Olivia Juusti saa taikinan kohoamaan

Olivia Juusti aloittaa päivän valmistelemalla munkkitaikinan ja pullataikinan. Kun hän leipoo kahvilassa, hän oppii samalla ravintola-alan työtä.

Raaka-aineiden sekoittaminen
ja taikinan muokkaaminen on sujuvaa.
Kaikesta huomaa, että  kokemusta leipomisesta
on kertynyt jo paljon.

Olivia Juusti suorittaa kokin opintoja.
Hän on kirjoilla Rasekon ammattiopistossa Raisiossa.
Varsinainen opiskelu tapahtuu kuitenkin Salossa,
Ihme ja Kumma -yhdistyksen työpajalla ja kahvilassa.

Olivia leipoo ja tekee ruokaa kahvilassa.
Hän oppii samalla ravintola-alan työtä.
Joskus opettaja Rasekon ammattiopistosta
tulee käymään.
Silloin Olivia näyttää opettajalle,
mitä hän osaa tehdä.

Nuori nainen leipoo.
Olivia Juusti suorittaa kokin opintoja.

Leipojan puuhakkaat päivät

”Maito, kananmunat ja voi.
Puuttuu suola ja mausteet”,
Olivia Juusti pohtii ja tekee suunnitelmaa
kahvilan ohjaajien kanssa.
Kun taikinapötkö on valmis, siitä leikataan paloja.
Olivia punnitsee palat vaa’alla.
Yhteen reikämunkkiin käytetään
kaksisataa grammaa taikinaa.

Ihme ja Kumman lounaskahvilaan leivotaan
pullien ja munkkien lisäksi kakkuja, piiraita ja leipää.
Olivia Juustin omiin suosikkeihin
kuuluu tällä hetkellä marjakakku.

”Marjakakkua on tarkoitus lähteä vähän työstämään.
Voi tehdä monenlaisia kakkuja samasta taikinapohjasta”,
hän pohtii.

Leivontaryhmän päivä alkaa aamulla kahdeksalta.
Yhdeksältä syödään aamupalaa,
jonka jälkeen tehdään esimerkiksi
tilauksia tai käydään kaupassa.
Kahvila aukeaa kymmeneltä.

Leipojien työpäivä päättyy kahdelta iltapäivällä.

Nuori nainen saa pullat valmiiksi.
Lounaskahvilaan leivotaan pullia.

Tehtävä kerrallaan opinnoissa eteenpäin

Olivia Juusti asuu Paimiossa,
josta on puolen tunnin matka Saloon.
Nyt hän kulkee työmatkat
linja-autolla tai vanhempiensa kyydillä,
mutta haaveena on oma auto.

Olivia leipoo mielellään
myös vapaa-ajalla ja auttaa kotitöissä.
Hän siivoaa, tekee ruokaa ja pesee pyykkiä.
Olivian kotona on lemmikkeinä
mäyräkoira ja kaksi pupua.

Opinnot sisältävät
leipomisen ja ruoanlaiton lisäksi
yleisiä aineita kuten äidinkieltä ja matematiikkaa.
Näitä aineita Olivia Juusti opiskelee
yleensä itsenäisesti kotona.
Hän pitää kuitenkin yhteyttä opettajaan
Rasekon ammattiopistossa.

”Opintojen tekeminen kotona on vähän rankkaa,
mutta kyllä minä tykkään siitä.
Kun saa tehtäviä tehtyä,
se on aina eteenpäin”, Olivia hymyilee.

Haaveissa oma koti ja avokeittiö

Kaksikymppisellä Olivia Juustilla
on paljon ajatuksia siitä,
millaista oma elämä voisi tulevaisuudessa olla.
Tavoitteena olisi työpaikan saaminen.
Työtä voisi ruoanlaiton ja leipomisen ohella tehdä
myös lasten parissa.

Ajatuksissa siintää myös oma koti.
”Vanhemmat ovat sanoneet,
että ei ole kiire muuttaa pois kotoa.
Mutta olisi se kiva, jos minulla olisi
oma pikku asunto ja oma rauha.
Ja joskus tulevaisuudessa ihan oma talo.”

Omassa kodissaan
Olivia pitäisi avomallisesta, avarasta keittiöstä.
Tilavaan keittiöön mahtuisi pöytätaso
myös keskelle lattiaa.
Keittiössä olisi paljon purkkeja,
joihin voisi laittaa raaka-aineita.

Opinnoilla ei aikarajaa

Ihme ja Kumma -yhdistys kehittää
erityisnuorten työskentelyn opinnollistamista.
Yhdistys on saanut
tähän tarkoitukseen rahoituksen
Euroopan sosiaalirahastolta (ESR).

Opinnollistaminen tarkoittaa sitä,
että työpaikalla opitut asiat
otetaan osaksi ammatillista osaamista ja tutkintoa.
Työntekijä näyttää ammattiopiston opettajalle,
mitä hän on oppinut työssä.

Ihme ja Kummassa
opinnollistaminen koskee tällä hetkellä
ravintola-alan ja catering-alan työtä.
”Vahvuus on, että oppimiselle ei ole aikarajaa.
Jos ei heti onnistu, vähän ajan päästä onnistuu,
kun harjoitellaan lisää”,
Ihme ja Kumman toiminnanjohtaja
Jorma Nurminen sanoo.

Nuori voi opiskella ammattiin
ja näyttää, mitä hän osaa tehdä.
Tämä helpottaa työnhakua jatkossa.

 

Oma lehti Leija

Juttu on julkaistu selkolehti
Leijassa numero 5/2020.
Linkki avautuu Issuu-palveluun.

Tutustu sivullamme
selkolehti Leijaan.
Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa
ja sen vuosikerta maksaa 16 euroa.
Leijan voi tilata omaksi tai lahjaksi osoitteesta
jasenpalvelu@tukiliitto.fi