Tavoitevalmentaja auttaa näkemään mahdollisuuksia

Tavoitevalmennus tukee omien valintojen tekemisessä ja toteuttamisessa. Valinnat voivat koskea suuria tai pieniä asioita.

Tavoitevalmennus on kuulunut Setlementti Tampereen NEO-OmaPolun toimintamuotoihin parin vuoden ajan.

”Vaikka termi on ehkä uusi, kyse ei ole mistään mullistavasta keksinnöstä. Lyhyesti sanottuna tavoitevalmennus tarkoittaa meillä OmaPolussa henkilökohtaista ohjausta, jossa nuori tulee huomioiduksi kokonaisvaltaisesti juuri omassa elämäntilanteessaan toiveineen ja tarpeineen”, tavoitevalmentaja Sanna Neuvonen määrittelee.

On täysin yksilöllistä, millaisia asioita tavoitevalmennuksessa käsitellään. Ne voivat koskea esimerkiksi asumista ja itsenäistymistä, opiskelua, työtä, kaverisuhteita tai vaikka harrastuksia.

”Me tavoitevalmentajat tunnemme hyvin jokaisen omapolkulaisen, sillä osallistumme myös kaikkeen päivittäiseen toimintaan kuten pajoihin ja ryhmien ohjaamiseen. Tämän ansiosta meillä on tietoa nuorten arjesta ja pystymme antamaan oikeanlaista tukea oikeaan aikaan.”

Tavoitevalmennus ei tarkoita OmaPolussa niinkään projektia, jolla on alku, tarkka päämäärä ja loppu. Pikemminkin Sanna Neuvosen mukaan räätälöityyn ja jatkuvaan yksilöohjaukseen on vain varattu aiempaa enemmän resursseja ja ohjaajien työaikaa.

Rohkeutta lähteä uuteen

Esimerkkejä tavoitevalmennuksen alkuun sysäämistä muutoksista on jo kertynyt. Sanna Neuvonen kertoo eräästä OmaPolun nuoresta asiakkaasta, jonka mieltä askarruttivat opiskelu- ja työmahdollisuudet.

”Hänen toiveensa oli löytää jotakin, mihin osallistuu myös muita kuin vammaisia nuoria. Ryhdyimme sitten kartoittamaan Tampereen kaupungin erilaisia työpajoja”, Sanna Neuvonen kertoo.

Löytyikin eräs kiinnostava paja, ja nuori lähti tutustumaan sen toimintaan yhdessä tavoitevalmentajan kanssa.

”Heti ensimmäisestä hetkestä näki, että nyt löytyi hänen paikkansa. Eikä esteeksi noussut, ettei mukana ollut muita kehitysvammaisia nuoria eikä ohjaajalla kokemusta vammaistyöstä. Tarvittiin vain pientä pehmittelyä.”

Eräs toinen OmaPolun nuori puolestaan aloitti tavoitevalmentajan tukemana räppityöpajassa. Musiikin tekeminen on tuonut nuoren elämään paljon uutta sisältöä. Samalla hän on rohkaistunut ylipäänsä viettämään aikaa kaupungilla ja kahviloissa kavereiden kanssa.

Kolmas nuori taas osoittautui OmaPolun omissa ryhmissä innokkaaksi tanssijaksi. Hän löysi tavoitevalmentajan avulla mieleisen harrastuksen hiphopiin erikoistuneen tanssikoulun tunneilta. Uusi aluevaltaus on tuonut itsevarmuutta muuhunkin elämään.

Elämä on seikkailu

Sanna Neuvosen mukaan tavoitevalmennus auttaa toisinaan tuomaan esiin muutoin piiloon jääneitä terveysongelmia. Tämän jälkeen niihin on mahdollista hakea hoitoa.

”Esimerkiksi uniapnean, astman tai alkavan diabeteksen oireet ovat voineet jäädä pimentoon. Sairaus on havaittu, kun olen mennyt mukaan lääkärikäynnille asiakkaan tueksi”, Sanna Neuvonen kertoo.

Tavoitevalmennuksessa käsiteltävät asiat voivatkin olla mitä tahansa elämän suurimpien valintojen ja pienten käytännön pulmien väliltä. Jonkun haaveena voi olla päästä naimisiin ja palkkatöihin. Toinen taas toivoo, että saisi lähdettyä joka aamu ajoissa OmaPolkuun.

”Välillä yhdessä nuoren kanssa myös todetaan, ettei hänen tavoitteensa toteutuminen ole juuri nyt realistista. Sitten aletaan miettiä, mitä muita vaihtoehtoja on tarjolla. Meidän yksi tärkeä tehtävämme on nimenomaan tämä: auttaa asiakasta näkemään, että hänellä on valtaa valita.”

Tällaista työotetta Sanna Neuvonen suosittelee lämpimästi kaikkeen vammais- ja sosiaalityöhön. Alkuun pääsee esimerkiksi maksuttoman Näytön paikka -verkkopalvelun avulla. Se on tarkoitettu elämäntilanteen kartoittamiseen.

”Osin on kyse meidän ammattilaisten asenteesta, mutta lisäksi tarvitaan totta kai myös konkreettista työaikaa.”

Kaikille kehitysvammaisille nuorille perheineen tavoitevalmentaja toivoo uskallusta nähdä rajoitteiden sijaan kaikki se, mikä maailmassa on avoinna.

”Elämä on seikkailu. Jokaisella meistä on esteitä mutta myös miljoona mahdollisuutta. Uskaltakaa siis puhua haaveistanne ja tarvittaessa pyytää apua.”