Kireitä siimoja Keurusselällä

Malike järjesti Kalajuttuja-kurssin Keuruulla 7. – 8.6.2017. Keurusselän kimmeltävillä aalloilla vetouisteli neljä osallistujaa avustajineen kahden kalastusoppaan kanssa.

Joni Laitisen vapa alkaa taipua luokille vettä kohti, leppoisa aamupäivä sähköistyy. Kalastusopas Juha Happonen ampaisee Jonin tueksi, Malikkeen suunnittelija Mikko Salo hyppää ripeästi ruoriin hänen tilalleen.

”Väsytä se”, Juha kannustaa Jonia. Miehet työskentelevät yhdessä, ja ennen pitkää vaappuun tarrannut kala luovuttaa. Taistelun tuloksena haavin pohjalla potkii kaunis puolitoistakiloinen hauki, ilmaan leviää kevyt hauentuoksu.

Kalajuttuja-kurssin osallistujat odottelevat laiturilla kalastusaluksiin siirtymistä.
Kalajuttuja-kurssilla
lähtötunnelmissa. Kurssilaiset ovat saaneet edellisiltana perehdytyksen kaloihin ja eri kalastustapoihin. Pian nähdään, mitä vetouistelu on käytännössä.

Mutta kalaa tulee. Melkein jokainen osallistuja saa kalan ennen kuin Juhan ja Jan Peterin kipparoimat veneet palaavat hotelli Keurusselän laituriin. Laiturilla kurssilaiset, heidän avustajansa ja kalastusoppaat asettuvat yhteiskuvaan saaliiden kanssa. Sitten ”otetaan pönöt” ja lähdetään syömään.

Kalastaminen oli osa kurssin toista eli viimeistä päivää. Ensimmäisenä päivänä kalastusoppaat perehdyttivät osallistujat kalastuksen saloihin kertomalla kaloista ja niiden pyydystämisestä.

Kuvassa Kalajuttuja-kurssin osallistujat istuvat kalastusaluksessa.
Kurssilaiset jakautuivat kahteen esteettömään kalastusveneeseen. Ilmassa väreili leikkimielinen kisa venekuntien kesken: kumpi porukka nostaa suuremman saaliin Keurusselän vesiltä?

Kurssilaiset tarvitsevat osallistumisensa tueksi toimintavälineen ja toisen ihmisen apua. Siksi illan aikana etsittiin ratkaisuja, joiden avulla voisi kalastaa mahdollisimman itsenäisesti ja kokea, miltä kalastus tuntuu.

”Kun mentiin kalaan, jokainen pystyi jonkin ratkaisun avulla pitämään kiinni vavasta, kelaamaan ja nostamaan kalan vedestä”, verkostokoordinaattori Tanja Tauria kertoi.

Esimerkiksi Valtteri Wartevalle räätälöitiin vapateline kiinni hänen istuimeensa.

Valtteri Wartevan (tuolissa) osallistuminen kalakurssille mahdollistui henkilökohtaisen avustajan avulla. Avustajana oli Juha Savonen (vas.), taustalla Tanja Tauria ja kalastusopas Jan Peter Holm, jonka edessä Hannu Korhonen esittelee juomia Oskari ja Tuomo Kanervistolle.

Osa kurssilaisista on kalastanut aiemminkin esimerkiksi mato-ongella ja osallistunut perheen kalastusharrastukseen, mutta silti kurssi oli ainutlaatuinen tapahtuma.

”Tämä oli aivan mahtavaa, koko meidän perhe tykkää olla järvellä, kalalla ja luonnossa, ja Oskari pitää nimenomaan vetouistelusta. Oli kiva päästä nyt uudelle järvelle.”, Tuomo Kanervisto kertoo isän ja pojan yhteisistä tunnelmista; äiti Merja Vähämäki jäi tällä kertaa maihin.

Valtteri Wartevan henkilökohtainen vapaa-ajan avustaja Juha Savonen kertoi, että Valtteri lähtee täysillä mukaan yhteisiin tekemisiin, niin kalakurssillekin. Valtteri ilmoitti, että hänen suosikkikaloihinsa kuuluu hai. Keurusselällä oli kuitenkin tyytyminen vähän pienempiin kaloihin, mutta ilo reissusta oli vähintäänkin suuren haikalan kokoinen.

Joni Laitinen nosti päivän voittajakalan, noin puolitoistakiloisen hauen. Palkinnoksi hän pokkasi painotuoreen Jigikalastajan oppaan, jonka tekijät ovat Janne Happonen ja Timo Koikkalainen. Jonin mukana reissussa oli äiti Kaija Laitinen.