Julia Fonsén Special Olympics -järjestön Euroopan urheilijaneuvostoon

22.11.2023

Tamperelainen Julia Fonsén, 27, on nimetty kehitysvammaisten urheilun Special Olympics -järjestön Euroopan ja Euraasian alueelliseen urheilijaneuvostoon (SOEE Regional Athlete Leadership Council).

Fonsén nimettiin urheilijaneuvostoon nelivuotiskaudeksi 2024–2027. Hän on ensimmäinen suomalainen Special Olympicsin urheilijaneuvostossa.

– Olen todella innoissani, että pääsen viemään kansainvälisesti meidän asioita eteenpäin ja sitten taas vastaavasti toivoisin voivani oppia muilta mailta, Fonsén sanoi.

Urheilijaneuvosto toimii urheilijoiden äänenä Special Olympics -järjestön päätöksenteossa. He antavat lausuntoja, esittelevät kehitysehdotuksia ja ovat mukana järjestön erilaisten ohjelmakokonaisuuksien kehittämisessä. Maanosaneuvostojen lisäksi Special Olympicsilla on myös maailmanlaajuinen urheilijaneuvosto, Global Athlete Leadership Council, jossa on edustus jokaisesta maanosaneuvostosta.

Julia Fonsén on ollut jalkapalloilijana mukana Special Olympics Euroopan kisoissa Antwerpenissa 2014 sekä Special Olympics -kesämaailmankisoissa Los Angelesissa 2015 ja Abu Dhabissa 2019. Jalkapallon lisäksi hän on pelannut kotimaassa kilpatasolla myös koripalloa ja salibandya.

Fonsén on ollut jo pitkään yksi Suomen Special Olympics Athlete Leader -urheilijoista, jotka toimivat Special Olympics -urheilun sanansaattajina ja esimerkkeinä muille kehitysvammaisille urheilijoille. Fonsén kuuluu Suomen Paralympiakomitean Special Olympics -johtoryhmään ja Urheilijavaliokuntaan.

Kesällä 2023 Fonsénista tuli ensimmäinen kehitysvammainen henkilö, joka oli mukana Suomen Special Olympics -maailmankisajoukkueen joukkueenjohdossa. Fonsén toimi Berliinin kesämaailmankisoissa Suomen joukkueen eli Sisujengin apulaisjoukkueenjohtajana.

– Mentorini Anni Lindeman oli aika varma, että minulla on hyvät mahdollisuudet päästä SOEE:n urheilijaneuvostoon, koska minulla on jo sen verran meriittejä Suomen päässä. Tämä on todella iso ja hieno juttu, Fonsén iloitsi.

Fonsén oli mukana Paralympiakomitean Vammaiset vaikuttajiksi -koulutusohjelmassa (2021–2022), jolle myönnettiin marraskuun puolivälissä Vuoden vastuullisuusteko -palkinto Keskuskauppakamparin Suuri yritysvastuupäivä -tilaisuudessa.

Fonsén on jo toinen tänä syksynä merkittäviin kansainvälisiin luottamustehtäviin valittu suomalainen paraurheilija. Aiemmin maalipalloilija Iida Kauppila tuli ensin valituksi näkövammaisten urheilun kansainvälisen kattojärjestön IBSAn urheilijavaliokuntaan ja pian sen jälkeen myös valiokunnan puheenjohtajaksi. Puheenjohtajana hän sai myös paikan IBSAn hallituksesta urheilijaedustajana.

Kuva: Lauri Jaakkola

 

Lisätietoja:

Lauri Jaakkola
Suomen Paralympiakomitea, viestintäpäällikkö
puh. 045 136 8695
lauri.jaakkola@paralympia.fi