Kohdataan jokainen yksilönä

08.11.2022

Vili Korhonen.
Vili Korhonen.

Tämän vuoden kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien viikon teemana joulukuussa ovat asenteet ja kohtaaminen. Itselleni nämä ovat yksiä lempparipuheenaiheistani. Niistä riittää juttua, joten innoissani lähden tätä blogia kirjoittamaan.

Rovaniemi-viikolla pidimme asenteisiin liittyvän Pop up Kohtaa mut -kahvilan Kauppakeskus Rinteenkulmassa Rovaniemellä. Siellä oli esillä Kohtaa mut -kahvilan vakiokävijäporukan ajatuksia aiheesta. Olimme työstäneet niitä yhdessä edellisellä kahvilakerralla. Sen lisäksi siellä oli asennepyörä, jota kävijät saivat pyörittää ja kirjoittaa ajatuksiaan asenteista asennepilviin. Näiden lisäksi siellä oli paljon hyviä keskusteluja aiheesta ja moni kävijä toivoikin, että olisimme olleet paikalla useampana päivänä.

Tästä tempauksesta riitti puhetta myös seuraavan viikon Kohtaa mut -kahvilassa, ja muutenkin siellä tuli hyvää keskustelua aiheesta. Kokosin tähän alle muutamia ajatuksia:

”Huono asenne tuntuu pahalta. Joskus saattaa ihmisellä tulla pelko olla oma itsensä, jos kohtaa huonon asenteen.”

”Pitäisi antaa mahdollisuus virheiden tekemiseen. Kannusta yrittämään uudestaan äläkä ala heti moittia.”

”Huomioi kuka on asiakas. Älä puhu ihmisen ohi hänen saattajalleen, vaan henkilölle itselleen.”

”Ei tarvitse pelätä erityistä. Voi tulla ihan rohkeasti juttelemaan. Jotkut jopa mielellään kertovat asioista.”

”Jos tapaa jonkun, joka on kohdannut huonon asenteen, niin voi sanoa, että kyllä hyviäkin asenteita on olemassa. Erityisesti voi auttaa, jos on itsekin joskus kohdannut samanlaisia asenteita.”

”Pitää osata ottaa huomioon myös ihan jokapäiväisessä arjessa. Kannattaa myös muistaa, että joskus voi toisella olla huono päivä.”

Itselläni tästä aiheesta tulee isoimpana juttuna mieleen se, että kaikki erityiset ovat erilaisia. Monta kertaa lääkäri tai joku muu, joka työssään kohtaa erityisiä, saattaa etsiä etukäteen tietoja erityisesti, jos tietää että kyseisellä henkilöllä on sellainen diagnoosi, mistä ei itsellä ole paljon tietoa.

Minun mielestäni tämä on ihan hyvä, mutta siihen ei saa tukeutua liikaa, koska saman diagnoosin alla voi olla ihan erilaisia tyyppejä, joilla on omat vahvuutensa ja tuen tarpeensa.

Toinen asia, jonka haluan nostaa esille on, että ensimmäiseen tapaamiseen kannattaisi aina mennä ilman ennakkoluuloja henkilöstä. Ensimmäiselle tapaamiselle ei myöskään kannata antaa liikaa painoarvoa, koska voi olla niin, että henkilöllä kestää useampi tapaamiskerta ennen kuin hän uskaltaa olla oma itsensä muiden ympärillä. Tämä saattaa johtua jostain aiemmasta huonosta kokemuksesta ihmisten kohtaamisessa tai jostain muusta vastaavasta. Parasta oikeastaan olisi yrittää löytää jokin yhteinen kiinnostuksen kohde kyseisen henkilön kanssa. Tämä saattaa auttaa isosti siinä, että uskaltaa olla rohkeammin nopeasti oma itsensä.

Sellaiselle henkilölle, joka ei ehkä uskalla olla heti oma itsensä haluaisin sanoa, että kannattaa vaan rohkeasti luottaa toiseen henkilöön. Ujo saa tietenkin olla, mutta ei kannata pelätä muiden kohtaamista. Kannattaa vaan uskoa itseensä. Kun vaan menet uusiin tilanteisiin, saatat huomata, että rohkeutesi niissä kasvaa ajan myötä.

Vielä tähän loppuun haluaisin laittaa muutamia juttuja Me Itse ry:n tämän vuoden julkilausumasta.

  • Asenteita näkyy kaikkialla myös työelämässä, kun meitä ei pidetä yhdenvertaisina työkavereina.
  • Hyviä asenteita tulee ilmi, kun meitä pidetään tavallisina yhteiskunnan jäseninä ihan niin kuin muitakin. Meidän annetaan vaikuttaa omiin asioihimme ja pääsemme erilaisiin luottamustehtäviin muiden joukkoon.
  • Huonoja asenteita voidaan muuttaa keskustelemalla asioista.

Kirjoittaja on Pohjois-Suomen Elämä omaksi -hankkeen (ESR) osa-aikainen hanketyöntekijä Rovaniemellä.

Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien teemaviikolla julkaistaan kuusiosainen Kohtaa mut -podcast, jossa tukea tarvitsevat ihmiset keskustelevat muun muassa työhön, asumiseen, kohtaamisiin ja kiusaamiseen liittyvistä kokemuksistaan.

Kohtaa mut -podcast julkaistaan joulukuussa

Kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien teemaviikolla julkaistaan kuusiosainen Kohtaa mut -podcast, jossa tukea tarvitsevat ihmiset keskustelevat muun muassa työhön, asumiseen, kohtaamisiin ja kiusaamiseen liittyvistä kokemuksistaan. Kaikki jaksot ovat kuultavissa Tukiliiton nettisivuilla 1.12.2022. Podcastia voi kuunnella Soundcloud-, Spotify-, Google Podcast ja Apple Podcast -sovelluksissa. Podcast julkaistaan myös kulttuuritoimitus.fi-verkkomedian sivuilla jakso kerrallaan torstaisin 1.12. alkaen.

Jaksoja on nauhoitettu Rovaniemellä ja Tampereella. Rovaniemellä nauhoitetuissa jaksoissa on mukana myös blogin kirjoittaja Vili Korhonen.