Työ- ja päivätoiminnan verkkokahvilasta hyviä kokemuksia

25.04.2023

""
Jenna Jakku-Hiivala

On tiistaiaamu ja kello käy puoli kymmentä. Olemme yhdessä kuuden työ- ja päivätoiminnan ryhmän kanssa kokoontuneet Teamsiin. Alkamassa on työ- ja päivätoiminnan verkkokahvila.

Tälle kertaa sisältöä on tuottanut Ivalon päivätoimintaporukka. Tunti vierähtää nopeasti muun muassa oman bändin tekemän musiikkiesityksen parissa. Ryhmä on myös tehnyt Powerpoint-esityksen toiminnasta ja siitä, mitä on viimeisen vuoden aikana tehty. Keretään visailla myös tietokisassa, jonka aihepiiri liittyy omalle seudulle. Yksi ryhmäläisistä näyttää tietokoneen kameraan lappua, jossa on kysymys. Tämän jälkeen muilla ryhmillä on mahdollisuus arvata vastaus. Arvailujen jälkeen toinen ryhmän jäsenistä näyttää oikean vastauksen lapulta.

Lopuksi käydään palautekierros, jossa jokainen ryhmä eri paikkakunnilta saa antaa oman palautteensa sisällön tuottaneelle ryhmälle. Mitä hyvää esityksessä oli? Mitä jäi mieleen?

Tämä päiväaikainen verkkokahvilaryhmä aloitti toimintansa tammikuussa 2022 Pohjois-Suomen Elämä omaksi -hankkeen toimintana. Kuulimme kentiltä toivetta siitä, että korona-aikaan pidetylle verkkotoiminnalle on toivottu jatkoa alueellamme. Niinpä lähdimme esittämään päivätoiminnoille ajatusta verkkokahvilasta, johon sisällön tuottaisivat ryhmät itse.

Lähestyimme hankealueellamme työ- ja päivätoimintapaikkoja sähköpostitse ja kiinnostuneille pidimme verkkokahvila-ajatuksesta infoja.

Ryhmiä toimintaan lähti alkuun viisi, aina Pohjois-Pohjanmaalta Itä-Lappiin saakka. Seuraavana toimintakautena yksi uusi ryhmä lähti mukaan, ensin seuraten ja sitten tänä keväänä itsekin sisältöä tuottaen.

Elmo-hankkeen puolelta olemme koordinoineet ja olleet ryhmien tukena suunnittelussa. Sen jälkeen ryhmät ovat lähteneet itse pohtimaan, mitä haluaisivat omalle sisällöntuotantokerralleen tuottaa ja mitä tekoja se vaatii, millaisia rooleja ryhmäläisillä on jne. Olemme myös pitäneet yhdessä sisällön tuottaneen ryhmän kanssa palautehetken, jossa on käyty läpi prosessia ja sitä, oppiko ryhmä (tai yksilö) jotain uutta, mikä oli kivaa, oliko joku hankalaa, miten yhteistyö sujui jne.

Päiväaikaisella verkkokahvilalla tavoitamme lähes 100 ihmistä joka toinen viikko. Verkkokahvila on muodostunut odotetuksi toiminnaksi ryhmissä. Se on paljon muutakin kuin vain tuo yksi tunti – riippuen siitä, mitä ryhmä haluaa ja on tekemässä. Verkkokahvilaan osallistuminen voi olla viikon, kuukauden tai kauden kestävä projekti. Esimerkiksi Taivalkosken toimintapiste Töpinästä olemme saaneet nähdä lyhytfilmejä useamman kerran. Ryhmä on tehnyt käsikirjoituksen, puvustukset, lavastuksen yhdessä ja lopputuloksena on ollut huikea lyhytfilmi. Samankaltaisia videoita/esityksiä olemme saaneet nauttia myös muilta paikkakunnilta. Kaikenlainen sisältö on aivan yhtä tärkeää ja hyvää – pääasiana tässä on yhdessä tekemisen meininki. Ja se, että on kivaa!

Olemme saaneet kokea hetkiä muun muassa erilaisen kulttuurin, musiikin, kuvien, visailujen ja monien muiden sisältöjen parissa. Palautehetkessä kysymme, mikä verkkokahvilassa on hyvää: poikkeuksetta hyvää ja parasta on se, että näkee muita ihmisiä toisilta paikkakunnilta! Joskus sattuu myös tuttuja samaan verkkokahvilaan.

Uusien tuttavuuksien lisäksi palautehetkissä esille on tullut muun muassa se, että on tosi mukava saada uusia ideoita ja vinkkejä omaan toimintaan. Osa ryhmistä on innostunut tekemään omassa toiminnassaan enemmän video- ja valokuvausta, jota voi näyttää esimerkiksi oman yksikön kesken.

Jotkut osallistujista ovat sanoneet, että omat esiintymistaidot ovat karttuneet verkkokahvilan myötä.
Henkilökuntakin on kokenut, että oma digiosaaminen on karttunut ja sen käyttö on paljon luontevampaa kuin alussa.

Tämä kahvilakausi huipentuu yhteiseen päätöskahvilaan toukokuussa. Vahva toive niin meidän, kuin osallistujienkin puolelta on, että toiminta jatkuu vielä hankkeenkin jälkeen.

 

Pohjois-Suomen Elämä omaksi -hankkeen viimeisiä kahviloita juhlistetaan yhteiskahviloilla
Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin alueella:

Kemin, Iin ja Haukiputaan yhteinen Kohtaa mut -kahvila (6.5.2023),
Pudasjärven ja Kuusamon yhteinen Kohtaa mut -kahvila (6.5.2023),
Vaalan Kohtaa mut -kahvila (6.5.2023),
Kohtaa mut -kahvila Rovaniemi (13.5.2023) ja
Kohtaa mut -kahvila Inari (13.5.2023).

Päiväaikaisella verkkokahvilalla tavoitamme lähes 100 ihmistä joka toinen viikko. Vahva toive on, että toiminta jatkuu. #ElämäOmaksi #KohtaaMut #verkkokahvila #päivätoiminta #työtoiminta