Tietoa tulevaan -verkkokurssi itsenäistyvien nuorten vanhemmille (täynnä)

Tapahtuma on päättynyt
Alkaa: 7.10.2019
Päättyy: 13.10.2019

Kurssi 2.9. – 13.10.2019

”Ammattitaidolla järjestetty kurssi. Tuntuu hyvältä, kun jostakin saa näin tärkeää tietoa näin helposti.” (osallistujan kommentti)

Mietityttääkö sinua nuoresi tulevaisuus ja itsenäistyminen? Tarvitseeko perheesi tietoa mm. palveluista, nuoren jatko-opinnoista ja omaan kotiin muuttamisesta?

Verkkokurssin aikana teet tehtäviä mCoach-valmennusalustalla, joka toimii netissä tai kännykkään ladattavan sovelluksen kautta. Kunkin aiheen materiaaleihin tutustumiseen kuten videoiden katseluun ja tekstitiedostojen lukemiseen ja tehtävien tekemiseen menee aikaa noin pari tuntia viikossa. Lisäksi kurssin aikana järjestetään neljä chattia Tukinetissä, joissa on mahdollista keskustella aihealueen asiantuntijan sekä toisten vanhempien kanssa. Aihealue vaihtuu viikoittain. Lisätietoja verkkokurssista.

Kenelle kurssi on tarkoitettu:  Vanhemmille, joiden noin 13 – 29-vuotiaalla nuorella on kehitysvamma tai vastaavia tuentarpeita. Kurssi on osallistujalle maksuton.

Seuraava kurssi järjestetään 2.9. – 13.10.2019 (täynnä).
Chatit Tukinetissä ovat maanantaisin kello 18.00 – 19.30
2.9.19 tutustuminen, vertaiskeskustelu ja tietoa kurssin etenemisestä
9.9.19 palveluiden suunnittelu, aluekoordinaattori Salla Pyykkönen
23.9.19 työelämä ja jatko-opinnot, työelämän asiantuntija Mari Hakola
7.10.19 asumisen palvelut ja henkilökohtainen apu, vammaispalveluiden asiantuntija Anne Saarinen

Kurssin aihealueen materiaali tulee tiistaisin:

 • 1. viikko: Suunnittelemme yhdessä palveluita
  Miten palvelusuunnitelma laaditaan ja miten palaveriin kannattaa valmistautua? Tavoitteena on kertoa perheille erilaisista palveluista, erityishuolto-ohjelmasta, sekä niiden toteutumisen pohjana olevista asiakirjoista. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton aluekoordinaattori Salla Pyykkönen.
 • 2. viikko: Kohti jatko-opintoja
  Kerromme oppilaitokseen hakemisesta sekä erilaisista vaihtoehdoista tutkinnon suorittamiseksi, mm. ammattitutkinnot ja oppisopimus sekä valmentavasta koulutuksesta. Tavoitteena on, että perheet voivat saamansa tiedon perusteella miettiä yhdessä nuoren kanssa sopivia jatko-opintoja. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Mari Hakola sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Satu Koivurinne.
 • 3. viikko: Nuoren polkuja työelämään
  Minkälaisesta työstä tai tulevaisuuden suunnasta nuori haaveilee? Tietoa tuetusta työstä, työtoiminnasta sekä päivätoiminnasta. Tavoitteena on lisätä perheiden tietämystä erilaista vaihtoehdoista. Käsittelemme myös työsuhde- ja työehtoasioita, sekä palkkausta ja työosuusrahaa. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton työelämän asiantuntija Kari Vuorenpää. 
 • 4. viikko: Omaan kotiin
  Millaisen kodin nuori haluaisi? Mitkä ovat nuoren omat tarpeet ja mieltymykset oman kodin suhteen? Asiaa yksilöllisestä asumisesta sekä muuttovalmennuksesta. Tavoitteena on antaa perheille tietoa erilaisista mahdollisuuksista. Pohdimme myös kokonaisvaltaisesti nuoren muuttoa pois lapsuuden kodista. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan päällikkö Katja Marjamäki  sekä Kehitysvammaisten Tukiliiton vaikuttamistoiminnan päällikkö Jutta Keski-Korhonen ja vammaispalveluiden asiantuntija Anne Saarinen.
 • 5. viikko: Henkilökohtainen apu sekä omannäköinen vapaa-aika
  Mikä mahdollistaa nuoren omannäköisen vapaa-ajan toteutumisen? Kerromme esimerkiksi henkilökohtaisen avun palvelusta ja muista mahdollisuuksista. Henkilökohtaista apua myönnetään myös muuhun kuin vapaa-aikaan, esimerkiksi työhön, opiskeluun tai sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton johtava lakimies Sirkka Sivula sekä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön projektipäällikkö Lauri Kervinen.
 • 6. viikko: Nuoren tukena asioiden hoitamisessa
  Tarvitseeko nuori edunvalvojan vai riittävätkö kevyemmät keinot? Tavoitteena on antaa tietoa miten läheiset voivat olla tukena nuoren asioiden hoitamisessa sekä edunvalvonnasta. Materiaalin on koostanut Kehitysvammaisten Tukiliiton lakimies Tanja Salisma.

Tärkeää tietoa ilmoittautumisesta:

Kurssi on täynnä, olemme yhteydessä kurssille valittuihin henkilöihin.  Kurssia edeltää ennakkotehtävä, jonka lähetämme ilmoittautuneille. Ennakkotehtävä on palautettava ennen kurssia viimeistään 28.8., jotta varmistaa paikkansa verkkokurssilla. Ennakkotehtävä on itsensä esitteleminen, sekä kirjautuminen kurssialustalle.

Kurssi järjestetään yhteistyössä Kehitysvammaisten Palvelusäätiön elämänmuutostoiminnan kanssa.