Mukana muiden vauhdissa

Apuvälineiden ansiosta esikoulua käyvä poika voi osallistua kivoihin menoihin yhdessä kavereiden ja veljen kanssa.

Kokkolalaisen Laura Tiilikan perheessä apuvälineet ovat helpottaneet ratkaisevasti yhteistä ulkoilemista ja liikuntaa.

Perheen nyt kuusivuotiaat kaksoset syntyivät alle kilon painoisina pikkukeskosina. Toinen pojista kykenee liikkumaan ja kommunikoimaan tavanomaiseen tapaan, mutta toinen veljeksistä tarvitsee runsaasti tukea kaikissa päivittäisissä toimissa.

”Hän pystyy itse kelaamaan pyörätuolia hieman yhdellä kädellä. Puheessa hän käyttää yksittäisiä sanoja ja osin omia ilmaisujaan”, Laura-äiti kertoo.

Ulkoilemisen apuvälineisiin perhe tutustui ensimmäisen kerran saatuaan tuttavilta lahjaksi näille tarpeettomaksi jääneen Snow Baby Fun -kelkan.

”Heiltä myös kuulimme Malikkeesta. Sen jälkeen olemmekin hankkineet omaksi monenlaisia apuvälineitä muun muassa Malikkeen korttikampanjaan osallistumalla.”

Äidin mukaan tärkeintä on, että apuvälineiden ansiosta lapsi pystyy ottamaan osaa veljen ja muiden samanikäisten kivoihin juttuihin: hän voi vaikkapa lähteä eskariryhmän kanssa luistelemaan jäähalliin.

”Hän on luonteeltaan tosi seurallinen poika ja haluaa ehdottomasti mennä ja tehdä toisten mukana.”

Video auttaa hakemisessa

Perhe osallistui Kehitysvammaisten Tukiliiton MAHTI-sopeutumisvalmennukseen. Antoisan kurssin yhtenä sisältönä oli Malikkeen apuvälineisiin tutustumista.

”Siellä pääsimme kokeilemaan pyöräilyä. Ensimmäinen ajatus kyllä oli, että ei tule onnistumaan meidän pojalta. Mutta hän innostuikin puuhasta välittömästi”, äiti kertoo.

Vanhemmat ottivat kurssilla videota pyöräilykokeilusta. Heille oli iloinen yllätys, että oma lääkäri piti perusteltuna pyörän hankkimista lääkinnällisen kuntoutuksen apuvälineeksi ja puolsi hakemusta.

”Vinkkinä muille siis sanoisin, että kannattaa dokumentoida kuviin ja videolle apuvälineen testaamista”, Laura Tiilikka mainitsee.

Hakemus hyväksyttiin, ja lapsi sai pyörän. Ajaessa aikuinen työntää sitä takaapäin, jolloin lapsen polkimiin tuetut jalat liikkuvat mukana. Kolmipyörää säilytetään vuoroin kotona ja esikoulun tiloissa, jotta poika pääsee pyöräilemään eskarikavereiden mukana.

Perhe kokeili kurssilla myös Kangoo-monitoimirattaita, jotka tuntuivatkin vastaavan lapsen tarpeita.

”Päätimme siis anoa rattaita apuvälineeksi. Saimme apuvälineyksiköstä kokeiluun kolmipyöräiset Kimba Cross -rattaat, ja ne osoittautuivat lapsemme vartalon tukemiseen vielä toimivammiksi kuin kurssilla kokeilemamme vaihtoehto.”

Näitä rattaita perhe käyttää ahkerasti esimerkiksi vetoaisalla aikuisen pyörän perään kiinnitettyinä. Vetoaisan he kustansivat itse. Nyt onnistuvat jopa 10−15 kilometrin yhteiset pyörälenkit. Maastorattaiden kanssa puolestaan päästään luontoon.

”On tosi tärkeää pystyä menemään kaikenlaisiin paikkoihin koko perheen voimin. Olimme juuri merenrannassa heittelemässä kiviä veteen. Se on poikien lempipuuhaa.”