Vuorokausirytmin parantamisesta voi olla apua moneen asiaan

18.12.2023

Silja Tuomarla.
Silja Tuomarla

Kirjoitan blogini aiheesta, joka on kovasti kiinnostanut minua viime kuukausina. Olen lueskellut aiheesta paljon ja käynyt aiheeseen liittyvää valmennusta. Aihe on vuorokausirytmi ja miten sillä voi olla vaikutusta ihmisten hyvinvoinnissa yllättävänkin moneen asiaan.

Ihmiset ovat vieraantuneet paljon luonnosta nykyteknologian takia. Tuntuu siltä, että älypuhelimet koukuttavat ihmisiä nykyään vähän liiankin kanssa. Teknologialla ikävä kyllä voi olla yhteys myös moniin sairauksiin. Ei ole hyvä, että ihmiset ovat sisällä tietokoneiden, puhelinten ja television ääressä aamusta iltaan ja jopa yöllä.

Olen pyrkinyt parantamaan vuorokausirytmiäni

Vuorokausirytmin parantaminen lähtee liikkeelle jo edellisen aamun valoaltistuksesta. Kun oli vielä luonnonvaloa, menin parvekkeelle tai pihalle heti herättyä. Heräämisen jälkeen voi myös laittaa ikkunan auki makuuhuoneeseen, jotta päivänvalo pääsee sisään. Nyt pimeään aikaan minulla on kirkasvalolamppu sängyn vieressä.

Syön myös aamulla aamupalan. Aamupala olisi hyvä syödä viimeistään tunnin päästä heräämisestä. Se antaa keholle signaalin, että on aamu. Ulkona olisi hyvä yrittää olla mahdollisimman paljon. Aamun valoaltistuksen jälkeen lähden vielä hiukan myöhemmin aamulla tai aamupäivällä kävelylenkille.

Jos valoa ei ole saatavissa, niin sitten myös kylmäaltistus voi auttaa. Kylmäaltistuksen voi tehdä monella tapaa. Olen upottanut ranteet kylmään veteen esimerkiksi vain 30 sekunniksi. Olen myös mennyt seisomaan paljain jaloin ulos kylmälle maalle. Voi tietysti kuulostaa hullulta näin kylmään aikaan tuo kylmäaltistus, mutta tämä on kuitenkin tosi, että siitä on apua omaan hyvinvointiin.

Käyn avantosaunalla kaksi tai kolme kertaa viikossa. Saunalle on 15–20 minuutin kävelymatka, joten saan liikuntaakin hyvin, kun menen kävellen sinne mennen tullen. Avantosaunasta on myös apua unen saantiin. Ennen muinoinkin ihmisiä hoidettiin kylmä- ja kuumahoidoilla.

Olen laittanut myös iltarutiineja kuntoon. Iltapalan syön viimeistään 2 tuntia ennen nukkumaanmenoa. Olen myös viimeistään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa jättänyt kaikki sinivaloa tuottavat laitteet pois. Itse olen sen sijaan hankkinut kynttilöitä ja suolakivilamppuja ja laittanut niitä palamaan. Tämä parantaa luonnollisen melatoniinin tuotantoa ja sen kautta unta.

Älylaitteiden käyttöä olisi hyvä vähentää

Mietipä asiaa, miksi suolistosairaudet ovat lisääntyneet ja miksi ylipaino on iso ongelma nykyisin Suomessa? Miksi ahdistusta, masennusta ja mielenterveysongelmia on niin paljon? Mitä 20–30 vuoden aikana on tapahtunut? Teknologia ja sen käyttö on lisääntynyt todella paljon. Uskon että tällä on yhteys näihin ongelmiin.

Olen huolissani myös lapsista ja nuorista, koska he ovat hyvässä lykyssä aamusta iltaan ja myös öisin laitteiden äärellä. Huolissaan pitäisi olla siitäkin, että lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaito on huonontunut älykännyköiden takia. Lisäksi silmät kärsivät liiasta teknologiasta. Luin joskus jutun, jossa haastateltiin silmälääkäriä ja hän oli hyvin huolissaan varsinkin lasten ja nuorten liiallisesta teknologian käytöstä. Hän pelkäsi, että tulevaisuudessa erilaiset silmäsairaudet voivat lisääntyä.

Jos tämä asia resonoi, mieti miten sinä voisit vähentää laitteiden käyttöä. Mieti ja katso taaksepäin, mitä ihmiset tekivät ennen vanhaan. Itse olen nykyisin lukenut paljon lehtiä ja kirjoja, harrastanut kuoroa, avantosaunalla käymistä ja kävellyt ulkona. Iltaisin nautin ihan vaan hyvästä kirjasta kynttilöiden valossa. Olen myös tavannut ystäviäni, vanhempiani ja jutellut mieheni kanssa enemmän.

Sinäkin voit tietokoneen tai puhelimen sijasta olla perheellesi läsnä. Yhdessä voi pelata esimerkiksi pelejä. Tai voi palauttaa vanhan tavan, että syödään ainakin yksi ateria yhdessä. Ennen vanhaan ihmiset kyläilivät toistensa luona paljon, nykyään se on vähentynyt. Ystävien näkemistä ja kyläilyä voisi lisätä.

Luonto tuo apua vuorokausirytmiin

Me ihmiset olemme eksyneet liikaa luonnon kiertokulusta ja vuorokausirytmistä. Se on tuonut myös ongelmia tullessaan. Itse aion tulevaisuudessa nauttia enemmän kaikesta, mitä luonto tarjoaa. Jos et jaksa edellä olevista ehdotuksista mitään muuta, niin mikä tärkeintä, ole yhteydessä luontoon. Mieti, mitä luonto voisi sinulle tarjota.

Talvestakin voi nauttia. Lumi tuo hirmuisen määrän valoa jo itsessään ja pakkasilma virkistää. Avanto ja kylmässä järvessä käyminen tuo mahtavan euforisen olon. Talvella voi myös käydä pilkillä, hiihtää ja luistella. Voi myös tehdä lumessa lumienkeleitä.

Keväällä, kun luonto herää, voi ihmetellä kaikkia kevään merkkejä. Voi esimerkiksi ihailla leskenlehtiä ja sinivuokkoja ja kuunnella lintujen laulua. Aurinko myös paistaa enemmän.

Kesällä kannattaa nauttia lämmöstä, auringosta, luonnon väreistä ja linnuista. Metsässä voi käydä ihan muuten vaan tai mustikoita poimimassa. Voi käydä kalassa, uida järvessä, kulkea paljain jaloin, mökkeillä ja nauttia kun on pidempään valoisaa.

Syksyllä voi käydä metsässä poimimassa puolukoita ja keräämässä sieniä sekä nauttia ruskasta. Alkusyksy voi olla hyvinkin hieno vielä, niin kuin oli tänä vuonna. Luonto on kuitenkin myös hyvä tervehdyttäjä.

Me ihmiset olemme eksyneet liikaa luonnon kiertokulusta ja vuorokausirytmistä. Mieti, mitä luonto voisi sinulle tarjota.