Tommi Kivimäki 1976–2019

17.04.2019

Me Itse ry:n perustajajäsen ja puheenjohtaja, koulutussuunnittelija Tommi Kivimäki on kuollut vakavan sairauden murtamana Seinäjoen keskussairaalassa 13.4.2019. Kivimäki tunnettiin kehitysvammaisten henkilöiden ihmisoikeuksien edistäjänä Me Itse -yhdistyksessä yli 20 vuoden ajan. Hän ravisteli uraauurtavasti vähätteleviä asenteita kehitysvammaisia kohtaan vaatimalla heille samoja oikeuksia kuin kaikille muillekin kansalaisille.

Tommi Kivimäki syntyi Ilmajoella 1976. Hän suoritti keittiö- ja suurtalousalan ammatilliset tutkinnot ja toimi valmistumisensa jälkeen muun muassa Ilmajoen terveyskeskuksen keittiöllä ja Ilmajoen nuorten työpajalla kunnes siirtyi vuosituhannen vaihteen jälkeen Ilmajoen Autotarvikkeen palvelukseen ensin avotöihin ja myöhemmin palkkatyöntekijäksi. Muutaman Hyvinkäällä vietetyn vuoden jälkeen hän palasi kotipaikkakunnalleen työskennellen Ilmajoen toimintatalolla ennen siirtymistään määräaikaiseksi koulutussuunnittelijaksi kehitysvammaisten omaan yhdistykseen Me Itseen vuonna 2018.

Kivimäki toimi Me Itsen keskeisissä tehtävissä koko yhdistyksen 20-vuotisen historian ajan. Yhdistyksen puheenjohtajana hän toimi vuosina 2006–2011 ja varapuheenjohtajana vuosina 2016–2018. Hänen määrätietoisuutensa ja peräänantamattomuutensa vammaisten puolustamisessa veivät hänet yhdistyksen edustajana useisiin merkittäviin luottamustehtäviin. Hän toimi aktiivisesti muun muassa Kehitysvammaisten asumisen neuvottelukunnan laatutyöryhmissä, Kirkon kehitysvammaisasioiden asiantuntijatyöryhmässä ja Kehitysvammaisten Tukiliiton liittohallituksessa.

Osoituksena Kivimäen pätevyydestä vammaisten asioiden hoitamisessa hänet valittiin eduskunnan oikeusasiamiehen toimiston alaisen Vammaisten ihmisoikeuskomitean jäseneksi vuonna 2018. Hän pääsi komitean jäsenenä suorittamaan niin sanotun OPCAT-koulutuksen, joka antoi hänelle oikeuden osallistua valvontakäynteihin mm. erilaisiin vammaisten asumisyksiköihin. Kivimäelle myönnettiin lukuisia huomionosoituksia kansalaisaktiivisuudesta ja toiminnasta vammaisten puolustajana, esimerkiksi Sosiaaliturvan keskusliiton ansiomerkki.

Tommi Kivimäki piti esiintymisestä jo pienestä pitäen. Hän on kertonut, kuinka hän usein meni kahdeksanvuotiaana kotinsa takkahuoneen ikkunan eteen sepittämään mielikuvitustarinoita. Hän liittyi 20-vuotiaana Ilmajoen nuorisoseuran näytelmäryhmään, jossa hänelle kertyi useita kymmeniä rooleja. Kivimäki otettiin mukaan näytelmäkerhoon kysymättä koskaan hänen erilaisuutensa perään. Tämä antoi hänelle rohkeutta lähteä mukaan mm. Ilmajoen VPK:n toimintaan ja moniin muihin harrastuksiin. ”Ei sellaista tapahtumaa, johon en olisi ollut tervetullut”, hän on todennut. Kivimäki korosti usein vanhempiensa merkitystä siinä, miten hänet otettiin aina mukaan kaikkialle, mikä toi hänelle itseluottamusta ja rohkeutta ottaa uusia haasteita vastaan. Rakas harrastus hänelle oli aikuisiässä vatsastapuhuminen Thomson-nukkensa kera kuten myös TPS:n kiekkojoukkueen fanittaminen.

Yläasteella Kivimäkeä alkoi kiinnostaa yhteisten asioiden hoitaminen. Hän oli koulunsa johtokunnan oppilasjäsen saaden vaaleissa eniten ääniä ehdokkaista. Myöhemmin hän toimi useita kertoja kunnallis- ja seurakuntavaaliehdokkaana. Käännekohtana elämässään hän piti osallistumistaan Me Itsen perustamiskokoukseen vuonna 1999. Kivimäki on yhdistyksen ainoita jäseniä, joka on osallistunut yhdistyksen jokaiseen vuosikokoukseen, vielä myös 20-vuotisjuhlakokoukseen, joka pidettiin 17.3.2019 Tampereella.

Vammaisten puolustamisesta ja auttamisesta tuli Tommi Kivimäelle elämäntehtävä. Erityisen hanakasti hän otti kantaa kehitysvammaisten toimeentulon ongelmiin ja ajoi heidän työllistymistään palkkatyöhön. Myös kehitysvammaisten itsemäärääminen ja heidän asumisensa laadun edistäminen olivat lähellä hänen sydäntään. Kivimäki oli monipuolinen ja pidetty kokemustoimija. Vielä sairastuttuaan hän oli viimeistelemässä yhdistyksen historiikkia ja suunnittelemassa yhdessä työkavereidensa kanssa opintopiirimateriaaleja vammaispalveluista paikallisille Me Itse -ryhmille. Tommi lähti saappaat jalassa kuten hän oli toivonutkin.

Tommi Kivimäkeä jäävät kaipaamaan hänen vanhempansa ja sisarukset perheineen sekä kummit ja sukulaiset sekä runsas joukko ystäviä niin Ilmajoelta kuin Me Itsestä sekä muista vammaisjärjestöistä. Tommi elää tukiliittolaisten muistoissa ympäri Suomen. Tommia, ystäväämme ja kollegaamme lämpimästi kaivaten ja läheisten surua jakaen,

Jukka Kaukola, Jaana Nordlund, Anu Lehtonen, Ulla Topi
Kirjoittajat ovat Tommin työkavereita Me itse vaikutamme -hankkeesta.