Yhdessä olette enemmän

14.12.2020

Pia Helveranta.

Mitä sinulle kuuluu tänään? Tunnetko itsesi yksinäiseksi, vaikka olet parisuhteessa?
Onko puheyhteys kadonnut? Tiedätkö mitä puolisollesi kuuluu? Oletko kysynyt ja todella kuunnellut?
Onko mahdollista pysähtyä hetkeksi, katsoa toista silmiin, kysyä miten menee? Koskettaa vaikka vähän käsivartta tai selkää ja luoda siinä hetkessä se yhteys toiseen aidosti, pysähtyä ja kuunnella?

*

Olen Helverannan Pia Imatralta, kuuden lapsen äiti ja vertaisvanhempi, koska osa lapsistani on erityistarpeilla varustettuja, joskin jo nuoria miehiä. Opiskelen seksuaalineuvojaksi Kymenlaakson kesäyliopistossa Sexpon kouluttajien ohjauksessa ja toteutin marraskuussa yhteistyössä Tukiliiton kanssa Parisuhde erityislapsiperheessä -verkkoluennon. Kyseessä oli ensimmäinen seksuaalineuvojan opintoihini kuuluva harjoittelu.

Luennon suosio yllätti meidät positiivisesti, linjoilla oli parhaimmillaan yli 15 henkeä. Palautteissa kävi ilmi, että aihe koettiin tärkeäksi. Olen koonnut alle lyhyesti joitakin ajatuksia, joita kävin luennolla läpi. Nyt joulun aikaan ja koronatilanteen vuoksi moni on ehkäpä normaalia enemmän kotona. Arki voi tuntua ehkä vielä hivenen haastavammalta, kun kaiken toiminnan koittaa saada sopimaan yhteen yhteisessä perhearjessa.

Usein arjessa se toinen ihminen muuttuu itsestäänselvyydeksi siinä vierellä. Hän on siinä, eikä arjen hulinassa usein ehdi edes ajatella, miksi hän on siinä. Tai miksi sinä olet edelleen siinä. Pitääkö teitä yhdessä kiintymys, rakkaus vai tottumus? Jos et tiedä tarkkaa vastausta, on hyvä pysähtyä, puhua, kuunnella ja ymmärtää!

Yhteinen rakkaus vaatii töitä ihan päivittäin. Silti sen ylläpitäminen ei vaadi ihmeitä, vaan hetken yhteyttä toiseen ja sen julki tuomista, että toinen on sinulle rakas ja tärkeä. Vaikka pienin arjen teoin.

Koitapa, miltä tuntuu katsoa toista silmiin, koskettaa ja sanoa, mitä hänessä arvostat! Reaktio voi olla yllättävä.

Kirjoitan erityisesti teille, erityislasten vanhemmat. Arjen haastavuus voi viedä mennessään kaiken muunkin, jos ei ehkä pidä varaansa. Yhdessä kuitenkin olette enemmän. ❤️ Näitä vinkkejä kannattaa kokeilla kotona.

Kirjoitan teille, erityislasten vanhemmat. Arjen haasteiden keskellä rakkaus vaatii jokapäiväistä työtä, mutta se kannattaa. #YhdessäOletteEnemmän

Hyvää joulun odotusta teille kaikille ja voimaa arkeenne!