Kehitysvammainen potilaana -teos on vedetty pois myynnistä

15.06.2023

Duodecim pyytää loukkaavia ilmaisuja anteeksi ja sanoo, että kustantajalle on tärkeää puhua kunnioittavasti ja arvostavasti ihmisistä, joilla on kehitysvamma.

Duodecim pyytää anteeksi Kehitysvammainen potilaana -kirjan asenteellisuutta. Kustantaja julkaisi 14.6.2023 tiedotteen otsikolla ”Anteeksipyyntö: meille on tärkeää puhua kunnioittavasti ja arvostavasti ihmisistä, joilla on kehitysvamma”:

Kehitysvammainen potilaana -kirjan (2022) sisällöstä on herännyt sosiaalisessa mediassa laajasti keskustelua. Olemme samaa mieltä, että haavoittuvassa asemassa olevista ihmisistä puhuttaessa on tärkeää kiinnittää erityisen paljon huomiota siihen, miten heistä puhutaan. Olemme epäonnistuneet niissä kirjan kohdissa, jotka on keskustelussa nostettu esiin. Pyydämme anteeksi näissä kohdissa esiintyvää puhetapaa. Meille on tärkeää puhua kunnioittavasti ja arvostavasti ihmisistä, joilla on kehitysvamma.

”Olemme kustantajana äärimmäisen pahoillamme ja pyydämme anteeksi keskustelussa mainituissa kohdissa esiintyvää puhetapaa. Olemme ryhtyneet välittömästi toimenpiteisiin, tutkineet asiaa ja vetäneet kirjan pois myynnistä”, toteaa Kustannus Oy Duodecimin toimitusjohtaja Pekka Mustonen.

Hän jatkaa, että tärkeää on kuulla myös lääketieteen asiantuntijoita, jotka ovat olleet kirjassa kirjoittajina.

”Me lääkärit tapaamme kehitysvammaisia henkilöitä, joilla on liitännäissairauksia ja -oireita. Kirja on kirjoitettu tästä näkökulmasta. Se ei ole yleisteos kehitysvammaisuuteen. Kehitysvammaiset ja läheiset kertovat myös itse elämästään kuvin ja sanoin”, sanoo kirjan päätoimittaja, kehitysvammalääketieteen professori, LKT Maria Arvio.

Loukkaavat ilmaisut

Kustantajan nopea päätös vetää kirja pois myynnistä on hyvä, sillä osa kirjasta esitetyistä näkemyksistä on loukkaavia.

Kehitysvammaisten Tukiliiton toiminnanjohtaja Risto Burman sanoo, että kirjassa on myös vanhanaikaista ja syrjivää ajattelua vammaisista ihmisistä.