Kutsu tutkimukseen ”Ohipuhumisen kokemukset vammaisen henkilön arjessa”

28.02.2023

Kulttuuriantropologian opiskelija Itä-Suomen yliopistosta kutsuu mukaan tutkimukseen, joka käsittelee ohipuhumista. Millaisia kokemuksia sinulla on siitä, että vammainen henkilö voi kohdata syrjiviä puhetapoja ja käytäntöjä?

Kutsu tutkimukseen osallistumisesta
”Ohipuhumisen kokemukset vammaisen henkilön arjessa”

Kulttuuriantropologian opiskelija Tuomo Kakkonen (Itä-Suomen yliopisto, Filosofinen tiedekunta, Humanistinen osasto, Kulttuurintutkimus) kertoo tutkimuskutsustaan:

”Vammaisen henkilön asioidessa julkisilla paikoilla voi hän kohdata syrjiviä puhetapoja ja käytäntöjä muilta kanssaihmisiltä. Vammaiset henkilöt saattavat asioida julkisissa paikoissa käyttäen tukenaan henkilökohtaista avustajaa, ystävää tai omaista. Joskus tulee vastaan tilanteita, joissa erilaiset palveluntuottajat, kaupan kassat, lääkärit ynnä muut puhuvatkin Sinun ohitsesi, sinua koskevista asioista, sinua avustavalle näennäisen vammattomalle henkilölle. Kutsun itse tätä ilmiötä ohipuhumiseksi. Se voi tuntua loukkaavalta, nolostuttavalta tai vaikka harmittomalta. Se voi aiheuttaa hankaluuksia asioiden hoitoon, tuoda kitkaa sosiaaliseen kanssakäymiseen tai se voi olla myös toissijaista eikä haitata sinua yhtään.

Tämän ilmiön yleisyys ja kokemukset siitä kiinnostavat minua, niin vammaisen henkilön omaisena kuin tutkijanakin. Siksi pyytäisinkin Sinua jakamaan kokemuksiasi tästä ilmiöstä anonyymillä kirjoituksella, joko kun se on sattunut kohdallesi itsellesi tai jos tällaista ei ole sattunut.

Etsin tähän Itä-Suomen ylipistossa toteutettavaan Pro gradu -opinnäytetyötutkimukseen 18-vuotta täyttäneitä, vammaisia henkilöitä. Vaikka vammasi ei olisikaan näkyvä, mutta olet kohdannut edellä mainittua ohipuhumista / ohittavaa käytöstä vammasi takia, kiinnostaa sekin. Yleisesti ottaen kaikki ajatuksesi tästä ilmiöstä kiinnostavat!”

Kirjoituskysely on anonyymi eli kyselyyn voi osallistua nimettömänä.

Kirjoituskysely löytyy osoitteesta
Ohi puhuminen

Tutkimuksen tietosuojaseloste löytyy osoitteesta:
www.tinyurl.com/progradu-tietosuojaseloste

Keruu on avoinna 16.4.2023 asti.