Digikaveritoiminta tuo ihmisiä yhteen

09.10.2020

Tutustu Tukiliiton Best Buddies -kaveritoiminnan digikaveruuteen. Päivi Sivill ja Elisa Hillgen kertovat, miten digikaveruus toi heidät yhteen.

Digikaveruudessa kaksi vapaaehtoista tutustuu ja pitää toisiinsa yhteyttä digitaalisten yhteydenpitovälineiden avulla viestitellen ja soitellen. Toisella vapaaehtoisella on kehitysvamma tai muu vastaava tuen tarve ja toisella ei. Kaverukset voivat olla eri paikkakunnilta, sillä digikaveruudessa kohdataan vain diginä.

Tukiliiton Best Buddies -kaveritoiminta järjestää perinteistä, alueellista kaveritoimintaa Jyväskylän ja Tampereen alueilla. Digikaveritoimintaa järjestetään valtakunnallisesti.

Lisää tietoa ja hakulomakkeen löydät verkosta: www.digikaveri.fi tai www.bestbuddies.fi

Elisa Hillgen ja Päivi Sivill on mukana Tukiliiton Best Buddies -kaveritoiminnassa.

Mitä digikaveruus sinulle merkitsee?

Miisa Sankilan kysymyksiin digikaveruudesta vastaavat Päivi Sivill (Uurainen) ja Elisa Hillgen (Mikkeli).

Kerrotko omin sanoin, mitä digikaveruus sinun mielestäsi tarkoittaa?
Päivi: Se on sellaista, että puhutaan videopuheluita ja viestitellään puhelimella tai tabletilla kaverin kanssa.
Elisa: Minusta se on yhteydenpitoa helposti ja paikasta riippumatta digitaalisin keinoin. Nykypäivänä melkeinpä normaali tapa pitää yhteyttä perheeseen ja ystäviin, joten toimintatapana luonnistuu monelta ihan jo osana arkea. Yhteyttä on helppo pitää lähettämällä kuvia, videopätkiä, soittamalla videopuheluita tai laittamalla sähköpostia. Helppoa ja kivaa!

Mitä digikaverit tekevät?
Päivi: Digikaverit juttelee. Kysytään ja kerrotaan kuulumisia. Lähetellään myös mukavia viestejä. Ollaan lähetelty valokuvaviestejä ja sillä tavalla kerrottu kuulumisia.
Elisa: Pitävät yhteyttä säännöllisesti arjessa digitaalisten työkalujen avulla. On kiva piristää toisen arkea kivoilla kuvilla tai lähettää vaikkapa ääniviesti kesken päivän. Sellainen on tosi antoisaa puolin ja toisin. Digikaverit voivat myös vaikkapa videon välityksellä tehdä asioita yhdessä.

Miten teidän digikaveruutenne alkoi?
Päivi: Digikaveruus alkoi keväällä 2020. Best Buddies -kaveritoiminnan työntekijän kautta löysimme toisemme.
Elisa: Meillä kaveruus alkoi kun kiinnostuin Best Buddies -toiminnasta ja minulle löytyikin pian mainio kaveriehdokas. Valitettavasti koronatilanne keväällä esti tapaamisen, joten nopeasti digitaaliset välineet tulivat avuksi ja järjestö mukautui uusiin toimintatapoihin. Tapasimme Päivin kanssa ekan kerran niin, että järjestöstä Miisa oli mukana videopuhelussa ja meidät esiteltiin toisillemme. Siitä lähtien olemme soitelleen videopuheluita 1 – 2 kertaa viikossa, laitelleet tervehdyksiä ja kuvia viestillä sekä digitaalisten juttujen ohella olemme laittaneet myös ihan perinteistä postia ja kortteja.

Mikä on ollut kivaa?
Päivi: Digikaveruus on tuntunut mukavalta ja minulla on mukava kaveri. Kivaa on ollut se, että pystyy juttelemaan kaverin kanssa, eikä tarvitse matkustaa minnekään. Voi vaikka omasta sängystä päin jutella. Tai voi mennä tabletin kanssa kävelylle. Myös postikortteja ollaan lähetelty.
Elisa: Kaikki on ollut tosi kivaa! Aina hauska jutella Päivin kanssa viikon kuulumiset ja kertoa omista touhuista. Olemme melkein samanikäiset, joten on helppo samaistua juttuihin. Päivi on innokas leipomaan, on käynyt marjastamassa ja kesällä esimerkiksi uimassa paljon. Minä taas olen kertonut omista kesäreissuista ja ystävistäni, kiva jakaa sitä arkea ja ”avata” omaa maailmaa toiselle. Monesti puhelun aikana olemme ottaneet Päivin ehdotuksesta nauruterapiaa ja nauramme yhdessä videolla niin että poskiin sattuu. Se on ihan hulvatonta!

Millaiset asiat ovat olleet hankalia, jos ovat olleet?
Päivi: Ei ole ollut mitään hankalaa. Välillä on omia menoja. Soitetaan uudestaan. Sopiva aika löytyy kyllä.
Elisa: Meillä ei ainakaan ole ollut hankaluuksia, mutta olisi tietysti tosi luontevaa ja kivaa päästä pian näkemään livenä. Hyvin on kuitenkin sujunut myös näin!

Millainen on mielestäsi hyvä digikaveri?
Päivi: Hyvä digikaveri on sellainen, jota jo vähän tuntee. On hyvä sopia, milloin on hyvä soittaa. Me soitellaan usein sunnuntaisin. Hyvä digikaveri osaa käyttää tablettia tai puhelinta.
Elisa: Sellainen, jonka kanssa yhteydenpito on säännöllistä ja sujuvaa. Tietynlainen selkeys on hyvä olla hallussa videoilla ja viesteissä kun ei ole livenä lukemassa toisen ilmeitä ja eleitä. Sellainen, joka on kiinnostunut sinun elämästäsi ja kertoo avoimesti itsekin asioita itsestään.

Kenelle voisit suositella digikaveri-toimintaa?
Päivi: Sopii kaikille kehitysvammaisille, joilla ei ole paljoa kavereita. Sopii myös kaikille, joilla ei ole kehitysvammaa. Yläikärajaa ei ole. Voi olla minkäikäinen vaan.
Elisa: Kaikille! Tämä on ollut hyvin antoisaa, saa itselle hyvän mielen hyvin joka viikko.

Tervetuloa mukaan!

Tutustu uuteen, Tukiliiton valtakunnalliseen kaveritoimintaan! Tuomme ihmisiä yhteen yhdistämällä vapaaehtoisia digikavereiksi! #bestbuddies #digikaveri #kaveritoiminta #kohtaamut

Digikaveruus on osa Tukiliiton Best Buddies -kaveritoimintaa

Kaveritoiminnassa kaksi vapaaehtoista toimii toisilleen yhdenvertaisena kaverina. Yhteenveto digikaveruudesta:

  • Valtakunnallista vapaaehtoistoimintaa kaikille 16 vuotta täyttäneille. Digikaveruudessa ei ole yläikärajaa!
  • Toiseen ihmiseen tutustumista. Yhteydenpito tapahtuu soittamalla, viestittelemällä ja videopuheluilla.
  • Yhdenvertaista ja vastavuoroista kaveruutta, jossa toisella kaverilla on kehitysvamma ja toisella ei.
  • Vuorovaikutustaitojen harjoittelua.
  • Ennakkoluulojen rikkomista ja keino ehkäistä yksinäisyyttä!
  • Lue lisää miksi Best Buddies -kaveritoimintamme on olemassa, eli toiminnan tavoitteista.

Digikaveri on Best Buddies -kaveritoiminnan kokeilu, joka kestää vuoden 2020 loppuun saakka. Lue lisää:
www.tukiliitto.fi/toiminta/best-buddies-kaveritoiminta/kaveritoiminta/digikaveri