Apurahaa pelireissulle ja harrastuksiin

Tukiliiton 60-vuotisjuhlavuoden kunniaksi syksyn apurahoja jaetaan tavallista enemmän. Yksi kevään ryhmäapurahojen saajista oli RoPS Soveltava jalkapallo -joukkue Rovaniemeltä.

Tukiliitto myöntää osallisuutta tukevia apurahoja kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten vapaa-ajantoimintaan. Kokosimme muutamia apurahan saajien kokemuksia:

Apurahaa pelireissulle

RoPS Soveltava jalkapallo -joukkue sai keväällä 2021 Tukiliiton 500 euron suuruisen apurahan, joka mahdollisti joukkueelle Kokkola Cuppiin osallistumisen. Ja menestys oli huikea.

Joukkueen toiminta alkoi tammikuussa 2016, jolloin mukana oli kahdeksan pelaajaa. Kesällä 2021 joukkueessa oli mukana jo 43 aktiivista jalkapalloilijaa, joista nuorin on 5-vuotias ja vanhin melkein viisikymppinen. Korona on aiheuttanut harjoitteluun pieniä taukoja, mutta tänä vuonna on pystytty harjoittelemaan lähes tavallisesti.

”Kokkola Cup oli vuoden päätavoite ja siellä Rops soveltava voitti kaikki pelit. Peli-iloa nähtiin paljon! Olemme harjoitelleet paljon maalintekoa, syöttelyä ja joukkueena pelaamista. Treeneissä paikalla on ollut noin 30 pelaajaa joka kerta”, kertovat valmentaja Sirpa Oiva ja joukkueenjohtaja Jarmo Harju tyytyväisinä.

Jalkapallotreenien lisäksi porukka viettää muutenkin vapaa-aikaa yhdessä, esimerkiksi soveltavan kuntosalin, keilauksen, frisbeegolfin ja ELO-toiminnan merkeissä. Moni on saanut hyviä kavereita, joiden kanssa pidetään yhteyttä muutenkin.

Jalkapallojoukkue seisoo ryhmäkuvassa.
RoPS Soveltava jalkapallo -joukkue yhteiskuvassa. ”Tekeminen on hyvällä tasolla”, pelaaja Vili Korhonen sanoo.

 

Yksi RoPS Soveltava jalkapallo -joukkueen pelaaja on Vili Korhonen, 28, jolle jalkapallo on mahdollistanut unelmien saavuttamisen.

”Kesän harjoituskausi on ollut aivan loistava. Paljon on pelaajia treeneissä joka viikko ja porukasta paistaa aina pelaamisen ilo. Tekeminen on hyvällä tasolla”, Vili summaa.

Joukkue tarjosi hänelle mahdollisuuden harrastaa rakasta lajia.

”Jalkapallo on ollut ihan pienestä asti todella iso osa elämääni. Lapsena oli vaikea löytää minulle sopivaa joukkuetta, mutta kun liityin soveltavan pallokerhon porukkaan pian sen perustamisen jälkeen, tiesin heti, että tämä on minun joukkueeni. Nyt on melkein viisi ja puoli vuotta kuljettu yhdessä.”

Toteutuneiden unelmien lisäksi nuorella pelaajalla on lisää toiveita:

”Olisi huippua kokea vielä ulkomaan pelireissu sitten, kun se on taas mahdollista! Eikä sen tarvitsisi olla kauas, ihan Ruotsikin riittäisi.”

Joukkuetovereista on tullut myös kavereita, joiden kanssa tulee vapaa-ajallakin potkittua.

”Ennen minulla ei ollut sellaista kaveria, joka melkein aina kysyttäessä lähtisi potkimaan. Ei ainakaan niin, että joku on monta kertaa kysynyt minulta, lähdenkö potkimaan.”

Teksti Wilma Karikko

 

 

Mies onkii ja saa ahvenia. Ahvenista tehdään ruokaa.
Sauli Karjalaisen komea ahvensaalis. Kuva: Mikko Karjalainen.

 

Kalamiehen apuraha

Sauli Karjalainen Taivalkoskelta sai 100 euron apurahan kalastusharrastukseensa. Mato-ongella tuli komea ahvensaalis, jota kelpaa esitellä. Kulkupelinä oli tällä kertaa vähän kiikkerä kanootti, joten yksi tulevaisuuden haave on tukevampi vene.

 

 

""
Special Rescue -leiriläläiset 2021.

Special Rescue kesäleirillä

Illon vapaapalokuntatoiminnan Special Rescue sai Tukiliiton apurahan keväällä 2021. Apuraha käytettiin kesäleiriin. Leiri korvasi keväällä koronan vuoksi väliin jääneitä säännöllisiä viikkoharjoituksia.

Kurssilaisista leirillä parasta oli muun muassa yhdessä olo, ruoka, mönkkärikortin suorittaminen, ensiapuharjoitukset, radiopuhelimien käyttö ja saunominen. Special Rescue -osaston kesäleiri oli mahtava kokemus sekä leiriläisille että ohjaajille, Illon VPK:sta kerrotaan.

Leiri järjestettiin suunnitelmien mukaisesti kesä-heinäkuun vaihteessa 2021. Leirille osallistui kahdeksan aikuista, jotka tarvitsevat erityistä tukea VPK-toimintaan.

Illon VPK:n Special Rescue -osasto on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville aikuisille.

Syksystä 2020 alkaen toiminta otettiin osaksi Sastamalan opiston kurssitoimintaa. Osaston on tarkoitus järjestää toiminnallista tekemistä arjen turvallisuuteen, ensiapuun ja soveltavasti palokuntatoimintaan liittyen. Toiminta järjestetään Illon vapaapalokunnan tiloissa sekä kalustolla ja ohjaajina toimii kaksi sote-alan ammattihenkilöä, joilla on vuosien kokemus pelastusalalta ja/tai vapaaehtoisesta palokuntatoiminnasta.

Toiminta on täysin uudenlaista Suomessa ja luultavasti koko maailmassa.

 

Kirkkonummen työkeskuksen Futarit

”Futareissa on kiva pelata jalista!”

Kirkkonummen työkeskukseen perustettiin jalkapalloporukka Futarit. Tukiliitto myönsi Futareille apurahan harjoituksissa tarvittavien, yhteisesti käytettävien varusteiden, kuten maalivahdin hanskojen sekä pallojen hankintaan. Futarit ovat kokoontuneet säännöllisesti treenaamaan jalkapalloa. Mukaan on saatu myös uusia, Kirkkonummen työkeskuksen ulkopuolisia, innostuneita pelaajia. Futareiden harjoitukset ovat suunnitelmallisia. Ne sisältävät jalkapallon perustaitoja, kuten pallon kuljettamista, syöttämistä ja pelikentällä liikkumisen harjoittelua.

Pelaajien mukaan harjoituksissa mukavinta on puolustaminen, pallon kuljetus ja juokseminen. Hauskinta on tietenkin potkia palloa maaliin.

”Yhdessä on hauskaa, mutta olisi kiva saada lisää pelaajia.”, eräs futari toteaa.

""
Katupartiolaiset laativat omat rekisterikilvet kärryn. Kuvassa vasemmalta oikealle Jenni, Kaisa, Erika, Tero, Tiina ja Veikko. Toisessa kuvassa Tiina antaa roskille kyytiä. Kuvat: Timo Helenius.

 

Selännekodin katupartio

Selännekoti haki ja sai keväällä 2021 apurahaa katupartioon, joka tarvitsee apuvälineitä lähialueen katujen siisteydestä huolehtimiseen.

”Samalla, kun lenkkeilemme, keräilemme ihmisten katujen varteen heittelemiä roskia talteen. Apurahalla saatiin hankittua kaikki mitä tarvitsemme. Nyt meillä on uudet upeat rattaat, joissa kuskaamme roska-astioita. Lisäksi saimme pitkävartiset nipistimet, joilla on helppo kerätä roskia käsiään likaamatta. Saimme hankittua myös huomioliivit, muutaman haravan ja suojakäsineitä. Extrana tuli vielä omenankerääjä.”

Selännekodin katupartio on kierrellyt katuja jo muutamaan otteeseen, ja joka kerta on astiat täyttyneet. Katupartiolaiset sanovat, että roskien keruu on ollut oikein mukavaa ja hyödyllistä työtä.

”Välillä on tehty myös hieman arviointia minkä tyyppiset roskat lentävät ihmisiltä helpoiten kadun varteen. Pullot ovat oikein mieluisia löytöjä, koska niillä kartutamme retkikassaamme,” Sastamalan Selännekodista kerrotaan.

 

Harrastatko? Hae Tukiliiton apurahaa

Tukiliitto jakaa keväisin ja syksyisin apurahoja. Yksilöapurahan suuruus on 100 tai 200 euroa. Ryhmäapurahojen suuruus on 300, 400 tai 500 euroa.

  • Apurahaa voivat hakea yli 16-vuotiaat ihmiset, joilla kehitysvamma vai vastaava tuen tarve.
  • Apurahoja voivat hakea yksittäiset ihmiset tai ryhmät.

Kaikki hakijat eivät välttämättä saa apurahaa, koska hakijoita on yleensä enemmän kuin apurahoja voidaan antaa. Etusijalla apurahoja annettaessa ovat sellaiset ryhmät ja hakijat, jotka eivät ole kahteen vuoteen saaneet apurahaa. Jos et saa apurahaa, kannattaa hakea uudestaan.

Lisätietoja apurahoista ja linkit hakulomakkeisiin löydät sivulta:
Tukiliiton apurahat