Haku VAU:n Valtti-ohjelmaan on auennut

01.03.2019

Ensisijalla ovat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret, joilla ei entuudestaan ole säännöllistä liikuntaharrastusta.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n koordinoimassa Valtti-ohjelmassa etsitään erityistä tukea tarvitseville lapsille ja nuorille liikuntaharrastusta. Haku Valtti-ohjelmaan vuodelle 2019 alkaa 1.3. ja päättyy 30.4.

  • Valtti-ohjelman avulla pyritään löytämään erityistä tukea tarvitseville lapsille liikuntaharrastus.
  • Valtti-ohjelmaan voivat hakea mukaan 6 – 23-vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret, jotka eivät vielä ole löytäneet sopivaa liikuntaharrastusta. 
  • Vuoden 2019 haku on avoinna sivulla:
    www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/valtti

Ohjelmaan valittu lapsi tai nuori saa oman henkilökohtaisen Valtin, joka toimii ohjattavansa liikuntakaverina ja harrastuksen pariin saattajana. Valtit ovat pääasiallisesti liikunta-, kasvatus- kuntoutus- tai sosiaalialan opiskelijoita Valtti-ohjelman lukuisista yhteistyöoppilaitoksista eri puolilta Suomea.

Haku on auki! Valtti-ohjelmaan voivat hakea mukaan 6 – 23-vuotiaat erityistä tukea tarvitsevat lapset ja nuoret, jotka eivät vielä ole löytäneet sopivaa liikuntaharrastusta.#vammaisurheilu #VAUry #erityisnuoret #erityislapset

Lue Oskun Valtti-kokemuksista:

Vaikeavammainen Osku löysi Valtti-ohjelman ansiosta nyrkkeilyn pariin

Valtti-ohjelman toimivuudesta hyvä esimerkki on helsinkiläisen Oskun tarina. Osku oli 5-vuotias, kun hän sai nukkuessaan aivoinfarktin. Kun Osku heräsi nukutuksesta, ei hän pystynyt liikuttamaan muuta kuin vasemman käden pikkurilliä.

Ajan ja kuntoutuksen myötä toimintakykyä on hieman tullut takaisin, ja hän pystyy kommunikoimaan pädillä olevan Taike-ohjelman avulla.

– Olin ajatellut, että Oskulle pitäisi löytää jokin harrastus, mutta en tiennyt yhtään, mistä lähteä etsimään ja mitä harrastus voisi olla, Oskun äiti Tanja Antikainen sanoo.

Valteri-koulu Ruskiksen kautta tuli esite Valtti-ohjelmasta.  Ohjelman hengen mukaisesti Osku sai itse kertoa, mitä lajeja haluaisi kokeilla ja äidin yllätykseksi lajit olivat pöytätennis ja nyrkkeily.
– Minä katsoin Youtubesta paljon nyrkkeilyvideoita ja halusin itsekin sitä kokeilla. Nyrkkeilijöiden lihakset olivat hyvin isot ja halusin itselleni samanlaiset, Osku kertoo.

Oskun Valtit ottivat yhteyttä Savate Club Helsinkiin, joka otti ennakkoluulottomasti uuden kokeilijan vastaan.

– Oskun tapauksessa joutui hiukan funtsimaan aluksi, koska täysin vastaavanlaista tilannetta ei ollut aiemmin ollut ja kyseessä oli lapsi. Tunnen kuitenkin itseni ja päätökseni, eli päästän jokaisen mukaan rajoitteista huolimatta, jos vain oikeasti haluaa tulla mukaan. Siksi tiesin alusta saakka, että Osku tullaan näkemään salilla, Savate Clubin toiminnanjohtaja Jan Lagerbohm sanoo.

Osku kävi Valtti-ohjelman aikana kokeilemassa myös pöytätennistä, ja sekin oli mukavaa, mutta Vuosaaren läheltä ei oikein löytynyt sopivaa harrastuspaikkaa. Nyrkkeily sen sijaan on jatkunut ohjelmassa säännöllisesti.
– Se on tosi kivaa ja juuri niin hauskaa kuin ajattelinkin, Osku sanoo.

Myös Savate Clubissa on oltu tyytyväisiä siihen, että Osku päätettiin ottaa mukaan toimintaan.
– Osku on opettanut ohjaajille vahvaa periksiantamattomuutta ja pitkäjänteisyyttä, Jan Lagerbohm saoo.

Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta VAU:n Valtti-video Oskusta ja Savate Clubista on katsottavissa
tästä linkistä.

Valtti

Valtti-ohjelma pureutuu vammaisten henkilöiden liikunnan harrastamiseen kytkeytyvään kysynnän ja tarjonnan ongelmaan: Perheet eivät tiedä, mitä ja missä heidän lapsensa voisi harrastaa, ja urheiluseuroissa luullaan, että vammaisia liikkujia ei kiinnosta seurassa harrastaminen tai pelätään oman osaamisen riittämättömyyttä. Lue lisää Valtti-ohjelmasta ja siihen hakemisesta
www.vammaisurheilu.fi/ajankohtaista/valtti