Verkkokurssi nuorten perheille: henkilökohtainen apu sekä omannäköinen vapaa-aika

Tapahtuma on päättynyt
Alkaa: 8.11.2018
Päättyy: 8.11.2018

5. kerta: Henkilökohtainen apu sekä omannäköinen vapaa-aika (4.11. / 8.11.2018)

Mikä mahdollistaa nuoren omannäköisen vapaa-ajan toteutumisen? Kerromme esimerkiksi henkilökohtaisen avun palvelusta ja muista mahdollisuuksista. Henkilökohtaista apua myönnetään myös muuhun kuin vapaa-aikaan, esimerkiksi työhön, opiskeluun tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen. Asiantuntijana aiheessa on johtava lakimies Sirkka Sivula Kehitysvammaisten Tukiliitosta. Suluissa ensimmäinen päivämäärä kertoo, milloin ennakkomateriaalit tulevat nettiin tarjolle. Toinen päivämäärä on ryhmächatin päivä. Ryhmächatit alkavat kello 18.00 ja päättyvät kello 19.30 .

Tietoa verkkokurssista

Mietityttääkö sinua nuoresi tulevaisuus ja itsenäistyminen? Haluatko saada tietoa mm. palveluista, jatko-opinnoista, nuoren omaan kotiin muuttamisesta?

Uusi verkkokurssimme antaa vastauksia näihin kysymyksiin. Voit osallistua yhdelle, useammalle tai kaikille kurssikerroille sen mukaan, miten aikasi riittää ja mistä asioista tarvitset lisätietoa. Verkkokurssillamme saat asiantuntija-alustuksia ja vastauksia kysymyksiisi, tehtäviä sekä mahdollisuuden vertaiskeskusteluun toisten vanhempien kanssa. Verkkokurssin aikana teet tehtäviä mCoach-valmennusalustalla, joka toimii netissä tai kännykkään ladattavan sovelluksen kautta. Kunkin aiheen etukäteistehtäviin, kuten videoiden katseluun ja omiin pohdintoihin menee aikaa noin pari tuntia. Lisäksi jokaista aihetta käsitellään asiantuntijan johdolla ryhmächatissa 1,5 tuntia Tukinetissä.

Kurssin kesto: Kurssi alkaa 30.9. ja päättyy 15.11.2018. Voit halutessasi valita vain sinua kiinnostavat aiheet.

Kenelle kurssi on tarkoitettu:  Perheille, joiden 13 – 29-vuotiaalla nuorella on kehitysvamma tai vastaavia tuentarpeita.

Toteutustapa: Jokaiseen kurssin aiheeseen sisältyvät ennakkomateriaalit, joihin tutustutaan ennen ryhmächattia. Ennakkomateriaalit voivat olla pohdintatehtäviä, asiantuntijan videoita tai aiheeseen liittyvää kirjallista tietoa. Kurssia varten tarvitset älypuhelimen, tablettitietokoneen tai tietokoneen, sekä tavanomaiset netinkäyttötaidot. Myös kuulokkeet tai kaiuttimet ovat tarpeen, sillä kaikissa videoissa ei ole tekstitystä. Kuulokkeiden avulla voit katsoa lyhyen videon vaikkapa ruokatauolla tai työmatkabussissa. Ryhmächatissa on aina paikalla Tuleva-hankkeen työntekijöiden lisäksi 1-2 asiantuntijaa.

Ilmoittautuminen kurssikokonaisuuteen sekä yksittäisiin aiheisiin tapahtuu netissä. Jokaiselle kurssikerralle mahtuu 20 osallistujaa.
Syksyn kurssi on täyttynyt, seuraava vastaava kurssi järjestetään keväällä 2019. Sitä ennen tarjoamme itsenäistyvien nuorten vanhemmille verkkovalmennusta tammi-helmikuussa 2019. Lue lisää valmennuksesta.

Muut kurssin aiheet ja päivämäärät:

Suluissa ensimmäinen päivämäärä kertoo, milloin ennakkomateriaalit tulevat nettiin tarjolle. Toinen päivämäärä on ryhmächatin päivä. Ryhmächatit alkavat kello 18.00 ja päättyvät kello 19.30 . Esimerkiksi ensimmäisen aiheen materiaalit tulevat nettiin 30.9. ja ryhmächat on 4.10. klo 18.00 – 19.30

1. kerta: Suunnittelemme yhdessä palveluita (30.9. / 4.10. 2018)

Miten palvelussuunnitelma laaditaan ja miten palaveriin kannattaa valmistautua? Tavoitteena on kertoa perheille erilaisista palveluista, erityishuolto-ohjelmasta, sekä niiden toteutumisen pohjana olevista asiakirjoista. Asiantuntijana aiheessa on aluekoordinaattori Salla Pyykkönen Kehitysvammaisten Tukiliitosta.

2. kerta: Kohti jatko-opintoja (7.10. / 11.10.2018)

Kerromme oppilaitokseen hakemisesta sekä erilaisista vaihtoehdoista tutkinnon suorittamiseksi, mm. ammattitutkinnot ja oppisopimus sekä valmentavasta koulutuksesta. Tavoitteena on, että perheet voivat saamansa tiedon perusteella miettiä yhdessä nuoren kanssa sopivia jatko-opintoja. Asiantuntijana aiheessa on työelämän asiantuntija Johanna Sakko Kehitysvammaisten Tukiliitosta.

3. kerta: Nuoren polkuja työelämään (21.10. / 25.10.2018)

Minkälaisesta työstä tai tulevaisuuden suunnasta nuori haaveilee? Tietoa palkkatyöstä, tuetusta työstä, työtoiminnasta sekä päivätoiminnasta. Tavoitteena on lisätä perheiden tietämystä työelämän vaihtoehdoista, sekä erilaisista tavoista päästä töihin. Käsittelemme myös työsuhde- ja työehtoasioita, sekä palkkausta ja työosuusrahaa. Asiantuntijana aiheessa on työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää Kehitysvammaisten Tukiliitosta.

4. kerta: Omaan kotiin (28.10. / 1.11.2018)

Millaisen kodin nuori haluaisi? Mitkä ovat nuoren omat tarpeet ja mieltymykset oman kodin suhteen? Tällä kerralla tutustutaan erilaisiin asumisen palveluiden vaihtoehtoihin, sekä muuttovalmennukseen. Tavoitteena on antaa perheille tietoa erilaisista mahdollisuuksista. Pohdimme myös kokonaisvaltaisesti nuoren muuttoa pois lapsuuden kodista. Asiantuntijana aiheessa on elämänmuutostoiminnan päällikkö Katja Marjamäki Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä.

6. kerta: Tukena nuoren asioiden hoitamisessa (11.11. / 15.11.2018)

Tarvitseeko nuori edunvalvojan vai riittävätkö kevyemmät keinot?  Tavoitteena on antaa tietoa miten läheiset voivat olla tukena nuoren asioiden hoitamisessa sekä edunvalvonnasta. Asiantuntijana aiheessa on lakimies Tanja Salisma Kehitysvammaisten Tukiliitosta.

Ilmoittautuminen alkaa elokuussa. Seuraa ilmoittelua Facebookissa, sekä verkkoauttamisen Tuleva-hankkeen nettisivuilla.