Tervetuloa Oulan kotiin

04.01.2021

Pia Mölsä.
Pia Mölsä.

Tervetuloa Oulan kotiin! Oula rakastaa musiikkia ja hänelle on kerääntynyt melkoinen määrä CD-levyjä kotiinsa. Oulan koti on huone 12 muun ihmisen kanssa isossa asumispalveluita tuottavassa yksikössä Etelä-Suomessa. CD-levyjä on niin paljon, että usein niistä iso osa on Oulan huoneen lattialla. Vinksin vonksin. Paras levy on ehdottomasti Vicky Rostin Sata salamaa. Antti Tuiskun versio on myös erinomainen. Oula viettää paljon aikaa kuunnellen itselleen tärkeitä kappaleita ja laulaen mukana. Laulaminen on vaikeaa, koska Oula ei puhu, vaan viittoo. Oulan käyttämät viittomat ovat ohjaajien näkökulmasta monitulkintaisia.

Tänään on siivouspäivä. Oula ja kiva ohjaaja Sari olivat sopineet, että lattialla olevat levyt laitetaan järjestykseen ja että Oula luopuu levyistä, joita hän ei enää kuuntele. Oulan ja Sarin neuvottelu siivouksesta ja levyistä luopumisesta kesti useita päiviä. Sarin tullessa työvuoroon ja kurkatessa Oulan huoneeseen, huone oli vallan siistissä kunnossa. Sari oli hämmentynyt, mitenkäs tässä nyt näin kävi. Sari löysi ison kassillisen Oulan levyjä yhteisestä kodinhoitohuoneesta. Sarille tuli epäilys siitä, että toiset ohjaajat olivat keränneet levyt kokoon ja pois ilman, että neuvottelua säästettävistä ja pois laitettavista levyistä olisi Oulan kanssa käyty.

Sari kävi uudelleen lävitse yhdessä Oulan kanssa hänen levykokoelmansa. Oula oli varsin iloinen ja onnellinen, kun sai takaisin kertaalleen poislaitettuja, itselleen tärkeitä levyjä. Hän teki yhdessä Sarin kanssa lajittelua levyistä, ja sen tuloksena hän laittoi enemmän levyä kiertoon kuin alun perin sinne olisi mennyt. Ja sai säästää itselleen tärkeät. Levyjen lajitteluun meni lopulta useita päiviä.

Tämä arjen tarina on tosi. Kiitos Sari, kun kohtasit ihmisen ja mahdollistit Oulalle vaikuttamisen mahdollisuudet omiin asioihin tässä arkisessa asiassa. YK:n vammaissopimuksen toteutumisen kannalta tämän kaltaiset tilanteet ja kohtaamiset ovat merkityksellisiä. Puhumattoman ihmisen mielipiteet ja vaikuttamisen paikat on meidän muiden ihmisten helppoa ohittaa. Ihmisten pitää saada elää toivomallaan tavalla. Vaikka neuvotteluun menisi päiviä tai vuosia.

Oulalla on oikeus elää toivomallaan tavalla, vaikka neuvotteluun menisi päiviä tai vuosia. Lue ”Tervetuloa Oulan kotiin” -blogi. #Puhevamma #YKvammaissopimus

Pia Mölsä on suunnittelija Kehitysvammaisten Tukiliitossa

Kuvat: Papunetin kuvapankki, papunet.net / Sclera