Tukiyhdistysten mallisäännöt

Tukiyhdistyksellä on erilaisia tapoja toteuttaa yhdistystoiminnan organisointia. Toiminta pohjautuu aina yhdistyksen sääntöihin. Täältä löydät yhdistysten mallisäännöt.

Paikallisyhdistyksille erilaisia mallisääntöjä

Paikallisyhdistyksille on valmisteltu yhden (1) vuosittaisen kokouksen mallisäännöt sekä kahden (2) vuosittaisen kokouksen mallisäänöt. Nämä mallisäännöt on ennakkotarkastettu Patentti- ja Rekisterihallituksella (PRH).

Yhdistykset voivat jatkaa toimintaansa voimassa olevilla säännöillä. Jos yhdistys haluaa siirtyä yhden sääntömääräisen kokouksen rytmiin, sääntömuutos on välttämätön ja se tehdään nyt voimassa olevien sääntöjen määräämällä tavalla. Myös, jos toimintaan halutaan alla kerrottuja muita muutoksia, sääntömuutos pitää tehdä.

11.2.2021
HUOM!
Tukiliiton jäsenyhdistyksille ja tukipiireille on tulossa tarjolle uudet päivitetyt ennakkotarkastetut mallisäännöt. Näitä mallisääntöjä ei ole vielä ennakkotarkastettu Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). Mallisäännöt on lähetetty PRH:lle ennakkotarkastukseen ja kun PRH on ne ennakkotarkastanut, se antaa Tukiliitolle sääntöjen diaarinumeron. Diaarinumeroa tarvitaan, kun jäsenyhdistys tekee näihin ennakkotarkastettuihin sääntöihin perustuvan sääntöjen muutosilmoituksen PRH:n yhdistysrekisterin sähköisessä asiointipalvelussa. Jos jäsenyhdistys haluaa poiketa ennakkotarkastettujen sääntöjen sisällöstä, sen täytyy tehdä tavallinen sääntöjen muutosilmoitus. Tällöin käsittelymaksu on suurempi.

Miksi mallisäännöt?

Tukiliiton jäsenyhdistys voi määritellä sääntönsä itse, kunhan yhdistyksen tarkoitus on samansuuntainen liiton tarkoituksen kanssa. Mallisääntöjen käyttäminen helpottaa sääntöjen muotoilua, koska säännöt on ennakkotarkastettu Patentti- ja rekisterihallituksessa (PRH). Kun käytetään mallisääntöjä, Patentti- ja rekisterihallitus todennäköisesti hyväksyy säännöt ilman käsittelyä pitkittäviä muutospyyntöjä.

 

Mallisääntöjen vaihtoehdot

Tukiliiton jäsenyhdistykselle on tarjolla kahdet erilaiset ennakkotarkistetut säännöt:

 

Tärkeitä sivuja, joihin kannattaa käydä tutustumassa:

Lisätiedot Kansalaistoiminnan päällikkö Lea Vaitti ja aluekoordinaattorit.