Haaveet, elämän ja oppimisen polttoaineet

21.12.2021

Saara Rask.

Vaihdoin jokin aika sitten kuulumisia erään nuoren pariskunnan kanssa, jonka olin tavannut Tukiliiton kurssilla. Keskustelussamme nousi esille haaveet ja tulevaisuus. He olivat alkaneet haaveilla suuremmasta kodista, kuten niin moni muukin poikkeusaikana on tehnyt. Heillä oli jo kiikarissa sopivan näköinen talo läheltä. Pariskunta näki itsensä asuvan tässä talossa. Muutto- ja talohaaveista piti tehdä totta ja pariskunta alkoi selvitellä, miten haaveet onnistuisivat.

Ensimmäisenä haave tuli puheeksi lähipiirin kanssa. Onhan luontaista hakea ensin tukea läheisiltä, vanhemmilta ja sisaruksilta. Tuen antamiseen sijaan läheisillä oli muuta sanottavaa muutto- ja talohaaveisiin:

”Siinä on kuule niin paljon kaikkea, että ei mitään järkeä! Ette te kyllä vaikuta yhtään omakotitaloihmisiltä. Entäs rännien putsaaminen? Kun sekin pitäisi osata itse tehdä. Millä rahalla te muka talon hommaisitte?”

Pariskunta ei lannistunut vaan kertoi haaveestaan vielä asumisen ohjaajille. He kuuntelivat pariskunnan asian ja antoivat heidän haaveilla. Lopulta vastaus oli kuitenkin ykskantaan ”ei kuulosta järkevältä”. Ei siis mikään miellyttävä vastine haaveille.

Keskustelimme pariskunnan kanssa ja he antoivat vinkkilistan, jonka avulla jokaisen haaveilijan voisi lempeämmin kohdata. Miten näissä tilanteissa voi toimia toisin?

  1. Ota haaveeni todesta. Ne ovat minulle totta.
  2. Anna tukea. Auta tarvittavan tiedon etsimisessä.
  3. Vähättely tuntuu pahalta. Haaveeni ovat minulle tärkeitä tulevaisuuden kuvia.
  4. Auta minua pohtimaan vaihtoehtoja.
  5. Älä päätä puolestani.

Omakotitalohaave on perin suomalainen unelma. Itsekin olen moisesta joskus haaveillut. Omakotitaloon muutto ei kuitenkaan itselleni ollut mahdollista. Monesti meidän jokaisen on todettava, että jokin asia ei vaan kerta kaikkiaan luonnistu tai onnistu. Itseäni pohdituttaa se, kuka viimeisen sanan onnistumisessa sanoo. Nuoren parin tilanteessa moni olisi voinut aloittaa yhdessä pariskunnan kanssa selvittelyn siitä, miten haaveista voisi tulla totta. Kukaan ei sitä kuitenkaan tehnyt. Lopputulos olisi selvittelyn jälkeen voinut olla puoleen tai toiseen. Haaveet olisivat voineet käydä toteen tai olisivat voineet olla toteutumatta. Matkan varrella olisi kuitenkin kertynyt paljon oppia, josta ammentaa.

Blogin pääkuva on muokattu Papunetin kuvapankin kuvasta (linkki vie sivustolle).