Kela päivitti selkoesitteitä

04.03.2022

Kela julkaisee vuosittain kahdeksan erilaista elämäntilannekohtaista selkokielistä etuusesitettä. Viisi näistä on nyt julkaistu suomeksi ja ruotsiksi. Samalla on päivitetty myös esitteiden saamenkieliset kieliversiot.

Kela on julkaissut ensimmäiset vuoden 2022 selkoesitteet. Selkoesitteet esittelevät Kelan etuudet selkokielellä eri elämäntilanteissa. Nyt valmistuneet esitteet ovat

  • Toimeentulotuki
  • Työttömyys
  • Yleinen asumistuki
  • Sairastaminen ja kuntoutus
  • Muutto Suomeen tai Suomesta ulkomaille.

Lapsiperheet ja Eläkkeet ja muut eläkkeensaajan tuet -esitteet valmistuvat myös lähiaikoina. Lapsiperheet-esitteessä huomioidaan tänä vuonna erityisesti perhevapaauudistus. Uudessa esitteessä kuvaillaan sekä vanhan että uuden järjestelmän mukainen tilanne.

Päivityksen yhteydessä esitteiden kanteen on lisätty vuosiluku.

Suomen- ja ruotsinkieliset selkoesitteet ja niiden saamenkieliset versiot päivitetään vuosittain. Englannin-, venäjän- ja vironkieliset versiot päivitetään joka toinen vuosi.

Kumppanit voivat tilata esitteitä Kelasta

Kela lähettää esitteitä omien palvelupisteiden lisäksi myös esimerkiksi sosiaalitoimistoihin, TE-toimistoihin ja neuvoloihin. Lisäksi kumppanit voivat itse tilata selkoesitteitä ja muita esitteitä Kelan lomakevarastosta sähköpostitse (lomakevarasto@kela.fi). Minimitilausmäärä on 10 kappaletta/lähetys.

Kelan selkoesitteiden ja muiden esitteiden ja infolehtisten pdf-verkkoversioihin voi tutustua kela.fi-sivuilla. Esitteiden verkkoversioissa huomioidaan saavutettavuusvaatimukset, joten niiden selailu onnistuu hyvin myös ruudunlukijalla.

Kelalla ei ole olemassa erikseen yleiskielisiä etuusesitteitä, koska on ajateltu, että selkoesitteet palvelevat kaikkia käyttäjiä. Selkokieli sopii kaikille, ja se on samalla hyvä lähtökohta myös muun kielisille käännöksille. Selkokeskus on myöntänyt Kelan selkoesitteille selkotunnuksen.

Tutustu selkoesitteisiin Kelan sivulla

Selkoesitteiden sisältö löytyy myös kela.fi-verkkosivuilta suomeksi, ruotsiksi ja saameksi.