Joulun ihme: Asante ­– kiitos puhtaasta vedestä

19.12.2022

Merja Määttänen.
Merja Määttänen.

Hope and Faith -lastenkodin lapset ja sen perustaja Marion Karimi lähettävät Suomeen suuren kiitoksen Jujasta, Keniasta. Tukiliiton keräyksen mahdollistama puhdas vesi on jo nyt mullistanut heidän elämänsä.

Asante on swahilia ja tarkoittaa, että kiitos. Maji on vesi ja safi on puhdas. Nämä sanat riittävät siihen, että tämän jutun tärkein viesti välittyy.

 

Katsokaa vaikka Hope and Faith -lastenkodin perustajan Marion Karimin ja lasten, Lucyn (vas.) ja Annabellen, videoterveiset Suomeen (0:41 min):

Hope and Faith -lastenkoti sijaitsee Kenian Jujassa, noin tunnin ajomatkan päässä pääkaupungista Nairobista. Hope and Faithissa elää 49 vammaista lasta ja juuri nyt siellä tuntuu joululta etuajassa. Tärkein lahja, puhdas vesi, tuli perille jo marraskuussa.

Moni tätä lukeva on vähän itsekin vastuussa ennenaikaisesta joulusta.

Kävin Jujassa ensimmäisen kerran kesäkuussa. Juttu Sittenkin toivoa julkaistiin syyskuussa Tukiviestissä ja lokakuussa verkossa. Samaan aikaan verkkojulkaisun kanssa käynnistimme keräyksen, jonka tavoitteena oli hankkia aurinkoenergialla toimiva vedenkäsittely-suodatinkoneisto asennustöineen – puhdasta vettä lastenkotiin.

Ensimmäinen joulun ihme oli se, että tavoitesumma, 8000 euroa, oli koossa vain muutamassa päivässä.

Seuraavan ihmeen ripeästä toteutuksesta vastasi avun perille toimittanut Water for the World, yhteiskunnallinen yritys, joka tarjoaa vesiratkaisuja haavoittuvassa asemassa eläville, veden puutteesta kärsiville ihmisille.

Suodatinkoneisto tekee nyt lastenkodin kaivovedestä juomavettä. Helpotusta arkeen tuo myös se, että suodatettu vesi mahdollistaa koneellisen pyykinpesun ja nyrkkipyykistä vapautuu aikaa lapsille. Lisäksi puhdas vesi mahdollistaa pienimuotoisen varainhankinnan, kun juomavettä voi myydä paikallisille ihmisille.

Apu todella meni perille. Toivottavasti myös kiitos tavoittaa kaikki lahjoittajat.

”Te suomalaiset olette osa meidän tarinaamme nyt”, sanoo Marion.