Kehitysvamma ei tartu, asennevamma periytyy -kampanja herätti keskustelua kielenkäytöstä

19.03.2021

Kehitysvammatuki 57 ry:n ”Kehitysvamma ei tartu, asennevamma periytyy” -kampanja herätti laajalti keskustelua kehitysvammaisten ihmisten kohtaamasta loukkaavasta kielenkäytöstä ja puhetavoista.

Vuonna 2001 Kehitysvammatuki 57 ry julkaisi mainoksen Asennevamma. Mainoksessa kaksi lasta tarkkailee toisiaan kiinnostuneina hiekkalaatikolla ja yrittää lähestyä toisiaan. Toisella lapsista on kehitysvamma. Yhtäkkiä aikuinen nappaa vammattoman lapsen ja vie hänet kauemmaksi, jotta kohtaamista ei synny.

Asia on valitettavasti edelleen ajankohtainen. Kehitysvammatuki 57 ry julkaisi viikon 11 aikana kaksi uutta videota, jolla ilmiötä nostetaan esiin. Videoissa esitetään lapsen silmin kaksi arkista tilannetta, joissa oma vanhempi käyttäytyy häiritsevästi vammaisia ihmisiä kohtaan.

Video ”V*mmainen” , 30 sek, Kehitysvammatuki 57 ry.

Video ”Pit-sa” , 30 sek, Kehitysvammatuki 57 ry.

Kampanjaan on osallistunut eri alojen ammattilaisia ja somevaikuttajia kuten radiojuontaja Rea Tallgren, ruoka-alan monitoiminainen Teresa Välimäki, somevaikuttaja Sita Salminen, vaikuttaja Päivi Muurinen, ammattilaiskoripalloilija Sasu Salin, kouluttajapsykoterapeutti Maaret Kallio, näyttelijä Olga Temonen, muusikko ja lauluntekijä Tuure Kilpeläinen, räppäri ja kirjailija Paleface, usea kirjasto sekä laaja joukko kansalaisjärjestöjä. 18.3. mennessä videot olivat saaneet Kehitysvammatuki 57 ry:n Facebookissa 38 000 ja Instagramissa 18 000 katselukertaa, ja aiheeseen liittyvä twiitit olivat tavoittaneet yli 60 000 ihmistä.

”Yhteydenottojen ja sosiaalisessa mediassa tapahtuneen keskustelun perusteella videoiden vastaanotto on ollut positiivista. Videoissa esitetyt tilanteet ovat fiktiivisiä, mutta samalla tunnistettavia ja samaistuttavia. Useat ihmiset ovat kertoneet todistaneensa vastaavia tilanteita tai huomanneet itse toimineensa tiedostamattaan väärin ja loukkaavasti”, Kehitysvammatuki 57 ry:n toiminnanjohtaja Nina Korventaival kertoo.

”Onkin tärkeää huomata, että loukkaaminen ei ole aina tahallista ja huono käytös voi johtua myös tiedonpuutteesta. Asiallinen keskustelu ja rohkea puuttuminen on usein paras tapa vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja käyttäytymiseen. Kampanjan laaja tukijajoukko osoittaa, että kielenkäyttöön halutaan puuttua ja omaakin toimintaa ollaan valmiita tarkastelemaan”, Korventaival jatkaa.

Videoilla otetaan kantaa myös aikuisten vastuuseen. ”Asennevamma periytyy” viittaa siihen, että lapset omaksuvat helposti kasvattajiltaan ja muilta läheisiltään toimintatapoja hyvässä ja pahassa.

Sosiaalisessa mediassa käytetyt tunnisteet:

#kehitysvammaeitartu
#asennevammaperiytyy
#kvtuki57
#ennakkoluulot
#tilannetaju
#tahdikkuus
#asennevamma
#syrjinta

 

Kuvituksena kuvakaappaus V*mmainen-videosta.