Haluan verkkopankkitunnukset, jotta voin toimia

24.03.2021

""
Elisa Dahlström.

En voi käyttää sähköisen tunnistautumisen palveluita, koska edunvalvoja estää minua saamasta verkkopankkitunnuksia. Minulla on lievä kehitysvamma ja raha-asioitani hoitaa yleinen edunvalvoja. Edunvalvoja huolehtii esimerkiksi laskujen maksamisesta. Käyttörahat saan omalle tililleni.

Haluaisin verkkopankkitunnukset, jotta voin suunnitella paremmin rahankäyttöäni, ostaa edullisia junalippuja VR:n verkkokaupasta, tarkistaa sähköisen reseptin Omakannasta, hakea uutta verokorttia Omaverosta ja niin edelleen. On nöyryyttävää aina kysyä edunvalvojalta, paljonko tilillä on rahaa ja selittää hänelle, mihin aion rahat käyttää. Käyttötilin rahat ovat omaan käyttööni. En ole niistä kenellekään tilivelvollinen.

Olen yrittänyt selvittää asiaa jo pari vuotta, mutta se ei ole edennyt. Pankki sanoo tarvitsevansa edunvalvojan luvan pankkitunnusten luovuttamiseen ja edunvalvoja sanoo, ettei voi suostua tähän, koska hänen olisi taattava tunnukset omilla pankkitunnuksillaan. Oikeusministeriön julkaisemassa Edunvalvonnan käsikirjassa kuitenkin sanotaan, että päämiehen tulisi saada päättää itsenäisesti käyttötiliinsä liittyvistä tilinkäyttövälineistä. Pankki tai edunvalvoja eivät saa tätä estää.

Olen eriarvoisuuden umpikujassa.

Kirjoittaja kertoo eriarvoisuuden umpikujasta. Ilman verkkopankkitunnuksia on mahdotonta toimia, mutta #edunvalvoja estää niiden saamisen. #OmatRahat #verkkopankkitunnukset

Kirjoittaja toimii Kehitysvammaisten Tukiliitossa kokemusasiantuntijana.

Kuvitus on muokattu Papunetin kuvapankin kuvista.