Olli Ingervo teki pitkän elämäntyön vaikuttajana ja vertaistukijana

21.05.2021

Keski-Suomen Kehitysvammaisten tuki ry:n kunniapuheenjohtaja Olli Ingervo nukkui pois läheistensä ympäröimänä 25.3.2021 Jyväskylässä 76-vuotiaana vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt 19.1.1945 Jyväskylässä.

Olli syntyi juuri sodan loputtua sotaorpona perheensä kuopukseksi.  Olavi-isä oli menehtynyt sotasairaalassa kuukautta ennen Ollin syntymää. Olli eli lapsuutensa Kerttu-äidin, Kari-veljen ja Riitta-siskon kanssa Jyväskylässä. Asepalveluksensa jälkeen hän jäi töihin puolustusvoimiin. Olli teki työuransa ilmavoimien tiedustelulentolaivueen kuvakeskuksessa, josta hän jäi sotilasmestarina eläkkeelle v. 1991. Reservissä hän yleni luutnantiksi.

Ollin omaan perheeseen kuuluivat vauvana menehtynyt tytär Outi, vaikeasti kehitysvammainen poika Heikki sekä kaksi tytärtä: Kaisa ja Anni sekä heidän perheensä. Olli oli moninkertainen isoisä. Lapset perheineen olivat Ollille kaikkein rakkaimmat. Mukavaa puuhaa riitti lapsenlapsien kanssa. Kaisa-tyttären vaikeasti vammainen Elsie-tytär oli usein Ollin seurana.

Heikki-pojan syntymän myötä alkoi Ollin pitkä elämäntyö erilaisissa luottamustehtävissä kehitysvammaisten omaisjärjestöissä ja säätiöissä. Hän oli muun muassa Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry:n puheenjohtaja, Kehitysvammaisten Tukiliiton hallituksen jäsen, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallituksen jäsen ja viimeisimpänä Keski-Suomen vammaispalvelusäätiön hallituksen varapuheenjohtaja.

Ollin ensikosketus tukiyhdistykseen tapahtui 1980-luvulla Vanhassa Päiväharjussa Vaajakoskentiellä. Kokoontumisia oli kuukausittain ja kerhotoiminta oli aktiivista. Hannu Jaatinen houkutteli Ollin johtokuntaan ja Matti Kallioisen jälkeen alkoi Ollin yli vuosikymmenen kestänyt puheenjohtajuus yhdistyksessämme.

Ollille oli tärkeää, että kehitysvammaisille sekä heidän läheisilleen on tarjolla mahdollisimman monipuolista toimintaa. Hän piti tärkeänä muun muassa leirejä ja retkiä, joita yhdistys teki Lappiin ja junalla Särkänniemeen.

Isäleirit Lomakouherossa Martti Vainion isännöiminä olivat isävertaistukea parhaimmillaan. Siellä ulkoiltiin, syötiin ja juotiin hyvin sekä jaettiin yhteiset ilot ja surut. Olli toi leirille usein grillin ja toimi grillimestarina.

Aktiivinen osallistuminen järjestötyöhön kehitysvammaisten ihmisten ja perheiden asioiden parissa toi Ollin elämään paljon pitkäaikaisia ystäviä.

Lähimpänä Ollin sydäntä olivat kehitysvammaisten ihmisten asuntoasiat. Olli piti ensiarvoisen tärkeänä oikeutta oikeaan kotiin, jossa on riittävästi neliöitä, oma keittiö, WC ja suihku sekä ulko-ovi. Lisäksi piti varmistaa riittävät tukitoimet koko elämään kokonaisuudessaan.

Olli oli Päivänsäteen palvelukodin rakentamisen aikoihin Päivänsäteen palvelukodin johtoryhmän puheenjohtaja. Palvelukodin tuli vihkimään presidentin puoliso, rouva Tellervo Koivisto. Muutama viikko myöhemmin putosi postiluukusta presidentin kutsu itsenäisyyspäivän vastaanotolle Presidentinlinnaan 6.12.1993. Melkoinen kunnianosoitus tavalliselle kansalaiselle.

Kehitysvammaisten Palvelusäätiön hallituksen tekemät ulkomaanmatkat Hollantiin, Ruotsiin ja Venäjälle mahdollistivat kansainvälisen ikkunan kehitysvammaisten ihmisten elämään.

Ollin elämässä oli paljon tärkeitä ihmisiä ja monenlaista tärkeää tekemistä: Mieskuoro Sirkat, Paistinkääntäjät ja metsästys, joitain mainitakseni.

Kun sain kunnian kirjoittaa Olli Ingervon muistokirjoituksen, oli koskettavaa huomata, miten paljon ja laajasti hän oli vaikuttanut elämänsä aikana monen kehitysvammaisen ihmisen ja heidän läheistensä elämään niin yhteisö- kuin yksilötasollakin. Hän teki kaiken tämän hyvin sitoutuneesti ja korostamatta itseään.

Olli oli helposti lähestyttävä ja lämmin ihminen, jonka huumorintajuista ja seurallista persoonaa jäävät kaipaamaan lapset ja heidän perheensä, sukulaiset ja laaja ystäväjoukko sekä kehitysvammaisten ja heidän läheistensä aktiivien joukko.

Olli-Pekka Haverinen
Kirjoittaja on Keski-Suomen Kehitysvammaisten Tuki ry:n entinen puheenjohtaja.