Fiiliksiä Kohtaa mut -podcastista

13.03.2023

Vili Korhonen.
Vili Korhonen, hanketyöntekijä Pohjois-Suomen Elämä Omaksi -hanke.

Viime vuonna Kehitysvammaisten teemaviikolla julkaistiin Tukiliiton kokemustoimijaverkoston tekemä Kohtaa Mut -podcast. Äänitykset toteutettiin Rovaniemellä ja Tampereella. Teemoina podcastissa olivat muun muassa kohtaaminen, kiusaaminen, asuminen, sekä työ.

Mukana podcastia tekemässä oli sekä vanhoja konkareita että Pohjois-Suomen Elämä Omaksi -hankkeen kautta kesällä valmistuneita uusia kokemustoimijoita. Suunnittelussa ja nauhoituksissa oli apuna mukana myös pari hankkeen työntekijää. Itse lähdin mukaan, kun yksi työkavereistani Elmo-hankkeesta kyseli, löytyykö kiinnostusta. Haluan aina erityisesti vaikuttamisen saralla kokeilla uusia juttuja, joten ei hänen tarvinnut  paljon vakuutella.

Ihan ensimmäisenä valmisteluna piti miettiä keitä kokemustoimijoita ja mitä teemoja podcastiin otetaan mukaan. Tämän jälkeen oli useampi Teams-palaveri aiheeseen liittyen. Palavereissa mietittiin, ketkä puhuvat missäkin jaksossa ja ketkä menevät jaksojen suunnittelutiimeihin mukaan. Lopuksi oli vielä koulutuskerta, jossa kuultiin käytännön juttuja podcastin tekemisestä.

Itse olin mukana puhumassa kohtaamista käsittelevässä jaksossa. Olin jaksosta innoissani, koska olin sitä kysyttäessä ehdottanut tätä teemaksi. Kohtaaminen on muutenkin yksi lempipuheenaiheitani. Tiesin siis, että siitä kyllä juttua riittää.

Ennen äänityksiä olin todella innoissani oikeastaan kaikesta podcastiin liittyvästä. Toisaalta minua myös aika paljon jännitti, kun en ollut ennen mitään vastaavaa tehnyt. Äänityspäivän aamuna olin niin fiiliksissä, että unohdin puhelimen ja avaimet kotiin! Saapuessani äänityspaikalle tunsin kyllä, että kaikki muutkin olivat aika innoissaan siitä mitä pian tapahtuisi. Varmaan siinä oli myös jännitystä kaikilla ainakin vähän mukana.

Ennen kohtaamisteemaisen jakson äänityksiä olin paikalla kiusaamisjakson äänityksissä. Kun äänityslaite meni päälle, ihmiset rentoutuivat ja jännityksestä ei ollut tietoakaan. Tuntui ihan kuin porukka olisi ennenkin yhdessä tehnyt podcastia, vaikka kaikille tämä oli ensimmäinen kerta. Nauru täytti koko toimiston. Viimeistään siinä vaiheessa tiesin, että kyllä omankin jakson äänitykset tulevat hyvin menemään.

Pizzatauon jälkeen tulikin sitten viimein hetki, jota itse olin jo niin kauan aikaa odottanut, eli kohtaamisjakson äänitykset. Äänitys meni ihan rennosti jutellessa ja kaikki jännitys, jota oli ehkä aamulla vielä ollut, mysteerisesti katosi ihan kokonaan. Äänityslaitteen suljettua nähtiin tunteenpurkauksia laidasta laitaan, ja useampi henkilö mukaan lukien minä itki ilon kyyneleitä. Siinä sitten vielä kuunneltiin jaksot ja tajuttiin, että se meni oikeastikin todella hyvin! Kaikki olivat ihan syystä todella ylpeitä omasta suorituksestaan.

Kun kaikki äänitykset oli tehty, olin myös mukana kirjoittamassa tekstitiivistelmiä jaksoista Tukiliiton sivuille. Podcastin julkaisemisen jälkeen sain pelkästään hyvää palautetta tutuiltani, jotka olivat sen kuunnelleet. Yhdeltä hyvältä ystävältäni, jolle olin jo ennen äänityksiä kertonut podcastista, sain melkein parin minuutin pituisen ylistävän WhatsApp-ääniviestin.

Nyt, kun muistelen podcastia pari kuukautta sen julkaisun jälkeen, olen todella ylpeä sekä itsestäni että koko työporukasta, joka sitä oli mukana tekemässä. Kaikki tekivät todella hienoa työtä, ja se näkyy ehdottomasti lopputuloksessa. Itse olen todella iloinen, että lähdin podcastiin mukaan. Jos tähän saadaan jatkoa, niin täällä ainakin on yksi, joka mielellään lähtisi mukaan uudestaan.

Nyt, kun muistelen podcastia pari kuukautta sen julkaisun jälkeen, olen todella ylpeä sekä itsestäni että koko työporukasta, joka sitä oli mukana tekemässä. #KohtaaMut #podcast