Mauno Alatalo in memoriam

27.11.2023

Kehitysvammatuki 57:n pitkäaikainen hallituksen jäsen ja puheenjohtaja menehtyi lokakuussa vakavaan sairauteen 79-vuotiaana.

Mauno Alatalon muotokuva
Mauno Alatalo

Kehitysvammatuki 57:n pitkäaikainen hallituksen jäsen ja puheenjohtaja menehtyi lokakuussa vakavaan sairauteen 79-vuotiaana. Häntä jäivät kaipaamaan Marketta-puoliso sekä kaksi tytärtä. Manun vaikeavammainen Maija-tytär menehtyi jo nuorena.

Manu oli yhdistyksemme luottamustehtävissä parin vuosikymmenen ajan, joista vuodet 1990–1997 hän toimi puheenjohtajana. Manu oli rohkea ja ennakkoluuloton henkilö, joka vaikutti kehitysvammaisten ihmisten oikeuksien toteutumiseen Helsingissä, mutta häntä kuultiin myös valtakunnallisesti.  Hänellä oli näkemyksiä, joista monet ovat itsestään selviä asioita nykyään, kuten kehitysvammaisten ihmisten palkkatyössä käyminen ja isien osallistuminen lapsen synnytykseen. Manu ja Tukiliitossa vaikuttaneet muut vahvat isät, Oiva-Antti Mäki ja Timo Lahtinen, tulivat tunnetuiksi ensimmäisinä vanhempina, jotka kertoivat tunteistaan kehitysvammaisen lapsen isinä.

Manun aikana aloitettiin laitosten purkaminen, ja helsinkiläiset kehitysvammaiset henkilöt muuttivat ensimmäisten joukossa asumaan kotiyhteisöihin. Hän halusi toteuttaa käytännössä silloisen kehitysvammalain periaatteen, että kehitysvammaiset henkilöt kuuluvat meidän muiden ihmisten keskuuteen.

Vaikka Manun oma, kehitysvammaisen lapsen isyys loppui aikaisin, hänelle oli tärkeätä edistää  kehitysvammaisten ihmisten ja heidän perheidensä oikeuksien toteutumista.

 

Manua arvostaen ja kiitollisuudella muistaen

Kehitysvammatuki 57 ry
Sari Sepponen, puheenjohtaja