ja pitäisikö koulun olla erityiskoulu vai normaali. Erilaiset kielet ja kulttuurit kiinnostavat minua, olen laittanut vaihtoehtoja joskus ylös. Etenkin espanjaa haluaisin oppia”, Janette pohtii.

Unelmissa koti

Haaveissa pariskunnalla on muuttaminen tilavampaan asuntoon, sillä lisäneliöille ja kaappitilalle olisi käyttöä. ”Emme katsele asuntoja säännöllisesti, mutta silloin tällöin”, Joonas kertoo. Etenkin keittiö voisi olla paremmin varusteltu, sillä siellä molemmat viettävät reilusti aikaa.

Hieman suuremmassa asunnossa olisi myös tilaa koiralle, jos sellaisen saisi ottaa vuokra-asuntoon. ”Labradorinnoutaja olisi hauska, tai kilpikonna”, Janette pohtii.

Molemmat ovat tottuneita koiriin omissa perheissään. Ohjaaja ja läheiset ovat kuitenkin sanoneet, että lemmikkien hoitaminen on vaativaa ja aikaa vievää.

Matkustaminen on yksi yhteinen haave. Ykkösmatkakohde on Australia, mutta matkakassaan pitäisi kerätä vielä rahaa, jotta reissu toteutuisi. Joonas puhuu hieman englantia ja he ovat yhdessä käyneet Janetten kanssa kansainvälisillä markkinoilla Raumalla, jossa hän on päässyt käyttämään kieltä.

”Australia on kyllä suuri mielenkiinnon kohde. Vielä kun jonain päivänä saisi kansalaisuuden!”, Joonas päättää.

Janette Blom-Leppänen ja Joonas Leppänen katsovat valoisassa keittiössä kameraan. Joonas halaa toisella kädellä Janettea ja Janette koskettaa Joonaksen kättä.

Artikkeli on julkaistu myös Tukiviestin rakkausteemanumerossa 4 / 2021.